Undersökningar

Svenskar dricker mycket kaffe, och spenderar mycket tid att koka det. En ny uträkning visar precis hur många timmar som ägnas åt det per person och år.

Nyligen gjordes ett försök att räkna ut hur lång tid den genomsnittlige svensken spenderar i väntan på sina dagliga kaffekoppar. För varje enskild kopp är väl den dryga minuten överkomlig, men många bäckar små gör den årliga väntetiden lång.

Experimentet gjordes med en enkel uträkning

Uträkningen gjordes av Unionens medlemstidning Kollega och räknades ut på följande sätt: de tog tid på hur lång tid en kopp kaffe tog att bryggas i en vanlig företagsmaskin.

Resultatet var en minut och fem sekunder, när marginal räknats in för förberedelser. Tiden multiplicerades med antalet koppar som svenskar dricker per dag, och sedan med antalet arbetsdagar på ett genomsnittligt år.

Det resulterade i att den genomsnittlige svensken väntar 12 timmar och 40 minuter varje år, enbart för kaffe.

Svenskar dricker näst mest kaffe i världen

Enligt Finlands kaffe- och rosteriförbund är Sverige det land som dricker näst mest kaffe i världen. Här dricks genomsnittligen 3,2 koppar per dag.

I Finland tas rekordet med ett snitt på 3,5 koppar per dag. Hack i häl finns de andra nordiska grannländerna, Danmark och Norge, på en delad tredjeplats. Där dricks ungefär 3,1 koppar av varje anställd per dag.

Stor kaffekonsumtion och ökad stressnivå

Kollega ser en korrelation mellan stress på arbetsplatsen och den anställdes kaffekonsumtion. Det är då inte omöjligt att svenskarnas kaffekonsumtion har att göra med en ökad stressnivå.

Hugo Westerlund är professor vid Stockholm Universitets stressforskningsinstitut. Hans erfarenhet är att ungas stressnivå ökar, och då främst bland unga tjejer. 

Att stressnivån och kaffekonsumtionen ökar är i sig inte farligt, med enligt Westerlund finns det en viktig skiljelinje.

– Det farliga är om det blir långvarigt och ohanterligt och att man inte kan koppla av och vila sig emellan, säger han till Sveriges Radio.