IF Metall

3.5
 • 313 000 medlemmar inom industritillverkning
 • Inkomstförsäkring på löner upp till 50 000 kronor
 • Arbetar för bra kollektivavtal
Vem kan bli medlem i IF Metall?

IF Metall är fackförbundet för dig som jobbar inom industritillverkning. Det går även bra för studerande att bli medlemmar, och du kan ha kvar ditt medlemskap när du går i pension för en lägre avgift.

Avgift: 219–602 kr/mån
Gå till IF Metall
3.5/5

IF Metall lägger stor vikt på medlemmarnas inflytande på arbetsplatsen och ger goda möjligheter till att lära sig mer om fackligt arbete. En uppsättning personförsäkringar ingår i medlemsavgiften och även en hel del rabatter och andra erbjudanden. 

Tyvärr brister IF Metall något i rådgivning och stöd till sina medlemmar. Personlig service och support får du bara om du vänder dig till din egen avdelning, och det finns ingen rådgivning kring karriär eller pension utöver informationen på hemsidan.

Varför ska jag gå med i IF Metall?

IF Metall jobbar ständigt för bättre kollektivavtal för dig som arbetar med industritillverkning. Som medlem bidrar du till detta arbete och har själv möjlighet att påverka de frågor som fackförbundet jobbar med.

Fördelar
 • Rabattkort
 • Personförsäkringar ingår i priset
Nackdelar
 • Bristande rådgivning
Gå till IF Metall

Dina rabatter och förmåner som medlem är laddade på ditt medlemskort, IF Metall-kortet. Du kan bland annat hyra semesterboende i Sverige eller utomlands för billigare priser, eller få rabatt på träningskedjan Actic eller olika butikskedjor. Ditt medlemskort går också att uppgradera till ett betal- och kreditkort.

Facket har förhandlat med Swedbank och Sparbankerna om avgiftsfria lån med låga räntor för medlemmar. Du kan låna mellan 20 000 och 350 000 kronor.

Som medlem har du också möjlighet att gå IF Metalls kurser och utbildningar helt kostnadsfritt och få ersättning för inkomstbortfall under studietiden. Du får även vissa lokala erbjudanden via den avdelning du tillhör. Exempelvis ger vissa lokalavdelningar ut ytterligare en medlemstidning utöver den nationella tidningen Dagens arbete.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter

IF metall har en inkomstförsäkring via Folksam som kompletterar a-kassan om du skulle bli arbetslös. Du kan försäkra upp till 50 000 kronor i månaden och få ut som högst 80 procent av din tidigare lön i 100 dagar.

Det finns också en tilläggsförsäkring att köpa om du vill få ersättning i ytterligare 100 dagar, eller försäkra en högre månadslön än 50 000 kronor. Vad tilläggsförsäkringen kostar är individuellt och framgår inte av IF Metalls information.

Kom ihåg att du måste vara medlem i en a-kassa sedan ett år tillbaka för att kunna få ut ersättning från inkomstförsäkringen.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
50 000 kr/mån Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
Inget tak Max lön att försäkra 200 dagar Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

I medlemsavgiften till IF metall ingår ett grundläggande försäkringsskydd från Folksam. Bland annat får du en olycksfallsförsäkring som gäller både på jobbet och på fritiden. Livförsäkring ingår också för medlemmar som inte innefattas av någon grupplivförsäkring via sin anställning.

Du kan sedan själv välja att utöka detta skydd med tilläggsförsäkringar till ett förmånligt pris. Till exempel kan du höja ersättningen på olycksfallsförsäkringen eller teckna försäkringar till din partner. Som nybliven medlem kan du bli erbjuden vissa av tilläggsförsäkringarna redan från start.

Det kan hända att du omfattas av fler försäkringar via din lokala avdelning eller klubb. För medlemmar som närmar sig pensionsålder finns det särskilda försäkringslösningar.

Försäkringar som ingår
 • Olycksfallsförsäkring
 • Livförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
Försäkringar med rabatterat pris
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Juristförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring för din partner

Du kan få personlig och juridisk rådgivning i fackliga frågor hos din lokala avdelning, eller så kan du vända dig till ett arbetsplatsombud. Det går även att kontakta förbundskontoret i andra hand. Dessvärre erbjuder IF Metall varken pensionsrådgivning eller karriärstöd.

På hemsidan finns en del information om hur IF Metall arbetar med arbetsmiljö, och du kan lära dig mer genom att gå fackliga utbildningar. Du hittar ditt kollektivavtal genom att logga in på medlemssidorna. Där finns det alltså möjlighet att se vilka villkor som IF Metall har förhandlat fram för dina arbetsförhållanden.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Juridiskt stöd
 • Personlig rådgivning

Du kan teckna studerandemedlemskap om du studerar på gymnasiet inom IF Metalls område. Du får då medlemskapet gratis, även om du jobbar vid sidan av skolan. Som studerandemedlem får du tillgång till de förmåner som ordinarie medlemmar har.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Gratis medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar

Som medlem tillhör du någon av IF Metalls lokala avdelningar. För att få hjälp vid förhandlingar och rättsfrågor är det i första hand dit du ska vända dig. I andra hand kan du kontakta förbundskontoret under kontorstid via telefon eller mejl.

IF Metall går också att följa på de flesta sociala medier.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om IF Metall

LO-förbundet IF Metall bildades 2007 när två fackförbund gick samman. I dag är IF Metall det största fackförbundet inom industritillverkning i Sverige, med över 300 000 medlemmar. Många medlemmar arbetar i stora företagskoncerner som ABB och Volvo, men förbundet har även medlemmar i mindre företag som arbetar inom verkstad och industri.

Kollektivavtalet är kärnan för fackförbundets arbete. IF Metall jobbar för att kollektivavtalet ska innehålla bra villkor för bland annat lön och arbetsförhållanden. IF Metall arbetar också för att ett företags alla arbetare ska kunna ta del av fackförbundets verksamhet och ha inflytande såväl i facket som i arbetslivet.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om IF Metall

legendariskt
av Kingen
De kommer till jobbet o trakasserar en för att man har en annan politisk åsikt än dem.. förjävligt rent ut sagt!!!!!
av Andreas