Fackförbund

Det finns många unga som har dålig koll på vad fackförbund faktiskt sysslar med. Ännu färre vet att det finns fackförbund för studenter, som kan hjälpa dig även om du inte har något arbete. De senaste åren har många fackförbund blivit allt mer synliga i studentstäder genom att arrangera olika evenemang tillsammans med föreningar och stå på olika arbetsmässor. Detta har lett till att många fler studenter blivit medlem i ett fackförbund, särskilt när de får höra om förmånerna med att vara medlem. Ett fackförbund sysslar nämligen med mycket mer än förhandlingar om kollektivavtal och hjälp vid tvister på arbetsplatser. 

Förmåner du som student kan få genom ett fackförbund

Vilka förmåner som erbjuds av olika fackförbund varierar oerhört mycket, och är dessutom av olika vikt för olika medlemmar. Vissa föredrar att bli medlem i ett fackförbund som har specialkompetens inom det område personen i fråga studerar inom medan andra väljer att bli medlem i det fackförbund som erbjuder flest förmåner. Några av förmånerna som ett fackförbund kan erbjuda till studenter är bland annat: 

  • Stipendier
  • Finansiering av kurslitteratur
  • Möjlighet att delta i mentornätverk
  • Karriärcoachning
  • CV-granskning
  • Inkomstförsäkring

Oavsett varför du vill bli medlem i ett fackförbund bör du börja med att ta reda på vilka fackförbund du kan blir medlem i, och därefter kan du välja det som passar bäst för dig. Oftast erbjuds studenter medlemskap till ett väldigt lågt pris, några hundralappar för hela din studietid. 

Efter du slutat studera kan medlemskapet vara värdefullt

Vissa fackförbund har en så kallad kvalifikationstid för olika tjänster. Det betyder att du måste varit medlem i förbundet en viss period innan du kan ta del av denna sortens tjänster. Det är vanligt att ha en kvalifikationstid för inkomstförsäkring, dvs. för att kunna få ersättning vid arbetslöshet och även för rättshjälp. Har du varit medlem under din studietid har du redan uppfyllt kvalifikationstiden när du väl tar ett kliv ut i arbetslivet, vilket gör att du kan få stöd från ditt fackförbund i alla möjliga olika frågor. Det kan exempelvis vara om du blir orättvist behandlad på din arbetsplats, om du inte fått rätt lön eller om du anser att arbetsmiljön är bristfällig. Det kan även vara betryggande att ha varit medlem i fackförbundet under en viss tid eftersom du då kanske redan varit i kontakt med dem och ”lärt känna” fackförbundet bättre. De som har varit medlemmar i ett fackförbund under än längre tid är oftast bättre på att faktiskt ta hjälp av facket i olika arbetsrelaterade frågor.