Svenskarna förbereder sig dåligt inför löneförhandlingar

Publicerad: 2017-08-14

Många svenskar lägger alldeles för lite vikt vid förberedelserna inför sina lönesamtal. Det här påtalar nu flera fackförbund som också kan presentera statistik över att de flesta svenskarna lägger mindre än en timme på att förbereda lönesamtalen för kommande år. 

Trots detta finns mycket att tjäna på att göra sina förberedelser ordentligt, dels genom att utvärdera sitt arbete men även genom att kunna företaget som du arbetar för och löneutvecklingen generellt. 

Fackförbund kan hjälpa vid löneförhandlingar

För dig som är ansluten till ett fackförbund finns det hjälp att få. Vissa erbjuder coacher som kan hjälpa dig att hitta en lönenivå som är rimlig eller ge dig tips inför själva förhandlingen. Om du inte är ansluten till ett fackförbund kan du lätt se vilka fackförbund du kan välja på och ansluta dig redan idag.  Facken kan även hjälpa dig med lönestatistik som är mycket omfattande. Utöver det ger kollektivavtalen som fackförbunden tecknar med arbetsgivaren ett krav på lönehöjning för anställda. Se därför till att även ta reda på vad kollektivavtalet säger om lönenivåer och lönehöjningar. 

Så förbereder du dig inför löneförhandlingen

För dig som snart ska ha en löneförhandling finns det en del saker att tänka på: 

  1. Värdera ditt arbete. Ett bra första steg i löneförhandlingarna är att värdera ditt arbete. Om du har fått nya arbetsuppgifter eller tar ett större ansvar för kontoret är det goda skäl till en lånehöjning. 
  2. Ta reda på lönenivån. För att veta vad som är en rimlig lönenivå för dig är det smart att läsa lönestatistiken för din arbetsroll. Det ger dig en god utgångspunkt i förhandlingarna, men passa dig för att stirra dig blind på statistiken. Viktigast är din situation och företagets ekonomi i helhet. 
  3. Läs kollektivavtalet. Kollektivavtalet reglerar även lönenivåer och hur löneökningar ska ske. Att läsa kollektivavtalet hjälper dig att se "miniminivån" och vad du kan förvänta dig för löneökning.
  4. Läs mer om företaget. Om det går bra för företaget har du bättre chanser att få igenom din löneökning. Se därför till att analysera företagets ekonomi innan du förhandlar med din chef, då vet du vilket utgångspunkt han har i förhandlingarna. 
  5. Var realistisk. Håll en realistisk utgångspunkt i dina förhandlingar, så har du bättre chanser att få igenom dina villkor. Jämför inte din lön med dina kollegor utan utgå ifrån dig själv och din situation.

Om du följer dessa råd har du bättre chanser att få igenom dina villkor och få en lön du kan vara nöjd med under det kommande året. 

Erik Hammarstedt

Skribent

Hjälpte den här sidan dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka