Hur går jag med i GS a-kassa?
Var hittar jag mitt kollektivavtal och löneavtal?
Har pensionärer några förmåner?
Vilken avgift har GS Facket ?
Ingår en inkomstförsäkring hos GS Facket?

GS Fackets förmåner

GS har ett medlemskort som är laddat med olika rabatter och andra förmåner. Kortet går att uppgradera till ett betal- och kreditkort genom att ansöka om att koppla det till Mastercard.

Genom sin anslutning till LO Mervärde och externa aktörer kan GS erbjuda sina medlemmar olika rabatter och erbjudanden på allt från resor och upplevelser till träning och hemelektronik. Bland annat ingår här medlemslån på upp till 350 000 kronor, med högst 12 månaders amorteringstid. Det är Swedbank och Sparbankerna som lånar ut pengarna.

Är du medlem i GS får du 20 procent rabatt när du hyr stuga i fritidsbyn Kloten i Bergslagen. GS har även en medlemstidning, Dagens Arbete, tillsammans med förbunden Pappers och IF Metall.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter

GS Fackets inkomstförsäkring

GS har en inkomstförsäkring som du får när du går med i förbundet. För en stor del av GS medlemmar täcker a-kassan 80 procent av den tidigare lönen om de skulle bli arbetslösa. Men för dem där det inte räcker ger inkomstförsäkringen den ersättning som saknas i maximalt 200 dagar. Den högsta lönen som går att försäkra är 35 000 kronor i månaden.

För att utnyttja inkomstförsäkringen måste du ha varit medlem i fackförbundet sedan 12 månader tillbaka. Du behöver också ha vara medlem i a-kassan i 12 månader när du blir arbetslös.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:35 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:200 dagar
Kostnad:130–550 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

GS Fackets övriga försäkringar

I medlemsavgiften ingår ett försäkringspaket med ett antal försäkringar hos Folksam. Det är hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, barngrupplivförsäkring och en livförsäkring som kompletterar den försäkring som finns i ditt avtal på arbetsplatsen.

Studerandemedlemmar får samma försäkringspaket som ordinarie medlemmar. Pensionerade medlemmar omfattas också av hemförsäkringen och kan även få en särskild olycksfallsföräkring för 60-plussare.

Det finns tilläggsförsäkringar hos Folksam som går att köpa till dina grundläggande försäkringar. De omfattar även familjemedlemmar till dig som tecknar försäkringarna. Däremot erbjuds ingen rabatt på de försäkringarna genom GS.

Försäkringar som ingår

 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Kompletterande livförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring

GS Fackets rådgivning

GS består av 15 olika lokala avdelningar över hela Sverige. För att få rådgivning gällande kollektivavtalet ska du i första hand vända dig till din lokala avdelning. Men du kan också kontakta förbundskontoret.

Från GS kan du få juridisk rådgivning om du har blivit felaktigt behandlad i arbetet, till exempel vid uppsägning eller löneutbetalning. Om du har skadat dig på jobbet kan du också få hjälp vid tvister med arbetsgivare eller försäkringskassan.

Du kan få information om dina försäkringar och andra medlemsförmåner hos GS. Det finns även information om löner och avtal på fackförbundets hemsida.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridiskt stöd
 • Försäkringsrådgivning

GS Fackets studenterbjudande

Studerar du på gymnasiet inom någon av branscherna som GS organiserar är du välkommen som medlem i fackförbundet. Du tecknar då ett särskilt elevmedlemskap som är helt kostnadsfritt.

Som elevmedlem har du tillgång till många av förmånerna som yrkesverksamma medlemmar har, såsom försäkringspaketet och medlemskortet med rabatter.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar

Kort om GS Facket

2009 bildades GS genom en hopslagning av Skogs- och Träfacket och Grafiska Fackförbundet Mediafacket. Därmed är GS ett av Sveriges nyaste fackförbund. GS har som målsättning att arbeta nära sina medlemmar och jobbar därför mycket utifrån sina lokala avdelningar.

GS samarbetar på flera sätt med andra svenska fackförbund inom industrin och inom LO. De är också med i två internationella federationer av fackförbund inom sina branscher.

Omdömen om GS Fackets fackförbund

Skriv omdöme
GS Facket har inga omdömen än. Om du har någon erfarenhet av GS Facket att dela med dig, skriv gärna ett omdöme.
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent