Vanliga frågor om Fastighetsanställdas förbund

Vilken avgift ska jag betala?
Vilken avgift du betalar till förbundet beror på vad du tjänar. Ju högre inkomst en medlem har, desto högre är medlemsavgiften.
Ingår Fastighets a-kassa i avgiften?
Nej, för att gå med i Fastighets a-kassa måste du ansöka om det medlemskapet separat. Då betalar du också en separat medlemsavgift utöver avgiften till fackförbundet. Det går dock att betala båda avgifterna tillsammans om du väljer det.
Har pensionärer några förmåner?
Medlemmar som har gått i pension på grund av ålder betalar en lägre avgift för medlemskapet på 155 kronor i månaden. Det finns också särskilda seniorförsäkringar att teckna via Folksam för medlemmar som är över 60 år.
Vem kan gå med i Fastighetsanställdas förbund?
Du kan gå med i Fastighetsanställdas förbund om du är del-eller heltidsanställd som fastighetsarbetare vid privata, allmännyttiga och kooperativa bostadsföretag, städare eller fastighetsskötare i entreprenadföretag eller i egen regi, fönsterputsare eller Folkets Hus-anställd, områdes- eller kvartersvärd, elektriker, rörläggare, vvs-arbetare eller sanerare.
Ingår det försäkringar hos Fastighetsanställdas förbund?
I ditt medlemskap hos Fastighetsanställdas förbund ingår Hemförsäkring, Olycksfallsförsäkringen Medlemsolycksfall, Kompletterings-TGL och Barngrupplivsförsäkring. Om du inte avböjer ansluts du även till Sjuk- och efterlevandeförsäkring.

Fastighetsanställdas förbunds förmåner

Som medlem får du Fastighetskortet, som är laddat med rabatter och förmåner hos LO Mervärde. Bland annat kan du teckna medlemslån med extra bra ränta hos flera banker samt få rabatt hos SJ och på träningskedjan Actic. Dessutom ingår rabatter på en massa resor, semesterboenden och hos ett antal butiker. Kortet går också att uppgradera till ett Mastercard som du kan betala med.

Medlemmar får även medlemstidningen Fastighetsfolket. Fastighetsanställdas förbund ordnar också kurser, aktiviteter och fackliga studier som medlemmar får delta i. 

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter

Fastighetsanställdas förbunds inkomstförsäkring

Fastighetsanställdas förbund erbjuder ingen inkomstförsäkring till sina medlemmar. Blir du arbetslös kan du därför bara få a-kassans ersättning, om du inte har valt att teckna en inkomstförsäkring privat.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Fastighetsanställdas förbunds övriga försäkringar

Flera försäkringar hos Folksam ingår när du blir medlem hos Fastighetsanställdas förbund: en hemförsäkring och ett antal personförsäkringar. Du ansluts också till en sjuk- och efterlevandeförsäkring, som du betalar ett lägre pris för. Du måste tacka nej till denna om du inte vill ha den.

Du kan medförsäkra dina familjemedlemmar för ett förmånligt medlemspris. Hemförsäkringen kan du välja att uppgradera till en större omfattning till förmånligt pris. Med hemförsäkringen får du dessutom samlingsrabatt för andra försäkringar du väljer att teckna hos Folksam.

Fastighets medlemmar har också rätt till gratis rådgivning från Folksam angående vilket försäkringsskydd du behöver. Utöver Folksams försäkringar har du också de skydd som ingår i kollektivavtalet, om din arbetsgivare har tecknat avtal med Fastighetsanställdas förbund.

Försäkringar som ingår

 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Kompletterande livförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring*
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring för partner
 • Olycksfallsförsäkring för partner
 • Barnförsäkring
 • Seniorförsäkring
*Du ansluts automatiskt om du inte tackar nej

Fastighetsanställdas förbunds rådgivning

Fastighetsanställdas förbund följer upp ditt kollektivavtal och ser till att det följs som det ska. De kan också hjälpa dig att förhandla din lön och arbetar för att du ska ha en bra arbetsmiljö.

Genom samarbetet med Folksam kan medlemmar få rådgivning när det gäller försäkringar. Däremot informerar inte Fastighetsanställdas förbund om någon annan typ av rådgivning som de erbjuder sina medlemmar.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Fackligt stöd

Fastighetsanställdas förbunds studenterbjudande

Studerande kan bli elevmedlemmar i Fastighetsanställdas förbund. Det medlemskapet är gratis, så du betalar alltså ingen medlemsavgift. Fastighets har vissa särskilda aktiviteter för unga medlemmar, men inga specifika erbjudanden för just elevmedlemmar.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap

Kort om Fastighetsanställdas förbund

Fastighetsanställdas förbund förkortas ofta till Fastighets och är ett förbund som vilar på en demokratisk värdegrund. Det betyder att Fastighets lägger stor vikt vid medlemmars åsikter och frågor. 

Fackförbundet är indelat i olika organisatoriska enheter. De 121 lokala avdelningarna är grunden för arbetet, där medlemmarna kan göra sina röster hörda. I beslutande instanser är det alltid en majoritet av yrkesverksamma medlemmar som har kunskap om hur arbetsförhållandena faktiskt är.

Omdömen om Fastighetsanställdas förbunds fackförbund

Skriv omdöme
15 september, 2020
"Sämsta facket i Sverige"
Sämsta facket i Sverige antagligen......
Mikael Mustonen
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent