Byggnads

Byggnads är fackförbundet för de som arbetar inom all typ av bygg och anläggning. Förbundet är stort med sina över 110 000 medlemmar inom över 30 olika yrkesgrupper. Byggnads är prisat för sin goda medlemsrådgivning och de erbjuder sina medlemmar stöd inom alla typer av områden utom pension. De finns tillgängliga för support genom flera olika kanaler såsom telefon, e-post, Facebook och Twitter, de två sistnämnda är även utmärkta platser för att samverka med andra medlemmar samt ta del av nyheter och aktuella frågor.

Vad gäller försäkringar lämnar förbundet lite att önska, genom att endast tillhandahålla fri olycksfallsförsäkring för sina medlemmar. Du kan betala för personliga tillägg såsom livförsäkring, hemförsäkring samt sjuk- och efterlevnadsförsäkring. Ett bra utbud av förmåner erbjuds dock samt en gratis medlemstidning.

Kort info om Byggnads

Medlemsavgift

49-593 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår ej

Medlemmar

114000 st

Centralorganisation

LO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

3.2 av 5
4.0/5

Byggnads är ett fackförbund som har ett bra utbud av förmåner för sina medlemmar. Till exempel erbjuder de förmånliga medlems- och billån hos Swedbank och Nordea. Det som dock saknas är bolånserbjudanden. Förbundet har också rabatter på flera olika semesterboenden, som exempelvis Riva del Sole i Italien och Rönneberga kursgård utanför Stockholm. Som medlem får du även ta del av en medlemstidning som kommer ut 15 gånger per år, samt många olika utbildningar, till exempel inom ergonomi.

Förmåner som ingår i Byggnads medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
0.0/5
Byggnads erbjuder inga förmåner och får därför betyget 0.
3.0/5

När det gäller försäkringar finns det många fackförbund som ger sina medlemmar ett bättre utbud, men Byggnads får ändå räknas som godkända. Som medlem får du del av en olycksfallsförsäkring som även gäller på din fritid. Du har också möjligheten att teckna livförsäkringar för såväl dig själv som din partner och dina barn, men dessa måste du teckna själv som ett tillägg. Detsamma gäller även för exempelvis hemförsäkring samt sjuk- och efterlevnadsförsäkring.

Försäkringar som ingår i Byggnads medlemsskap

 • Livförsäkring
 • Sjukförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
4.0/5

Rådgivning och stöd hör till fackförbundens viktigaste uppgifter. Det är något som Byggnads har lyckats bra med. Det enda som skulle kunna vara bättre är om de även hade haft pensionsrådgivning. Däremot har de en bra personlig rådgivning, vilket förstås är det viktigaste när du behöver hjälp. De har också karriärtjänster och du kan titta efter lediga tjänster på deras hemsida. Byggnads har också rättsassistans och kan hjälpa dig med försäkringar när du har behov av det. 

Rådgivning som ingår i Byggnads medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Ett stort fackförbund ska ha en bra support och det finns verkligen inget att klaga på här. Det ger Byggnads en stor chans att både få nya medlemmar samt behålla de gamla. Förbundet har kvar det gamla hederliga sättet att svara på frågor per telefon, men det går även bra att skicka e-post till dem. Oavsett vilket du väljer får du bra svar utan lång väntetid. Byggnads har hängt med i utvecklingen och finns även på Facebook och Twitter där du kan ta del av nyheter samt kommentera aktuella frågor.

Du som jobbar inom bygg- och anläggningssektorn kan bli medlem hos Byggnads. Här får du vara medlem oberoende av anställningsform. Även studerande inom yrkesutbildning eller gymnasiestuderande som går andra året på bygg- eller energiprogrammet får bli medlemmar. 

Om Byggnads Fackförbund

Byggnads är fackförbundet för dig som arbetar som byggnadsarbetare,byggnadslärling eller på något annat sätt inom bygg & anläggning. Fackförbundet har över 110 000 medlemmar som arbetar i cirka 30 olika yrkesgrupper. Att vara med i fackförbundet innebär att du får den hjälp du behöver och att dina intressen och rättigheter tas om hand.

Byggnads arbetar för sina medlemmar genom att förhandla med arbetsgivaren om löner och arbetsvillkor. Ibland uppstår det situationer i arbetslivet som kan vara svåra att lösa på egen hand. Genom att vara medlem i Byggnad Fackförbund behöver du inte ta strider ensam utan kan få hjälp.

Byggnads arbetar framför allt med tre huvuduppgifter:

 • Förhandla med arbetsgivare gällande medlemmars löner, arbetstid och arbetsvillkor
 • Försvara medlemmarnas rättigheter enligt de lagar som gäller på arbetsmarknaden
 • Bistå medlemmarna i deras rätt till försäkringsersättning vid sjukdom, olycksfall, ålderdom, rehabilitering och arbetslöshet.

Utöver det arbetar Byggnads aktivt och brett med utbildning, information och opinionsbildningar genom möten, studiecirklar och kurser. Byggnads Fackförbund finns i 11 regioner i landet och dessa är indelade i 199 medlemskretsar. Som medlem hamnar du automatiskt i en medlemskrets där du kan vara med och aktivt påverka utvecklingen för dina arbetsvillkor.

Varför ska jag gå med i Byggnads?

På vissa arbetsplatser följs inte alla fackliga och avtalsenliga regler helt och hållet. Det kan handla om att du inte fått rätt lön utbetald, att din sjukpenning uteblivit eller att din arbetsgivare helt enkelt inte följer kollektivavtalet. Byggnads fackförbund har lång erfarenhet inom dessa områden och kan förhandla om din lön och dina villkor med din arbetsgivare. Eftersom fackförbundet har stor kunskap inom fackliga frågor vet förbundet precis vad som gäller.

Ett medlemskap i Byggnads kan inte bara hjälpa dig i specifika situationer utan även förbättra yrken inom bygg & anläggning på ett långsiktigt plan genom att verka för medlemmarnas bästa.

Gå till Byggnads

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Byggnads

Byggnads har inga omdömen ännu