25 000 kronor till vårdpersonal som flyttar semester

Publicerad: 2020-06-08 två vårdpersonal i skyddsutrustning står vid sängliggande patient med munskydd

Vårdpersonal som jobbar med covid-patienter i Region Västernorrland kan få extra pengar för att skjuta upp en semestervecka till i höst. Foto: Mongkolchon Akesin/Shutterstock.com

Vårdpersonal i Region Västernorrlands covid-vård kan få 25 000 kronor för att flytta en veckas semester till efter sommaren. Kommunal är dock inte positiva till att kompromissa med personalens semester efter den sista tidens hårda arbete, skriver Kommunalarbetaren.

Region Västernorrland erbjuder pengar till vårdanställda som jobbar med patienter med covid-19 för att flytta en semestervecka till hösten. 25 000 kronor extra är erbjudandet för den som kan tänka sig att skjuta upp sin semester.

Erbjudandet gäller för alla yrkesgrupper i covid-vården, det vill säga transitavdelningar, intensivvårdsavdelningar och akutmottagningar på sjukhusen i regionen. Det är verksamhetens kompetensbehov som avgör om det blir aktuellt med en sådan omläggning av semestern.

Beskedet kom för sent för att få resultat

Dock har det visat sig svårare att få resultat av det upplägget än man trodde från början. Det menar Tommy Sandin, som är ordförande för Kommunals sektion i Region Västernorrland.

– Hade man kommit ut med det här tidigare så kanske det funnits de som flyttat semester till november, säger han till Kommunalarbetaren.

Kommunal: Alla bör få sin sammanhängande semester

Region Västernorrland vill även förlänga den ordinarie semesterperioden till att gälla till mitten av september. Det kan i så fall innebära att semestern kan delas upp på tre veckor under sommaren och en vecka under september.

Kommunal tycker inte att det är en bra idé. Vårdpersonalen är uppgivna nu efter att ha arbetat hårt och mycket och dessutom i tung skyddsutrustning. Därför är det viktigare än någonsin att alla får sina fyra sammanhängande semesterveckor, enligt Tommy Sandin.

Andra verksamheter får ett liknande erbjudande

Även sjuksköterskor i andra verksamheter än covid-vården kan ta ut färre semesterveckor för att få extra förmåner. Det är ett erbjudande som Region Västernorrland har haft också tidigare år. De yrkesgrupper som Vision organiserar premieras särskilt.

Dessutom kan skötare och undersköterskor också få ersättning för att avstå från semester, berättar Region Västernorrlands HR-chef Therese Drewsen. Förutsättningen är att deras kompetens inte är ersättningsbar.

Evelina Grenehed

Skribent

Hjälpte den här sidan dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka