Klubbordförande stängs av från Handels – har uppdrag för SD

Publicerad: 2019-03-01 Susanna Gideonsson förbundsordförande Handels

Susanna Gideonsson ordförande Handels. Foto:Pressbild/Handels

En kvinna som är ordförande för Handels fackklubb stängs av på grund av sina politiska uppdrag skriver tidningen Arbetet. Kvinnans som är hemmahörande i Skåne blev invald i kommunfullmäktige för SD vid valet i september.

Ordförande Susanna Gideonsson har tillsammans med Handels förbundsstyrelse stängt av en kvinna som är klubbordförande i en Ica Maxi-butik i Skåne på grund av hennes politiska uppdrag för SD i kommunfullmäktige.

De förtroendevalda får inte ha politiska uppdrag för SD

Kvinnan som är hemmahörande i Skåne blev invald för SD i kommunfullmäktige i samband med valet 2018. Fackförbundet Handels ser allvarligt på detta då förbundet inte tillåter att de förtroendevalda medlemmarna har politiska uppdrag för SD. 

Enligt Jens Lundberg som är pressekreterare i Handels måste medlemmarna vara säkra på att de som är förtroendevalda tjänar Handels intresse. 

Under hösten och vintern har personal från Handels fört flera samtal med kvinnan för att få henne att lämna ett av uppdragen frivilligt, vilket hon vägrat att göra. Konsekvensen blev att Handels förbundsstyrelse beslutade att stänga av henne från sitt förtroendeuppdrag som klubbordförande i Handels fackklubb. Som medlem får kvinnan vara kvar men inget annat.

Enligt förbundets stadgar får medlemmar uteslutas om de ”bedrivit eller stött verksamhet som är oförenlig med organisationens ändamål”. Enligt förbundsstyrelsen är kvinnans uppdrag för SD exempel på det.

– SD har skrivningar i sitt politiska program om att samhället ska vara kulturellt och etniskt homogent. Partiet har nazistiska rötter och har en politik som ifrågasätter demokratiska rättigheter, till exempel i form av kontroll över medier, säger Jens Lundberg.

Beslutet från förbundet om kvinnans avstängning kan överklagas till förbundsrådet vilka sammanträder i maj.

SDs presschef kritisk till förbundets agerande

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson är kritisk till detta och anser att suspensionen leder till ett framkallande av motsättningar och att det inte är helt orimligt att SD och andra LO-förbund har olika synsätt på flera områden som demokrati och åsiktsfrihet. 

Som parti skulle SD aldrig straffa någon på grund av deras åsikter säger Gustafsson.

Alexandra Stenvall

Skribent

Hjälpte den här sidan dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka