Fackförbund för tjänstemän

Filtrera
Din profil
Populära val
9 fackförbund hittades
Rekommenderas
Omdöme Medlemmar Inkomstförsäkring Kostnad
Medlemmar 72 000 Inkomstförsäkring Ingår Månadsavgift 94–260 kr
Medlemmar 32 500 Inkomstförsäkring Ingår Månadsavgift 124–306 kr
Medlemmar 14 000 Inkomstförsäkring Ingår Månadsavgift 60–280 kr
Medlemmar 4 500 Inkomstförsäkring Ingår ej Månadsavgift 40–310 kr
Medlemmar 15 000 Inkomstförsäkring Ingår Månadsavgift 100–355 kr
Medlemmar 234 000 Inkomstförsäkring Ingår Månadsavgift 150–290 kr
Medlemmar 21 000 Inkomstförsäkring Ingår ej Månadsavgift 220–375 kr
Medlemmar 1 800 Inkomstförsäkring Ingår ej Månadsavgift 100–312 kr
Medlemmar 700 000 Inkomstförsäkring Ingår Månadsavgift 50–235 kr
Visa fler fackförbund (-1 st)

Så hittar du det bästa fackförbundet för tjänstemän

Om du arbetar som tjänsteman och inte har blivit medlem i ett fackförbund ännu är det god tid att bli det. Genom att gå med i ett fackförbund skapar du en tryggare arbetstillvaro för dig själv samtidigt som du gynnar dina kollegor. 

Som tjänsteman kan du vara anställd kommunalt, privat eller statligt. Det är viktigt att ha koll på inom vilken sektor du är anställd innan du väljer vilket fackförbund du vill bli medlem i. Olika fackförbund hör till olika sektorer. 

En vanlig anledning till varför många väljer att gå med i ett fackförbund är att det ger förmåner i livet utanför jobbet. För att du ska hitta det fackförbund som passar dig som tjänsteman bäst behöver du veta vilka villkor, förmåner och månadsavgifter som tilltalar dig.

Välj fackförbund efter vilken sektor du är anställd i

För dig som är tjänsteman behöver du veta inom vilken sektor du är anställd. Du kan vara anställd kommunalt, landsting/region, privat eller statligt och det finns olika fackförbund beroende på vilken sektor du arbetar inom.

De största fackförbunden för de olika sektorerna:

  • Unionen är det största fackförbundet tjänstemän inom privat sektor med över 640 000 medlemmar.
  • För tjänstemän inom kommun, landsting och regioner är fackförbundet Vision störst. De har över 170 000 medlemmar och gäller även för dig som jobbar inom kyrkan.
  • Det största fackförbundet för statligt anställda med över 90 000 medlemmar är ST (Stadstjänstemannaförbundet).

Utnyttja försäkringarna som ingår i ditt medlemskap

En stor fördel du har som medlem i ett fackförbund är att du får tillgång till flera olika förmåner som du kan ha stor nytta av. Förmånerna gäller flera olika kategorier men en av de bättre förmånerna har med försäkringar att göra.

Som medlem i ett fackförbund har du tillgång till ett urval att medlemsförsäkringar. Fackförbunden ingår samarbeten med försäkringsbolag och tillsammans kan de erbjuda försäkringar till förmånligare priser. Många fackförbund erbjuder kostnadsfria försäkringar under de tre första månaderna av ditt medlemskap. 

Vilka medlemsförsäkringar du har tillgång till beror på vilket fackförbund du väljer att gå med i. Men det finns ett standardurval som är generellt för de flesta stora fackförbundens medlemmar. 

  • Inkomstförsäkring. Blir du arbetslös fungerar inkomstförsäkringen som ett komplement till din a-kassa. Med en inkomstförsäkring kan du få upp till 80 % av din inkomst i ersättning och den kan betala ut i upp till 7 månader. 
  • Livförsäkring. Om du skulle bli arbetslös slutar livförsäkringen från ditt jobb att gälla. Är du medlem i ett fackförbund blir du automatiskt försäkrad med en livförsäkring. Livförsäkringen innebär en trygghet för dina efterlevande när det värsta inträffar, då den lagstadgade omställningspensionen många gånger inte räcker till.
  • Sjukförsäkring. Skulle du bli sjuk reduceras din inkomst. Efter 3 månaders karensfri sjukdom betalas ett skattefritt extrabelopp ut till dig. Beloppet gäller för varje månad du har varit sjuk. 
  • Trygghetskapitalförsäkring. Blir du långtidssjuk får du en extra ersättning genom trygghetskapitalförsäkringen. Försäkringen kan också gälla för vissa typer av diagnoser som olika former av cancer och stroke. 
  • Olycksfallsförsäkring. Är du med om en olycka har du rätt till en ersättning. Ersättningen gäller dygnet runt, är utan självrisk och betalas ut vid till exempel funktionsnedsättning, dödsfall och rehabilitering. 

Flera fackförbund för tjänstemän erbjuder rabatt på bolån

När du som tjänsteman går med i ett fackförbund har du många gånger tillgång till rabatterade bolån. Hur mycket rabatt det gäller beror på vilket fackförbund du väljer att bli medlem i. Rabatten gäller för alla som är medlemmar i tjänstemännens centralorganisation (TCO). 

Unionen, Vision och ST har alla bolåneerbjudanden tillsammans med både Danske Bank och SEB. Hos Danske Bank kan du som medlem ta ett bolån med en ränta från 1,19 % och genom SEB kan du ta ett bolån med en ränta från 1,34 %.

Vanliga frågor om fackförbund för tjänstemän

Här besvaras några av de vanligaste frågorna angående fackförbund för tjänstemän. 

Skulle du inte hitta svaret du letar efter kan du se fler vanliga frågor här eller kontakta oss direkt. 

Vad är skillnaden på ett tjänstemannaavtal och ett arbetaravtal?

När man pratar om en tjänsteman respektive en arbetare brukar man ur ett fackligt perspektiv se skillnaden i vilken arbetsuppgift man har på jobbet. Den mest grundläggande skillnaden är att arbetaren producerar fysiska varor medan tjänstemannen producerar tjänster.

Skillnaden på de fackliga avtalen för tjänstemän respektive arbetare ligger i hur kollektivavtalen är utformade. I arbetaravtalen finns det ett grundläggande fokus på kollektivet och arbetarna som helhet. I tjänstemannaavtalet riktar man in sig mer på individen samt dennes roll på arbetsplatsen. 

I tjänstemannaavtalet är det inte bara reglering av lön och ersättningar som gäller utan pension, arbetslöshet och försäkringar är också viktiga frågor. 

Kan jag som tjänsteman byta fackförbund när som helst?

Att gå ur ditt fackförbund är helt och hållet frivilligt för dig som anställd tjänsteman. Du kan välja själv när du vill avsluta ditt medlemskap. Precis samma gäller när du vill flytta över ditt medlemskap till ett annat fackförbund. 

Ofta kan ditt nya fackförbund hjälpa dig med medlemsöverföringen. Annars får du höra av dig till ditt gamla fackförbund och avsluta medlemskapet på egen hand.

Hjälpte den här sidan dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka