Vad är skillnaden mellan medlemskap i Handels och Handels a-kassa?
Vad ingår i mitt kollektivavtal?
Vilken avgift har Handels?
Ingår det försäkringar hos Handels?
Kan jag bli medlem i Handels som student?

Handels förmåner

Med Handelskortet får du en mängd rabatter och erbjudanden via LO Mervärde. Bland annat finns rabatter på resor, upplevelser och i en mängd butiker som Handels samarbetar med, nationellt och internationellt. 

Dessutom kan du teckna förmånliga medlemslån med låneskydd på upp till 350 000 kronor. Du kan även ansöka om att koppla medlemskortet till ett betal- och kreditkort, Handelskortet Mastercard. Dock går det inte att teckna bolån via Handels.

Medlemstidningen Handelsnytt ingår också i medlemskapet. Genom Handels kan du även gå fackliga utbildningar och få ersättning för inkomstbortfallet under studietiden. Det finns också ett flertal stipendier att söka hos fackförbundet.

Exempel på förmåner som ingår

 • Medlemstidning
 • Stipendier

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter

Handels inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring ingår i medlemskapet hos Handels om du också är medlem i Handels a-kassa. Inkomstförsäkringen kan komplettera a-kassan och ge dig upp till 80 procent av inkomsten i 100 dagar om du blir arbetslös, oavsett vilken lön du hade innan. 

Vill du ha fler ersättningsdagar kan du köpa en tilläggsförsäkring. Den täcker hela a-kassans ersättningsperiod på 300 dagar. Kostnaden avgörs i förhållande till din månadslön. Med tilläggsförsäkringen finns dock en inkomstgräns, så du kan inte få mer än 80 procent av 80 000 kronor i ersättning per månad.

För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste du ha varit medlem i 12 månader före arbetslösheten, både i fackförbundet och i Handels a-kassa.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:Inget tak
Max ersättningsperiod:100 dagar
Kostnad:130–559 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:
Max ersättningsperiod:300 dagar
Kostnad:40–258 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Handels övriga försäkringar

Tre försäkringar från Folksam ingår i din medlemsavgift: en hemförsäkring, en barngrupplivförsäkring och en olycksfallsförsäkring som gäller utanför jobbet, och därmed kompletterar skyddet du har via kollektivavtalet.

Du ansluts även till en sjuk- och efterlevandeförsäkring samt en höjd ersättning för olycksfallsförsäkringen när du går med i förbundet. De får du betala för om du inte tackar nej till försäkringarna.

Utöver dessa försäkringar går det också att köpa till försäkringar för din partner och en barnförsäkring hos Folksam.

Försäkringar som ingår

 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring
 • Höjd ersättning i olycksfallsförsäkring
 • Sjuk- och efterlevande försäkring för din partner
 • Olycksförsäkring för din partner
 • Barnförsäkring

Handels rådgivning

På Handels hemsida hittar du en lista över vilka lägstalöner som gäller för olika branscher inom Handels område. Lägstalönerna utgår från arbetsplatser som har kollektivavtal med Handels. Det är framför allt genom kollektivavtal som Handels driver sitt fackliga arbete, där såväl lönenivå som arbetsmiljöfrågor regleras.

Får du arbetsmiljörelaterade problem på arbetsplatsen är det din lokala avdelning du ska vända dig till, eller ditt arbetsplatsombud om ni har ett sådant. Det ska du göra oavsett om det gäller den fysiska arbetsmiljön som ergonomi och säkerhetsrisker, eller psykosociala aspekter som stress och diskriminering.

Handels regionala skyddsombud har även särskilt stöd vid rån och hot på arbetsplatsen. Händer något ser de över säkerheten och krishanteringen på arbetsplatsen för att förebygga att något liknande händer igen.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridiskt stöd
 • Personlig rådgivning
 • Stöd vid rån och hot

Handels studenterbjudande

Läser du på gymnasiet eller en likvärdig utbildning inom Handels område kan du teckna ett elevmedlemskap. Det gäller om du går Handels- och administrationsprogrammet eller ett hantverksprogram som exempelvis frisör, stylist eller florist.

Elevmedlemskapet är gratis, och då ingår handelskortet med dess rabatter och förmåner samt tidningen Handelsnytt. Du kan få användbara råd och stöd inför att du ska börja jobba eller gå på praktik. Du får också delta i de fackliga kurser som Handels erbjuder, varav vissa är särskilt anpassade för unga medlemmar.

Är du frisörelev och klarar ditt gesällprov kan du ansöka om ett studiebidrag på 1 000 kronor.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Yrkesrådgivning
 • Studiebidrag för frisörelever

Kort om Handels

Handelsanställdas förbund grundades år 1906 och är det största fackförbundet för detaljhandeln, med omkring 155 000 medlemmar. Många medlemmar är unga och särskilt utsatta för otrygga anställningsformer, vilket är en fråga som Handels jobbar med.

Förbundet arbetar hårt för att kollektivavtal ska upprättas inom alla branscher de organiserar, för att medlemmarna ska få så bra villkor kring lön och arbetstid som möjligt. Extra fokus ligger även på säkerheten på jobbet, eftersom handelsområdet är en bransch som är utsatt för rån, hot och trakasserier från kunder.

