Försvarsförbundet

2.8
Vem kan bli medlem i Försvarsförbundet?

Du kan ingå ett medlemskap hos Försvarsförbundet om du arbetar inom försvaret eller myndigheter som jobbar nära försvaret. Vilken utbildning eller befattning du har spelar ingen roll och Försvarsmakten, Försvarshögskolan och Fortifikationsverket är exempel på arbetsplatser som medlemmar jobbar på. 

Avgift: 40–310 kr/mån
Gå till Försvarsförbundet

Försvarsförbundet grundades redan år 1919 och riktar sig med sina 4000 medlemmar till de som är yrkesverksamma inom det svenska försvaret. Frågor som drivs är anställningsvillkor, arbetsmiljö, kompetensutveckling och trygghet.

Som medlem blir du automatiskt ansluten till en hemförsäkring samt sjuk- och efterlevnadsförsäkring. Inkomstförsäkring ingår tyvärr ej. Dock får alla medlemmar tillgång till extremt bra förmåner och förbundet sägs tillhöra de bästa i branschen vad gäller detta. Som förmåner erbjuds bland annat mycket förmånliga lån till låga räntor och billigare el, resor, hotell samt tidningsprenumerationer.

Försvarsförbundet brister i rådgivning och stöd för sina medlemmar och saknar en särskild avdelning för de som har frågor om juridiskt stöd, pension eller jobbsökande. Däremot har de en välfungerande support per telefon som är öppen alla vardagar samt en Facebook-sida med aktuella nyheter.

Fördelar
 • Förmånliga lånerbjudanden från Nordea, SEB & Swedbank
 • Rabatt på bl.a. hotellboenden, el och tidningsprenumerationer
 • Facebook-sida för nyheter och medlemmars frågor
Nackdelar
 • Inkomstförsäkring ingår ej i medlemskapet
 • Smalt utbud av medlemsförsäkringar
 • Begränsad rådgivning
Gå till Försvarsförbundet

Försvarsförbundet har mycket generösa förmåner. Exempelvis kan du som medlem få förmånliga medlemslån genom Nordea, SEB samt Swedbank. Dessutom kan du få bra bolån genom SEB och Nordea, vilket inte hör till vanligheterna när du blir medlem i ett fackförbund. Andra förmåner är att du kan få billigare el eller tidningsprenumerationer. När du ska på semester kan du få billigare hotellboenden eller bo billigt hos Riva del Sol i Italien. Allt som allt hör Försvarsförbundet till de allra bästa när det gäller förmåner.

Exempel på förmåner som ingår
  -
Exempel på rabatter som erbjuds
  -
Försvarsförbundet erbjuder ingen inkomstförsäkring.

De försäkringar som du får från Försvarsförbundet när du är fackmedlem kan sägas vara godkända, även om de gott kunde vara fler. Till de bra försäkringarna som du får finns en hemförsäkring genom Folksam. Även sjuk- och efterlevandeförsäkringen blir du automatiskt ansluten till om du inte tackar nej. Försäkringen är till för att hjälpa dig när du får förlorad inkomst eller utgifter som sjukdomen för med sig. Den omfattar både dig och din make/maka eller registrerade partner. Om din förening har anslutit sig till reservationsmetoden krävs det ingen hälsoprövning för att få försäkringen. 

Försäkringar som ingår
  -
Försäkringar med rabatterat pris
  -

När du behöver rådgivning och stöd från Försvarsförbundet finns det en del som skulle kunna fungera bättre. De har information att läsa, men har ingen särskild avdelning för dig som behöver juridiskt stöd, letar efter ett jobb eller har frågor om pensionen. Istället får du försöka läsa dig till det du behöver veta på egen hand. Om du inte hittar det du letar efter kan du kontakta din förening, men kontaktuppgifterna har du tillgång till först då du blivit medlem och kan logga in på hemsidan.

Exempel på rådgivning som ingår
  -

Försvarsförbundet har en support som fungerar riktigt bra. De har olika telefonnummer att ringa beroende på vad du har för ärende samt också en e-postadress som du kan skriva till om du föredrar det. Telefontiderna på förbundskansliet är 08:30-16:00 måndag-torsdag medan de på fredagar stänger klockan 14:00. Kansliet har lunchstängt 11:15-12:15.

Något som är bra är att Försvarsförbundet ständigt strävar efter att bli bättre. Därför har de ett formulär där du kan lämna dina synpunkter. Du kan välja att vara anonym eller uppge namn och e-postadress om du vill ha svar. Dessutom har Försvarsförbundet en egen Facebook-sida där de skriver nyheter och där du som medlem kan kommentera och ställa frågor. 

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Försvarsförbundet

Försvarsförbundet är fackförbundet för dig som är verksam inom det svenska försvaret. Oavsett om du är soldat, mekaniker eller administratör kan fackförbundet hjälpa dig då de är specialister på försvaret och försvarsnära arbetsplatser. Försvarsförbundet grundades 1919 och har cirka 4000 medlemmar. Fackförbundets viktigaste frågor är de som rör anställningsvillkor, arbetsmiljö, kompetensutveckling och trygghet.

Att vara medlem i Försvarsförbundet ger en trygghet eftersom du alltid kan få hjälp och råd vid problem. Under ett helt arbetsliv är det få av oss som aldrig stöter på konflikter och problem på jobbet. Ibland kan det vara svårt att hantera vissa situationer eftersom det kan vara svårt att hålla reda på alla regler och villkor. Med Försvarsförbundet i ryggen får du alltid stöd och hjälp att sträva mot en bra arbetsmiljö.

Varför ska jag bli medlem i Försvarsförbundet?

Som medlem i Försvarsförbundet får du större möjligheter att göra din röst hörd. Fackförbundet kan vara en hjälpande hand om du hamnar i problem på din arbetsplats och genom medlemskapet bidrar du även till att göra yrket bättre för alla. Att Försvarsförbundet är specialister på försvaret kan vara betryggande att veta då de har stor kunskap om fackliga frågor och vet vad som gäller.

Behöver du hjälp med något kan du alltid vända dig till Försvarsförbundet. Det kan exempelvis handla om att du inte fått rätt lön utbetald, att din sjukpenning uteblivit eller att din arbetsgivare helt enkelt inte följer kollektivavtalet.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Försvarsförbundet

Försvarsförbundet har inga omdömen ännu