Vanliga frågor om Försvarsförbundet

Vilken a-kassa ska jag gå med i?
Försvarsförbundet rekommenderar sina medlemmar att gå med i ST:s a-kassa.
Erbjuder Försvarsförbundet medlemslån?
Ja, Försvarsförbundet erbjuder medlemslån via Danske Bank, Nordea och SEB.
Vilken avgift har Försvarsförbundet?
Försvarsförbundets medlemsavgift ligger på 40–310 kronor per månad. Den exakta siffran baseras på din inkomst.
Kan jag bli medlem i Försvarsförbundet som student?
Enligt Försvarsförbundets information på hemsidan verkar det inte som att du kan bli medlem i förbundet som student.
Har Försvarsförbundet någon inkomstförsäkring?
Om du är statligt anställd skyddas du av Omställningsavtalet, som likt en inkomstförsäkring ska ersätta dig om du blir arbetslös. För att du ska omfattas av avtalet krävs det att du som tillsvidareanställd ska ha jobbat minst 12 månader inom staten, eller att du som är tidsbegränsat anställd ska ha haft en sammanhängande anställningsperiod hos en och samma arbetsgivare i minst två år. Du måste även vara medlem i a-kassan.

Försvarsförbundets förmåner

Försvarsförbundet erbjuder dig förmånliga medlemslån hos Danske Bank, Nordea och SEB. Hos Danske Bank och SEB kan du dessutom teckna bolån med låga räntor. Medlemstidningen Försvarbart ingår också i medlemskapet.

Medlemmar får rabatt på Elite Hotels, Nordic Choice Hotels och Örlogshotellet i Stockholm. Du kan också boka lägenhet på semesteranläggningen Riva del Sole i Italien till rabatterat pris. Du får också lägre pris på resor med SJ, på utvalda kryssningar och på träning hos Actic.

Som medlem i Försvarsförbundet får du rabatt på kurser och studiecirklar hos Sensus. Har du gått en vidareutbildning kan du söka studiestipendium hos förbundet. Du kan även delta i Försvarsförbundets fackliga utbildningar, som du sedan kan komplettera med påbyggnadskurser hos TCO:s fackliga akademi.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Reserabatter
 • Utbildningsrabatt
 • Träningsrabatt

Försvarsförbundets inkomstförsäkring

Försvarsförbundet har ingen inkomstförsäkring för sina medlemmar. Däremot omfattas du som statligt anställd av omställningsavtalet. Det ger dig liknande ersättning som en inkomstförsäkring om du blir arbetslös, det vill säga upp till 80 procent av din tidigare lön.

För att kunna få ersättning genom omställningsavtalet behöver du ha jobbat minst ett år som tillsvidareanställd inom staten, eller ha haft en sammanhängande anställning i minst två år.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Försvarsförbundets övriga försäkringar

När du går med i Försvarsförbundet får du två försäkringar utan kostnad i tre månader. Det gäller en olycksförsäkring och en sjuk- och efterlevandeförsäkring. Efter att tre månader har gått får du själv välja om du vill fortsätta ha försäkringarna eller inte.

Det finns en del av sjuk- och efterlevandeförsäkringen som gäller vid arbete i krigszoner. Den delen kan du aktivera genom att kontakta Försvarsförbundets medlemsregister.

Du ansluts automatiskt till en hemförsäkring när du går med i förbundet, om du inte tackar nej till detta. Du kan även teckna försäkringar för din sambo och dina barn, seniorförsäkringar och en juristförsäkring. I juristförsäkringen ingår rådgivning och rättsskydd i juridiska ärenden, hjälp vid ID-stöd och rådgivning om mående och hälsa.

Försäkringar som ingår

 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring*
 • Olycksförsäkring*
*Ingår de första tre månaderna **Du ansluts automatiskt om du inte tackar nej

Försäkringar med rabatterat pris

 • Hemförsäkring**
 • Juristförsäkring
 • Olycksförsäkring för sambo
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring för sambo
 • Barnförsäkring
 • Seniorförsäkringar

Försvarsförbundets rådgivning

På Försvarsförbundets hemsida finns information att läsa om de flesta ämnena som gäller din anställning och dina arbetsvillkor. Om du inte hittar det du letar efter kan du kontakta den förening du tillhör för att få vidare råd. Det är föreningarna och förtroendevalda på arbetsplatsen som för dialoger med arbetsgivare i fackliga frågor.

Däremot framgår inte något annat stöd som du kan få av förbundet, till exempel om du letar efter ett nytt jobb eller har frågor om pensionen.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Fackligt stöd

Försvarsförbundets studenterbjudande

Försvarsförbundet riktar sig till yrkesverksamma inom försvaret och har därmed inga särskilda studenterbjudanden.

Kort om Försvarsförbundet

Försvarsförbundet är ett partipolitiskt fristående förbund som bildades 1919. De är uppdelade på 23 olika föreningar som finns runt om i landet. Förbundet tillhör TCO, och har genom dem möjlighet att påverka fackliga frågor även i större sammanhang än för sina specifika yrkesgrupper.

Kompetensutveckling är en fråga som är i fokus för Försvarsförbundet. Även arbetsmiljö, anställningsvillkor och trygghet på arbetsplatsen är viktiga ämnen som de arbetar med.