Akademikerförbundet SSRs förmåner
Förbundet erbjuder med jämna mellanrum rabatter på olika kulturevenemang. Du får även rabatterat pris på att skapa avtal hos Avtal24, både med avtalsverktygen och med hjälp av en jurist. Du får också lägre pris på karriärtjänster som Akademikerförbundet erbjuder.
Som medlem kan du även hyra något av förbundets fritidshus och lägenheter till semestern. Husen finns i Frankrike, Spanien och Klövsjö i Jämtland. Utöver medlemstidningarna Akademikern och Chefstidningen får du nedsatt pris på en rad andra tidsskrifter.
Hos Danske Bank och Swedbank kan du som är medlem teckna medlemslån med förmånlig ränta. Hos Danske Bank kan du även teckna bolån och få rådgivning.
Akademikerförbundet SSRs inkomstförsäkring
En inkomstförsäkring som kompletterar ersättning från a-kassan ingår i medlemskapet hos Akademikerförbundet. Blir du arbetslös kan du på så sätt få ersättning på upp till 80 procent av din tidigare inkomst, om du tjänar högst 100 000 kronor i månaden. Inkomstförsäkringen gäller även om du skulle säga upp dig själv.
Inkomstförsäkringen gäller i upp till 140 dagar. Vill du förlänga antalet dagar kan du köpa till en tilläggsförsäkring hos Folksam. Då kan du få ersättning från inkomstförsäkringen under hela a-kassans period på max 300 ersättningsdagar. Vad tillägget kostar beror på vilken månadslön du har.
Du kan bara utnyttja inkomstförsäkringen om du har varit medlem i förbundet i minst 18 månader innan arbetslösheten. För tilläggsförsäkringen är motsvarande kvalifikationstid 12 månader. Har du tidigare haft en inkomstförsäkring via ett annat fackförbund får du tillgodoräkna dig den tiden.
Max lön att försäkra | Max ersättningsperiod | Kostnad |
---|---|---|
100 000 kr/mån | 140 dagar | Ingår |
Max lön att försäkra | Max ersättningsperiod | Extra kostnad |
---|---|---|
100 000 kr/mån | 300 dagar | 35–254 |
Akademikerförbundet SSRs övriga försäkringar
När du går med får du fyra personförsäkringar gratis i tre månader, som du sedan väljer om du vill behålla eller inte. Du kan under tiden göra ändringar i försäkringspaketet eller medförsäkra din partner. Försäkringar ger dig ett bra skydd mot skador som kan uppstå både i privatlivet och på jobbet.
Du som har någon av personförsäkringarna får tillgång till samtalsstödet Tusen frågor – Ett nummer. Dit kan du ställa frågor om juridik, ekonomi och hälsa när det dyker upp problem i privatlivet eller jobbet.
Du får också medlemspris på hemförsäkring hos Folksam när du är med i Akademikerförbundet. Den ger dig även samlingsrabatt på Folksams andra försäkringar. Du får även ett erbjudande om juristförsäkring när du är yrkesverksam medlem. I den ingår juridisk rådgivning, rättsskydd, må bra-rådgivning och hjälp vid id-stöld.
Tips! Hos Akademikerförsäkring kan du komplettera ditt försäkringsskydd och få rådgivning om ditt försäkringsbehov.
Som medlem kan du också teckna många andra försäkringar via Akademikerförsäkring, som ägs gemensamt av flera Sacoförbund. De erbjuder bland annat hemförsäkring, gravidförsäkring och barnförsäkring. Du kan också få bra försäkringsrådgivning via Akademikerförsäkring.
För dig som är egenföretagare finns det särskilda försäkringserbjudanden.
Akademikerförbundet SSRs rådgivning
Via SSR Direkt kan du få fackligt stöd, lönerådgivning och hjälp att titta på anställningsavtal innan du skriver på. Chefer och egenföretagare har motsvarande rådgivningstjänster som också kan ge mer riktat stöd. Du kan också själv se lönestatistik för förbundets områden via verktyget Saco Lönesök.
Hamnar du i tvist med din arbetsgivare kan Akademikerförbundet hjälpa dig att förhandla, och även att pröva ärendet i domstol om det skulle behövas. Du kan också få viss juridisk rådgivning från Avtal24, och pensionsrådgivning via Folksam.
Förbundet har flera samarbetspartner som håller i yrkesspecifika kurser och konferenser, som du kan delta i till medlemspris. Du kan också få karriärcoachning för att hitta din väg framåt i arbetslivet. Behovsanalys, Linkedin-granskning och ett första coachningssamtal är gratis, sedan får du rabatterat pris på fortsatta samtal.
Akademikerförbundet SSRs studenterbjudande
Studenter betalar bara 100 kronor för hela studietiden. Är du nyexaminerad betalar du 135 kronor i månaden när du får din första anställning, och doktorander betalar 146 kronor.
Studentmedlemmar får en olycksfallsförsäkring som ingår i avgiften och gäller under hela studieperioden. Med denna medföljer också samtalsstödet Tusen frågor – Ett nummer, dit du kan höra av dig om juridiska, ekonomiska och hälsorelaterade problem som dyker upp i vardagen. Akademikerförsäkring erbjuder också en särskild hemförsäkring för studenter.
Studenter kan få personlig karriärcoachning från Akademikerförbundets studentombudsmän, och du kan även få feedback från förbundet på ditt CV. Socionomstudenter får under studietiden gratis tillgång till Infosoc rättsdatabas för socialtjänst.
Kontakta Akademikerförbundet SSR
Vill du kontakta Akademikerförbundet kan du göra det via telefon eller kontaktformuläret på hemsidan, oavsett vilka frågor du har. På hemsidan finns också kontaktuppgifter till regionala ombud, distriktsföreningar och förbundskansliet.
Du kan också följa och kontakta Akademikerförbundet på de flesta sociala medier.
Om Akademikerförbundet
Akademikerförbundet SSR är det ledande fackförbundet för samhällsvetare i Sverige. I slutet av 1950-talet bildades det som ett fack för socionomer, men har nu expanderat till fler yrkesområden inom samhälls- och välfärdsutveckling.
Förbundet driver frågor som är viktiga för akademiker, från utbildning och forskning till villkoren på arbetsmarknaden. Akademikerförbundet är en del av Saco. Du kan gå med oavsett om du är anställd eller chef, eller om du jobbar i offentlig eller privat sektor.
- www.akademssr.se
- kansli@akademssr.se
- 08-6174400
- Akademikerförbundet SSR Box 12800 112 96 Stockholm
Vanliga frågor om Akademikerförbundet SSR
-
Akademikerförbundet och Jusek organiserar till stor del samma yrkesgrupper, och enligt Akademikerförbundet har det tidigare funnits tankar om att slå ihop fackförbunden. De har också liknande fokus på sina förmåner, men där finns även en del skillnader. Det du får titta på när du ska välja förbund är därför framför allt vilket förbund som har kollektivavtal med din arbetsgivare, och även vilket förbunds förmåner som du tycker verkar bäst för dig.
-
Akademikerförbundets och Unionens målgrupper överlappar till viss del varandra, men de har olika riktning. Medan Akademikerförbundet har utbildningskrav på sina medlemmar oavsett bransch, är Unionens krav i stället att du jobbar som tjänsteman inom privat sektor. Vilket av förbunden du ska välja styrs dels av kollektivavtalen på din arbetsplats, dels av vilka förmåner som du tycker är bäst.
-
När du är föräldraledig, tjänstledig eller sjukskriven eller arbetslös får du sänkt medlemsavgift. Du får även lägre avgift om du har en utländsk anställning och när du går i pension.