Vanliga frågor om BARO

Har BARO någon a-kassa?
Nej, BARO har ingen egen a-kassa men du kan gå med i en av de fristående a-kassorna, till exempel Alfa-kassan.
Ingår det försäkringar hos BARO?
Baro erbjuder ingen hemförsäkring man alla bussarbetare omfattas av AFA-avtalsförsäkringen genom bussbranschavtalet oavsett om man är medlem i någon fackförening eller ej.
Vilken avgift har BARO?
Som medlem hos Baro varierar medlemsavgiften beroende på din genomsnittliga månadslön före skatt. I dagsläget ligger avgiften på 50–270 kronor.
Vem kan gå med i BARO?
Du som är bussförare, mekaniker, rangerare, servicevärd eller liknande kan bli medlem i BARO. Den som vill kan även bli stödmedlem, och då finns inget krav på att vara verksam i bussbranschen.
Hur går jag med i BARO?
Du ansöker om medlemskap i BARO på förbundets hemsida.

BAROs förmåner

I dagsläget ingår inga förmåner när du blir medlem hos Baro. Det är det fackliga stödet för specifikt bussbranschen som du får ta del av när du går med.

Läs mer om BAROs förmåner

BAROs inkomstförsäkring

Baro erbjuder ingen inkomstförsäkring. De är inte heller anslutna till någon särskild a-kassa, utan som medlem kan du själv välja vilken a-kassa du vill gå med i för att få stöd om du blir arbetslös.

BAROs övriga försäkringar

Det finns inga övriga försäkringar som ingår i Baros medlemskap.

Läs mer om BAROs övriga försäkringar

BAROs rådgivning

Baro går in och hjälper till om du hamnar i en tvist relaterat till ditt arbete. Det kan till exempel handla om att du blir orättvist behandlad eller om arbetsgivaren inte tar hänsyn till dina rättigheter. Skulle det handla om en allvarlig tvist kan Baro hjälpa dig att driva ärendet ända till Arbetsdomstolen.

På övriga områden erbjuder Baro inte någon rådgivning till sina medlemmar.

Exempel på rådgivning som ingår

  • Fackligt stöd
Läs mer om BAROs rådgivning

BAROs studenterbjudande

Baro har inga särskilda erbjudanden till dig som studerar till bussförare, eller något annat yrke relaterat till branschen.

Läs mer om BAROs studenterbjudande

Kort om BARO

Bussarbetarnas Riksorganisation är en relativt ny fackförening och riktar sig till dem som arbetar inom bussbranschen. Förbundet styrs av medlemmarnas intressen och har ingen koppling till något politiskt parti. En viktig del av förbundets arbete är att teckna kollektivavtal med arbetsgivare inom bussbranschen.

Baros organisation består av regioner, som i sin tur är uppdelade i klubbar. Klubbar arbetar självständigt men i samarbete med den övergripande organisationen. Var och en av klubbarna har ett ombud och en representant i Baros regionstyrelse, för att enskilda medlemmar ska kunna få god insyn i förbundet som helhet.