Elektrikerförbundet

Elektrikerförbundet är fackförbundet för yrkesverksamma inom elektrikerbranschen. Med sina över 24 000 medlemmar och den hundraåriga historien i bagaget driver förbundet fackliga frågor för att förbättra branschens arbetsvillkor.

Medlemmarna kan få rådgivning och stöd via hemsidan avseende arbetsmiljö, säkerhet, arbete utomlands, kartläggning av utbildning, sjukpenning eller kontorsmiljön, och mycket mer. Via Elektrikerförbundets medlemsservice via telefon eller e-post kan du få svar på frågor som gäller löner, pensioner och försäkringar. Något som saknas vad gäller rådgivning är främst karriärsvägledning samt pensionsrådgivning.

Medlemmar omfattas av ett flertal olika försäkringar såsom olycksfallsförsäkring, hemförsäkring, livförsäkring, tjänstegruppsförsäkring och juristförsäkring. Utöver detta finns även ett flertal andra försäkringar som kan tecknas, samt trevliga förmåner och rabatter på bland annat friskvård, resor och räntefria delbetalningar. De försäkringar som tyvärr ännu inte erbjuds är bilförsäkring samt livförsäkring.

Kort info om Elektrikerförbundet

Medlemsavgift

225-620 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

24000 st

Centralorganisation

LO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

3.6 av 5
3.0/5

Medlemmar i Elektrikerförbundet kan ansöka om Elektrikerkortet, som ger tillgång till vissa förmåner och månadserbjudanden. Erbjudandena kan vara rabatter på resor eller nedsatta priser på friskvård, på biljetter till kulturevenemang med mera. Som medlem kan du också hyra en av förbundets stugor i skidorterna Sälen eller Ljusnedalen. Du kan dessutom hyra en stuga i stugbyn på Gullholmen på Västkusten.

En annan förmån som erbjuds alla medlemmar är att du kan få betalfunktionen MasterCard kopplad till ditt medlemskort. Med MasterCard kommer ytterligare erbjudanden, såsom räntefri delbetalning och tryggheter när du betalar för varor via nätet.

Förmåner som ingår i Elektrikerförbundets medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
3.0/5

Inkomstförsäkringen är utformad i samarbete med Folksam och ingår i medlemskapet. Du behöver alltså inte ansöka skilt för att omfattas av inkomstförsäkringen när du blir medlem i Elektrikerförbundet. Den här inkomstförsäkringen gör att du kan behålla 80 % av din lön om du skulle bli arbetslös, dock i högst 100 dagar. Det gäller ifall din lön överstiger det belopp som ersätts av vanlig a-kassa, det vill säga 25 025 kronor i månaden.

Andra villkor för att du ska kunna få inkomstersättning när du blir arbetslös är att du har varit medlem i Elektrikerförbundet i minst 12 månader samt att du är medlem i Svensk arbetslöshetskassa. 

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
Inget tak Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.0/5

Som medlem i Elektrikerförbundet omfattas du av ett flertal olika försäkringar som skyddar både dig och din familj. Försäkringar som erbjuds till medlemmar är en hemförsäkring, en olycksfallsförsäkring som gäller olyckor som sker på fritiden samt en livförsäkring. I medlemskapet ingår även tjänstegrupplivförsäkringen (TGL). Du ansluts också automatiskt till försäkringen HELP juristförsäkring, som bland annat täcker rättegångskostnader och ger dig och din familj tillgång till kostnadsfria rådgivningssamtal med jurist i samband med privata tvister och konflikter.

Utöver medlemsförsäkringarna erbjuder Elektrikerförbundet genom ett avtal med Folksam person- och sakförsäkringar till förmånliga priser som medlemmar kan teckna frivilligt.

Försäkringar som ingår i Elektrikerförbundets medlemsskap

 • Barnförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Sjukförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

-
3.0/5

Elektrikerförbundet ger rådgivning och stöd främst via sin hemsida. Där hittar du bland annat information om hur man gör om vill jobba utomlands (exempelvis i Norge), om arbetsmiljö och säkerhet samt om andra förbund som finns till för elektriker. Några av dessa är Elqvinnorna, ett förbund för kvinnliga elektriker, och Unga Elektriker.

Unga Elektriker är en fristående organisation som drivs av unga personer som är aktiva inom Elektrikerförbundet. Unga Elektriker fungerar som en stödgrupp och som ett forum där unga personer inom branschen kan diskutera problem och få hjälp av andra i samma situation. Elektrikerförbundet finns också till för att kartlägga och erbjuda utbildning och kompetensutveckling åt elektriker runt om i landet. 

Rådgivning som ingår i Elektrikerförbundets medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Det är smidigt att ta kontakt med Elektrikerförbundet. Om du har frågor kring ditt medlemskap i förbundet, löner, försäkringar, arbete eller pensioner kan du ta kontakt med förbundet via deras medlemsservice Kontakten. Kontakten är under sommaren öppen mellan 08:00 och 16:00 från måndag till torsdag och 08:00 till 12:00 på fredagar. Lunchpausen är mellan 11:30 och 12:30. Du kan även skicka mejl eller skicka in en fråga via ett frågeformulär som finns på hemsidan.

Hos Elektrikerna kan du bli medlem om du är en yrkesverksam elektriker. Även studerande och lärlingar inom elteknikbranschen får bli medlemmar. 

Om Elektrikerförbundet

Elektrikerförbundet är fackförbundet för dig som är yrkesverksam inom elektrikerbranschen, exempelvis som elektriker, inom elinstallation eller för radio- och tv, bli medlem. Fackförbundet grundades redan 1906 och har idag drygt 24 000 medlemmar. Med över 100 år i sitt historiska bagage arbetar de än idag arbetar de flitigt för att förbättra arbetsvillkoren för dig som arbetar i branschen. Elektrikerförbundet har stor erfarenhet och kunskap av alla fackliga frågor som rör just din bransch. Som medlem får du svar på frågor som rör sjukpenning, säkerhet på arbetsplatsen och kontorsmiljön.

Elektikerförbundets mål är schyssta arbetsvillkor för alla. Högsta möjliga lön när du arbetar, bra arbetsmiljö så du kan komma hem hel och ren från jobbet. Vettiga arbetstider, regelbunden fritid och längsta möjliga semester. Rättvis ersättning när man saknar arbete eller har blivit sjuk och pengar till en bra pension när du arbetat klart. Branschen och jobben förändras ständigt och därför försöker Elektrikerförbundet alltid ligga steget före genom att ständigt arbeta för bästa möjliga villkor.

Varför ska jag gå med i Elektrikerförbundet?

Förutom att du alltid har ett tryggt stöd får du även ta del av andra förmåner när du är medlem hos Elektrikerförbundet. Tillsammans med dina yrkeskollegor kan du göra din röst hörd och ha stora chanser att förändra och förbättra dina arbetsförhållanden. Det är alltid en trygghet att vara medlem i det fackförbund som gäller din bransch, särskilt när du arbetar inom mer riskfyllda branscher som elektriker. Som medlem i Elektrikerförbundet är du med och driver frågor i den grad du själv önskar och din röst är lika värdefull som övriga medlemmars.

Gå till Elektrikerförbundet

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Elektrikerförbundet

Svindyrt. över 1000kr denna gång.. kollar på unionen nu. Försäkring 3500 om man skiter i å va ansluten. Lägger man pengarna på börsen så på 20 år äär man miljonär me den insatsen.. :D
av Henrik
Otroligt dyrt förbund. Sveriges dyraste? Betalar ca 1000:- per månad i fackavgift. Och då TILLKOMMER även a-kassan på det...
av Jörgen