Omdömen om Handels fackförbund

Skriv omdöme
1 maj, 2021
"Tog arbetsgivarens parti"
Jodå handels i all ära men, blev sparkad från mitt jobb efter 9 år, det hette arbetsbrist, men det är ju ganska vanligt när man vill bli av med någon, tog tillfället i akt att ansöka om återanställning via företrädesrätten. Handels förklarade för mig att detta ej var möjligt för att las var omgjord för tillfället. Kort sagt tog arbetsgivarens parti till 100% procent, de drog sig inte heller för att slå ner på mig personligen, all skit arbetsgivaren slängde på mig bekräftade handels med att jag måste förstå typ. Ett fackförbund som företräder arbetsgivaren men tar betalt av arbetarna är i mina ögon inte ett seriöst förbund. Tror nog OFFC är ett bättre val.
Christian
19 april, 2021
"Inkompetent och kaxig service"
Helt värdelös a-kassa, pumpar dig på pengar sen när du behöver minsta lilla hjälp motarbetar dom dig på alla sätt dom kan, samtidigt som dom försätter pumpa pengar på en. inkompetent och kaxig service speciellt från killarna. Bistår med exakt alla intyg dom frågade om bara för att vänta 6 månader på att dom ska avslå ärendet, då har jag även påmint minst 9 gånger \"hej hur går det här ni något beslut\" Det slutade att jag blev pumpad på massa pengar och fick ingen ersättning trots intyg på exakt allt dom frågat om. Nej detta var verkligen slöseri med tid på alla sätt. UNDVIK handels-akassa.
VÄRDELÖST
31 mars, 2021
"Värdelösaste akassa"
Handels Akassa är bland de mest värdelösaste akassa någonsin de tvingar på dig mer rapporterings tid än vad du någonsin har kommit ihåg detta är så onödigt hittills har de velat ha information om vad jag har gjort 4 år tillb aka. Utöver de har de gått ca 110 dagar och fortfarande inget beslut väldigt onödigt investerade pengar 6 år har jag betalat dem endast för att vänta så här länge tillbaka
JJFK
10 februari, 2021
"Gå inte med i handels!"
När man går med är allt frid och fröjd, man blir lovad så otroligt mycket med förmåner hit och dit. När man sedan vill gå ur så finns det inte en suck att du får hjälp. För det första får du inte ens en bekräftelse på att ditt utträde är mottaget? Vilket är helt sjukt. För det andra så är personalen OTROLIGT jävla otrevlig i chatten. Och chatten är ju det som måste användas då telefontiden på köplats 1 är minst 25 minuter! Blir lovad att en handläggare ska ringa upp och sedan avslutas chatten abrupt innan man hinner ställa fler frågor. Ingen ringer upp. Försökte gå ur och de fick utträdet den 1/2 (skickat i slutet av Januari), och blir nu fakturerad för perioden 1/2-28/2. Ingen som helst hjälp med något och bara otrevlig attityd. Vad ni än gör, gå inte med i handels! Jag skulle hellre säga upp mig än att behöva gå med i handels en till omgång. Det absolut värsta bemötandet jag fått från någon kundservice någonsin.
Aldrig mer handels
1 december, 2020
"Ingen ersättning"
Sämsta någonsin har lagt ner otroligt mycket jobb med alla dessa intyg hit & dit för att fyra månader senare få reda på att jag inte är berättigad ersättning. Har varit med i 20år & blir nyligen arbetslös efter föräldraledigheten & hade inte möjligheten att jobba heltid innan så ingen ersättning där inte fast man jobbat heltid i nästan hela arbetslivet det är tacken...
Missnöjd
27 oktober, 2020
"GÅ INTE MED"
Riktigt dåligt förbund! Otroligt sträva människor, datasystem från 80-talet. Tänk er att posta brev för att säga upp er 2020 :D Stort fiasko! Jobbar du i butik som yngre, GÅ INTE MED, finns ingenting i detta för er att hämta.
Daniel
29 september, 2020
"Bortkastade pengar"
Värsta jag varit med om, de nekade mig ersättning - fick bevisa att jag visst har rätt till ersättning vilket erkändes i förvaltningsrätten. Har varit utan ersättning i 6 månader nu, de verkar inte ha koll på mitt ärende alls, otrevliga, ingen koll på vad jag skickat in, sjukt svårt att få tag i telefon, ger mig uppgifter jag redan gjort DE HAR T O M PÅSTÅTT ATT JAG SAGT SAKER JAG INTE SAGT FÖR ATT VINNA ÖVER MÅLET. etc. listan är lång. De verkar så sjukt inkompetenta. Bortkastade pengar
trött medlem
28 september, 2020
"Köpta av arbetsgivaren"
Vill nog påstå att handls ibland verkar köpta av arbetsgivare, arbetar bara för arbetare om de kommer i grupp är du ensam kan du glömma hjälp snarare tvärt om till och med håller med arbetsgivare även om arbetsgivaren bryter mot lagen
besviken f.d
20 augusti, 2020
"Tar dina pengar"
Det är helt bedragare!efter 8 månader betalning,man för ingenting!de tar dina pengar bara och aldrig ansvar om din arbetslöshet!
David
28 april, 2020
"Inkompetenta"
Helt värdelös akassa. Tappar bort dina handlingar, tar 8 MÅNADER att få ett beslut om ersättning, kräver dig på uppgifter varje vecka trots att du sköter allt, svarar aldrig i telefon!!! (Undra varför?!) riktigt otrevliga när du väl får hjälp och verkar helt inkompetenta på sina jobb. Värderar inte sina medlemmar så att säga.
Anonym
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent