Elektrikerförbundet

3.9
 • Fackförbundet för elektriker med 24 000 medlemmar
 • Inkomstförsäkring för 100 dagar ingår i avgiften
 • Hemförsäkring och juristförsäkring ingår
Vem kan bli medlem i Elektrikerförbundet?

Hos Elektrikerna kan du bli medlem om du är en yrkesverksam elektriker. Även studerande och lärlingar inom elteknikbranschen får bli medlemmar. Förbundets branscher är elinstallation, privata kraftverk, service, radio-tv samt larm och säkerhet.

GÅ TILL Elektrikerförbundet

Elektrikerförbundets medlemmar får ett stort antal rabatter med medlemskapet. Du får även användbara verktyg och tjänster när du letar nytt jobb eller vill veta vad du får i avtalad pension. Den inkluderade juristförsäkringen ger dig också fri tillgång till stöd från en privatjurist. Det finns ingen gräns för hur mycket du kan använda den här tjänsten kostnadsfritt, vilket är ett stort plus.

Inkomstförsäkringen som ingår har inget inkomsttak, men räcker å andra sidan bara i 100 dagar utan möjlighet att lägga till fler dagar. Dessutom får du en hemförsäkring och ett antal personförsäkringar med medlemsavgiften.

Varför ska jag gå med i Elektrikerförbundet?

Elektrikerförbundet arbetar för att du ska ha bättre villkor i arbetslivet. Ju fler elektriker som organiserar sig fackligt, desto större inflytande har fackförbundet i arbetslivet.

Fördelar
 • Hemförsäkring och flera personförsäkringar ingår
 • Juridiskt stöd utan extra kostnad
Nackdelar
 • Inget tillägg till inkomstförsäkringen
GÅ TILL Elektrikerförbundet

Via LO Mervärde har du tillgång till en massa rabatter och andra förmåner med ditt medlemskort. Bland annat kan du få lägre pris på hotellvistelser och resor, böcker, glasögon och mobilabonnemang. Om du vill kan du uppgradera ditt medlemskort till ett betal- och kreditkort, utan varken startavgift eller årsavgift.

Genom LO Mervärde kan du också teckna förmånliga medlemslån med lägre ränta hos vilken bank du vill. Det gäller lån på mellan 20 000 och 350 000 kronor.

Elektrikerförbundet ger också ut en medlemstidning, Elektrikern, till sina medlemmar. Det finns också flera utbildningar du kan gå genom förbundets lokala verksamhetskretsar, både inom fackliga ämnen och andra områden relaterat till ditt arbete. Särskilda nätverk finns för vissa medlemsgrupper, till exempel ELQvinnorna för kvinnliga elektriker och den ideella organisationen Unga Elektriker.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
 • Utbildningar
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
Läs mer om förmånerna

Elektrikerförbundets medlemmar får en inkomstförsäkring med medlemsavgiften. Den gör att du får upp till 80 procent av din tidigare lön när du blir arbetslös, om inte a-kassans ersättning når upp till detta. Inkomstförsäkringen ger ersättning de första 100 dagarna av a-kasseperioden.

För att kunna använda försäkringen måste du ha varit medlem i Elektrikerförbundet i minst 12 månader före arbetslösheten. Tänk också på att du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
Inget tak Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad

Ett flertal försäkringar från Folksam ingår i avgiften till Elektrikerförbundet. Du får dels en hemförsäkring, dels ett antal personförsäkringar samt en barngrupplivförsäkring. En kompletterande livförsäkring gäller om du är arbetslös eller arbetar hos en arbetsgivare som inte har kollektivavtal.

När du blir ny medlem ansluts du automatiskt till ytterligare två försäkringar: en sjuk- och efterlevandeförsäkring och en olycksfallsförsäkring för din sambo. De måste du dock betala för, och om du inte vill ha försäkringarna måste du tacka nej.

Utöver dessa kan du också teckna fler försäkringar för dina familjemedlemmar eller för dig som senior, för samma villkor som övriga försäkringar. När du blir äldre finns det särskilda försäkringar för seniorer och pensionärer som du kan teckna.

Help Juristförsäkring ingår också i din medlemsavgift. Det innebär att du utan kostnad kan få hjälp och råd av en jurist i olika frågor.

Försäkringar som ingår
 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Livförsäkring
 • Kompletterande grupplivförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
 • Juristförsäkring
Försäkringar med rabatterat pris
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring för sambo*
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring för sambo
 • Barnförsäkring
 • Seniorförsäkringar
*Du ansluts automatiskt om du inte tackar nej
Läs mer om övriga försäkringar

Elektrikerförbundet har tagit fram tjänsten Jobbkollen, där de samlar alla lediga jobb inom elbranschen. Som medlem kan du på så sätt enkelt hitta intressanta jobb och behöver bara registrera ett enda CV.

Genom juristförsäkringen som ingår i din medlemsavgift kan du få vägledning av en privatjurist i alla möjliga frågor. Det kan till exempel handla om familjerelaterade ärenden, id-stöld, bostadsfrågor och sjukersättningsfrågor. Förutom att få råd och hjälp att skapa avtal kan juristen också hjälpa dig att driva ett ärende till domstol.

Elektrikerförbundet har också ett räkneverktyg på sin hemsida där du kan räkna ut vilken avtalspension du får. De informerar också mer om pension och andra frågor kring lön och kollektivavtal på sin hemsida.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Jobbsökningsverktyg
 • Juridiskt stöd
 • Räkneverktyg för avtalspension

Studerande på gymnasiet kan bli medlemmar gratis i Elektrikerförbundet. Då får du ta del av samma förmåner som övriga medlemmar i förbundet. Inom förbundet finns också särskild verksamhet för unga i förbundet.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Gratis medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar

Du kan kontakta förbundets medlemsservice via telefon eller e-post under kontorstid. Hör du av dig till växeln blir du kopplad till den person som kan hjälpa dig med ditt ärende. Det går också att kontakta och följa Elektrikerförbundet på Facebook, Twitter och Youtube.

Förbundet är indelat i fyra regioner och elva verksamhetskretsar, som är indelade i geografiska områden. Det är genom den verksamhetskrets du tillhör som du kan påverka förbundet eller ställa frågor till exempel utbildningar och arbetsmiljö.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Elektrikerförbundet

Svenska Elektrikerförbundet – eller förkortat Elektrikerna – är facket och yrkesförbundet för elektriker. Förbundet bildades 1906 för installationstekniker, och utökades sedan till att även innefatta montörer, kraftverksmaskinister, radio- och tv-tekniker och IT-tekniker.

Elektrikerförbundet arbetar på politisk nivå för att förbättra villkoren i elteknikbranscen, men också med att stärka medlemmarna själva genom bland annat studier, information och kollektivavtal.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Elektrikerförbundet

Skit fack. Mer måna om att prata om socialdemokraterna än faktisk hjälpa medlemmar. Svin dyr, sen så antog dom vad jag hade för lön och höjde min avgift utan att höra av sig. Pinsamma, fick inga pengar tillbaka.
av Simon
Svindyrt. över 1000kr denna gång.. kollar på unionen nu. Försäkring 3500 om man skiter i å va ansluten. Lägger man pengarna på börsen så på 20 år äär man miljonär me den insatsen.. :D
av Henrik
Otroligt dyrt förbund. Sveriges dyraste? Betalar ca 1000:- per månad i fackavgift. Och då TILLKOMMER även a-kassan på det...
av Jörgen