Förbundet Folkhögskollärarnas förmåner
Förbundet Folkhögskollärarna samarbetar med Lärarförbundet när det kommer till förmåner. Det innebär att du omfattas av samma förmåner som Lärarförbundets medlemmar har.
Till exempel ingår rabatter på träning hos Actic, tågresor, kryssningar och semesterboende i Italien och Åre. Du kan också delta i utbildningar, seminarier och andra aktiviteter som båda förbunden anordnar. Dessutom kan du teckna bolån och andra medlemslån med bra villkor hos Danske bank och SEB, och spara inför pensionen hos Svenska Lärarfonder.
Tips! Som medlem har du tillgång till Lärarförbundets förmåner och några ytterligare förmåner från Förbundet Folkhögskollärarna.
Förbundet Folkhögskollärarnas medlemmar får tidskriften Folkhögskolan, plus Lärarnas tidning och Pedagogiska magasinet. Du kan även prenumerera på fler medlemstidningar för 22 kronor i månaden.
Förbundet Folkhögskollärarna delar också ut två olika stipendium för folkhögskollärare: ett forskarstipendium och ett solidaritetsstipendium för fackliga projekt utomlands. De anordnar också en årlig utbildningsvecka under vårterminen, där medlemmar kan fördjupa sig i bland annat fackliga frågor.
Förbundet Folkhögskollärarnas inkomstförsäkring
Förbundet Folkhögskollärarna delar också inkomstförsäkring med Lärarförbundet. Om du tjänar högst 60 000 kronor i månaden kan du få upp till 80 procent av den lönen i ersättning om du blir ofrivilligt arbetslös.
Inkomstförsäkringen gäller som längst i 200 dagar under en och samma ersättningsperiod. Det finns ingen tilläggsförsäkring du kan köpa för att utöka ersättningsdagarna eller höja inkomsttaket.
Du kan utnyttja inkomstförsäkringen först när du har haft den i minst 12 månader. Inkomstförsäkringen gäller även om du själv skulle säga upp dig från ditt arbete.
Max lön att försäkra | Max ersättningsperiod | Kostnad |
---|---|---|
60 000 kr/mån | 200 dagar | Ingår |
Max lön att försäkra | Max ersättningsperiod | Extra kostnad |
---|---|---|
- | - | - |
Förbundet Folkhögskollärarnas övriga försäkringar
Flera försäkringar ingår gratis i tre månader när du går med i Förbundet Folkhögskollärarna. Dessa är en hemförsäkring, en livförsäkring och en olycksfallsförsäkring. Är du under 42 år ingår dessutom en sjukförsäkring.
Vill du ha fler försäkringar finns det många alternativ att välja mellan, via förmedlaren Lärarförsäkringar. Det finns både personförsäkringar och sakförsäkringar.
Är du yngre än 32 år kan du teckna ett ungdomspaket med ett antal personförsäkringar. Det skyddet är mer omfattande än de särskilda försäkringar som du kan teckna som studentmedlem i Förbundet Folkhögskollärarna.
Förbundet Folkhögskollärarnas rådgivning
Medlemmar hos Förbundet Folkhögskollärarna får tillgång till rådgivning inom flera olika områden, via Lärarförbundet. Du kan till exempel få personlig vägledning inför en löneförhandling, så kallad lönecoachning. Med verktyget Min lön kan du både följa din egen utveckling och jämföra den med andra lärarlöner hos olika arbetsgivare.
Du kan även få rådgivning i fackliga och juridiska frågor. Vill du samtala med andra lärare om ditt arbete och din undervisning kan du använda nätverket Min Kollega. Dessutom erbjuder förbundet CV-granskning och en jobbsökartjänst som kan hjälpa dig framåt i din karriär.
Rådgivning om pension och sparande kan du få via Lärarförsäkringar, som också förmedlar dina medlemsförsäkringar. Det finns också information att läsa om bland annat löner, arbetstid, avtal och lagar på både Förbundet Folkhögskollärarnas och Lärarförbundets hemsidor.
Förbundet Folkhögskollärarnas studenterbjudande
Även du som är student får förmåner som motsvarar ett medlemskap i Lärarförbundet. Du blir medlem helt gratis, och när du tar examen betalar du bara 100 kronor det första året som yrkesverksam lärare. I studentmedlemskapet får du också prenumerera gratis på en ämnestidning.
Du kan också teckna hemförsäkringen Studentförsäkring Bo och den kombinerade personförsäkringen Studentförsäkring Leva till ett billigt pris. Den innehåller en livförsäkring, en olycksfallsförsäkring, en diagnosförsäkring och en studieavbrottsförsäkring. Om du vill kan du också aktivera de försäkringar som ingår i ett ordinarie medlemskap.
Kontakta Förbundet Folkhögskollärarna
För att kontakta Förbundet Folkhögskollärarna kan du ringa till kansliet. Du kan också använda dig av kontaktformuläret på Lärarförbundets hemsida. Vill du ha facklig rådgivning är det Lärarförbundets telefonnummer som du ska ringa.
Mejladresser till ombud hos Förbundet Folkhögskollärarnas olika distrikt kan du hitta på förbundets hemsida. Du kan också följa dem på Facebook eller på Youtube.
Om Förbundet Folkhögskollärarna
Förbundet Folkhögskollärarna hette tidigare SFHL, det vill säga Svenska folkhögskolans lärarförbund. De vill se att folkhögskollärare själva ska definiera sin roll och sitt ansvar. De arbetar också för bra löner och villkor specifikt för lärare inom denna utbildningsform.
Förbundet har ett nära samarbete med Lärarförbundet, både organisationsmässigt och på medlemsnivå. Alla medlemmar blir även medlemmar i Lärarförbundet och får de flesta av förmånerna och rådgivningen därifrån. Till sommaren 2020 planerar Förbundet Folkhögskollärarna att gå in som en samrådsavdelning inom Lärarförbundet, och därmed upphöra som fristående fackförbund.
- www.sfhl.se
- 08-7376700
- SFHL Segelbåtsvägen 15 112 64 Stockholm
Vanliga frågor om Förbundet Folkhögskollärarna
-
De flesta av Sveriges folkhögskolor omfattas av kollektivavtalet Arbetsgivaralliansen. Ett fåtal folkhögskolor tillhör andra arbetsgivarorganisationer, IDEA eller KFO, och har därmed ett annat kollektivavtal. Dessa kan du läsa mer om på Lärarförbundets sida om avtal och lagar.
-
Du kan ta del av lönestatistik för folkhögskollärare och andra läraryrken med verktyget Min lön, som finns på Lärarförbundets hemsida.