Sjukvården var viktigast för LO-medlemmarna i valet

Publicerad: 2018-09-14

Sjukvården var den största frågan bland LO-medlemmar inför valet medan invandring hamnade längre ner på listan. Samtidigt har antalet LO-medlemmar som röstat på SD växt sig större. Det rapporterar Arbetet.

Det var under tisdagen som Arbetet rapporterade om LO-medlemmarnas viktigaste valfrågor utifrån en valundersökning utförd av SVT. Trots att invandringen var en av de lägre prioriterade frågorna har antalet LO-medlemmar som valt att lägga sin röst på SD ökat. 

Välfärdsfrågan populärast inför valet

Frågan om migration och integration var några av de hetaste ämnena under valdebatten. Ändå var det välfärdsfrågorna som toppade intresselistan bland LO-medlemmarna. 

Bland LO-medlemmarna valde så många som 64,2 procent sjukvården som sin viktigaste valfråga och är också en stor anledning till hur flera LO-medlemmar valt vilket parti de nu har röstat på. Valundersökningen visar vidare att social välfärd tog sig in på en andra plats hos LO-medlemmarna medan skolan kom på en tredjeplats.

Frågan om invandring hamnade långt ner

Samtidigt som välfärdsfrågorna blev de populäraste valfrågorna för majoriteten av LO-medlemmarna hamnade frågan om invandring långt ner på listan. 

På en fjärdeplats kom äldreomsorgen och tätt följt på en femteplats kom frågan om pensionerna medan invandringen hamnade på en nionde plats. LO:s förste vice ordförande, Therese Gouvelin, menar att LO känt en stor frustration i samband med att invandringsfrågan stått i fokus på sociala medieplattformar.

– Vi har känt en stor frustration över att debatten fokuserat så mycket på invandring i medier och sociala medier där medlemmar ställs emot varandra. Det finns intressen som velat ha debatten dit, men när vi varit ute har andra frågor varit viktigare för medlemmarna, säger hon till Arbetet. 

SD-stödet mer än fördubblades

Stödet för SD gick framåt starkt inför söndagens val och i jämförelse med föregående val mer än fördubblades stödet. Vid valet 2014 var det 11 procent av LO-medlemmarna som lade sin röst på SD, i år utökades den siffran till 25,9 procent. 

Det ökade SD-stödet kan enligt Therese Gouvelin bero på en växande oro och besvikelse för hur välfärden har fungerat under den senaste mandatperioden. Även om det har gjorts stora satsningar har inte alla fått känna på förbättrade resultat. 

Lovisa Biwall Sandberg

Skribent

Hjälpte den här sidan dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka