Svenska fackförbund får stor spridning på Youtube

Publicerad: 2018-09-17

Foto: sutipond / Shutterstock.com

Youtube har blivit ett sätt för europeiska fackförbund att sprida sin information till allmänheten. Italienska fackförbund publicerar mycket men får däremot inte mycket spridning. Svenska fackförbunden är däremot bra på att få spridning på de relativt få filmer man publicerar.

Youtube har kommit att bli ett bra sätt för fackförbunden att sprida information. Många fackförbund i Europa använder Youtube men få får sådan spridning som de svenska fackförbunden.

LO:s valfilm som man lade ut i augusti blev snabbt den fackliga Youtube-film som fått flest visningar i hela Europa. Redan innan LO publicerade sin film var det dock svenskt i topp med TCO:s "Like a Swede" som publicerades för fyra år sedan.

Stora skillnader mellan fackliga organisationer i södra och norra Europa

Jenny Jansson och Katrin Uba är två statsvetare på Uppsala universitet som har undersökt hur fackföreningarna i Europa använder Youtube. Sammanlagt har de gått igenom 80 fackliga organisationer som använt sig av Youtube mellan åren 2007 - 2016.

Det finns stora skillnader i hur man exempelvis använder Youtube i södra Europa jämfört med i norra delen.

I södra Europa, exempelvis Italien, publicerar man nya klipp ofta. Klippen visar oftast demonstrationer vilket däremot inte är speciellt vanligt i Sverige. I Sverige lägger man upp färre klipp och man tänker sig för gällande vad man lägger upp. På så sätt undviker man att rörelser med en annan agenda använder sig av klippen för att sprida sina åsikter.

Filmerna används oftast för att stärka demokratin

I Sverige är LO-förbunden mycket flitiga Youtube-användare. De publicerar oftast filmer för att sprida information till sina medlemmar samt för att stärka demokratin.

Jenny Jansson tror dock att det finns mer utrymme att använda sig av tjänsten för att locka till sig fler medlemmar. 

– Tendenserna är att det blir fler filmer och att facken ser det som viktigt. Särskilt eftersom facken befinner sig i en sorts kris och det är svårt att organisera unga. Samtidigt vet vi att unga befinner sig mycket på Youtube, säger Jenny Jansson, till Arbetet.

Varje månad har medieplattformen en miljard användare som totalt tittar på sex miljarder timmar film.

Filip Svensson

Skribent

Hjälpte den här sidan dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka