Vanliga frågor om Handels

Vad är skillnaden mellan medlemskap i Handels och Handels a-kassa?
Fackförbundet Handels och Handels a-kassa ger dig helt olika typer av stöd. Som medlem i Handels får du hjälp att förhandla om dina rättigheter och villkor på arbetsplatsen, och det ingår olika försäkringar och förmåner. A-kassan ger dig i stället ersättning om du skulle förlora ditt jobb.
Vad ingår i mitt kollektivavtal?
Kollektivavtalet reglerar bland annat lägstalöner och löneökning, vilka villkor som gäller för arbetstid och din ersättning vid övertid och obekväm arbetstid. Där står det också vad som gäller när du är ledig, blir uppsagd eller säger upp dig.
Vilken avgift har Handels?
Handels medlemsavgift ligger på 130–559 kronor per månad. Vad just du ska betala beror på din lön.
Ingår det försäkringar hos Handels?
Hos Handels ingår hemförsäkring och fritidsförsäkring i medlemskapet, och för dig som tjänar över a-kassans gräns för ersättning ingår även en inkomstförsäkring.
Kan jag bli medlem i Handels som student?
Du som går Handels- och administrationsprogram på gymnasiet eller ett hantverksprogram (till exempel florist, frisör, stylist, skönhetsvård och textil/mode/design) kan bli elevmedlem i Handels. Det gäller även dig som går likvärdig gymnasial vuxenutbildning eller yrkesutbildning.

Handels förmåner

Med Handelskortet får du en mängd rabatter och erbjudanden via LO Mervärde. Bland annat finns rabatter på resor, upplevelser och i en mängd butiker som Handels samarbetar med, nationellt och internationellt. 

Dessutom kan du teckna förmånliga medlemslån med låneskydd på upp till 350 000 kronor. Du kan även ansöka om att koppla medlemskortet till ett betal- och kreditkort, Handelskortet Mastercard. Dock går det inte att teckna bolån via Handels.

Medlemstidningen Handelsnytt ingår också i medlemskapet. Genom Handels kan du även gå fackliga utbildningar och få ersättning för inkomstbortfallet under studietiden. Det finns också ett flertal stipendier att söka hos fackförbundet.

Exempel på förmåner som ingår

 • Medlemstidning
 • Stipendier

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter

Handels inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring ingår i medlemskapet hos Handels om du också är medlem i Handels a-kassa. Inkomstförsäkringen kan komplettera a-kassan och ge dig upp till 80 procent av inkomsten i 100 dagar om du blir arbetslös, oavsett vilken lön du hade innan. 

Vill du ha fler ersättningsdagar kan du köpa en tilläggsförsäkring. Den täcker hela a-kassans ersättningsperiod på 300 dagar. Kostnaden avgörs i förhållande till din månadslön. Med tilläggsförsäkringen finns dock en inkomstgräns, så du kan inte få mer än 80 procent av 80 000 kronor i ersättning per månad.

För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste du ha varit medlem i 12 månader före arbetslösheten, både i fackförbundet och i Handels a-kassa.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:Inget tak
Max ersättningstid:100 dagar
Kostnad:130–559 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:
Max ersättningsperiod:300 dagar
Kostnad:40–258 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Handels övriga försäkringar

Tre försäkringar från Folksam ingår i din medlemsavgift: en hemförsäkring, en barngrupplivförsäkring och en olycksfallsförsäkring som gäller utanför jobbet, och därmed kompletterar skyddet du har via kollektivavtalet.

Du ansluts även till en sjuk- och efterlevandeförsäkring samt en höjd ersättning för olycksfallsförsäkringen när du går med i förbundet. De får du betala för om du inte tackar nej till försäkringarna.

Utöver dessa försäkringar går det också att köpa till försäkringar för din partner och en barnförsäkring hos Folksam.

Försäkringar som ingår

 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring
 • Höjd ersättning i olycksfallsförsäkring
 • Sjuk- och efterlevande försäkring för din partner
 • Olycksförsäkring för din partner
 • Barnförsäkring

Handels rådgivning

På Handels hemsida hittar du en lista över vilka lägstalöner som gäller för olika branscher inom Handels område. Lägstalönerna utgår från arbetsplatser som har kollektivavtal med Handels. Det är framför allt genom kollektivavtal som Handels driver sitt fackliga arbete, där såväl lönenivå som arbetsmiljöfrågor regleras.

Får du arbetsmiljörelaterade problem på arbetsplatsen är det din lokala avdelning du ska vända dig till, eller ditt arbetsplatsombud om ni har ett sådant. Det ska du göra oavsett om det gäller den fysiska arbetsmiljön som ergonomi och säkerhetsrisker, eller psykosociala aspekter som stress och diskriminering.

Handels regionala skyddsombud har även särskilt stöd vid rån och hot på arbetsplatsen. Händer något ser de över säkerheten och krishanteringen på arbetsplatsen för att förebygga att något liknande händer igen.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridiskt stöd
 • Personlig rådgivning
 • Stöd vid rån och hot

Handels studenterbjudande

Läser du på gymnasiet eller en likvärdig utbildning inom Handels område kan du teckna ett elevmedlemskap. Det gäller om du går Handels- och administrationsprogrammet eller ett hantverksprogram som exempelvis frisör, stylist eller florist.

Elevmedlemskapet är gratis, och då ingår handelskortet med dess rabatter och förmåner samt tidningen Handelsnytt. Du kan få användbara råd och stöd inför att du ska börja jobba eller gå på praktik. Du får också delta i de fackliga kurser som Handels erbjuder, varav vissa är särskilt anpassade för unga medlemmar.

Är du frisörelev och klarar ditt gesällprov kan du ansöka om ett studiebidrag på 1 000 kronor.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Yrkesrådgivning
 • Studiebidrag för frisörelever

Kort om Handels

Handelsanställdas förbund grundades år 1906 och är det största fackförbundet för detaljhandeln, med omkring 155 000 medlemmar. Många medlemmar är unga och särskilt utsatta för otrygga anställningsformer, vilket är en fråga som Handels jobbar med.

Förbundet arbetar hårt för att kollektivavtal ska upprättas inom alla branscher de organiserar, för att medlemmarna ska få så bra villkor kring lön och arbetstid som möjligt. Extra fokus ligger även på säkerheten på jobbet, eftersom handelsområdet är en bransch som är utsatt för rån, hot och trakasserier från kunder.