Vanliga frågor om Journalistförbundet

Vem kan gå med i Journalistförbundet?
Du som helt eller delvis arbetar med journalistiska arbetsuppgifter och som står under redaktionell ledning kan bli medlem i Journalistförbundet. Du måste ha en arbetsgivare eller uppdragsgivare som är verksam i Sverige.
Kan jag bli medlem i Journalistförbundet som student?
Ja, om du går en journalistisk grundutbildning på eftergymnasial nivå kan du bli studerandemedlem hos Journalistförbundet. I vissa fall kan även andra utbildningar eller kurser godkännas, om syftet är att du sedan ska jobba journalistiskt.
Vilken avgift har Journalistförbundet?
Din medlemsavgift till förbundet grundas på den inkomst du har om du är anställd eller frilans. För dig som anställd ligger avgiften på 205–410 kronor per månad.
Ingår en inkomstförsäkring hos Journalistförbundet?
Journalistförbundet erbjuder inkomstförsäkring för dig som även är ansluten till en a-kassa. Inkomstförsäkringen består av två delar: Basförsäkring och Tilläggsförsäkring.
Har Journalistförbundet någon a-kassa?
Ja, som medlem i Journalistförbundet kan du gå med i Journalisternas a-kassa om du uppfyller medlemsvillkoren. Du måste ha arbetat eller senast ha arbetat med journalistiska arbetsuppgifter i Sverige för att kunna bli medlem.

Journalistförbundets förmåner

Medlemmar i Journalistförbundet kan teckna bolån och andra lån med extra förmånliga villkor. Erbjudandet gäller hos Danske Bank och SEB. Du får också 20 procent rabatt på årskort hos träningskedjan Actic.

Du kan boka rum på Elite Hotel eller Nordic Choice Hotels till ett lägre pris, eller semesterboende på Riva del Sole i Italien. Du får också rabatt på kryssningar med Viking Line. Just nu har alla TCO:s fackförbund också rabatt på resor med SJ.

Tips! Du som frilansar får flera användbara verktyg genom Journalistförbundet.

I medlemskapet ingår även tillgång till lokaler i Pressklubben och rabatt på mat och dryck där, samt medlemstidningen Journalisten. Förbundet utlyser också regelbundet stipendier för deltagande i olika kurser och ordnar egna kurstillfällen för frilansande medlemmar.

Du kan också få förbundets presskort, som visar att du är yrkesverksam journalist och lovar att följa de etiska reglerna för branschen. Är du frilansare får du tillgång till verktygen Arvodesguiden och Frilanskatalogen.

Många av förbundets medlemmar har också möjlighet att ställa sig i PP Pensions bostadskö. Du kan göra det om du har tjänstepension och eget sparande hos PP Pension.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Pressklubbens lokaler
 • Kurser och studiestipendier
 • Presskort
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatt
 • Reserabatter
Läs mer om Journalistförbundets förmåner

Journalistförbundets inkomstförsäkring

Om du är medlem i en a-kassa ansluts du till en inkomstförsäkring när du går med i Journalistförbundet. Då höjs också din medlemsavgift med 10–40 kronor, beroende på din inkomst.

Inkomstförsäkringen försäkrar löner på högst 60 000 kronor. Tjänar du så mycket kan du få upp till 80 procent av lönen i ersättning när du är arbetslös. Du kan få ersättningen i 120 dagar.

När du är ny i förbundet ingår en tilläggsförsäkring från Bliwa utan kostnad de första tre månaderna. Tillägget utökar ersättningsperioden med ytterligare 120 dagar. Därefter kan du välja att behålla den för en extra kostnad varje månad.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:60 000 kr/mån
Max ersättningstid:150 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:60 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:270 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Läs mer om Journalistförbundets inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Journalistförbundets övriga försäkringar

De första tre månaderna får du ett antal personförsäkringar utan någon extra kostnad. Vill du behålla försäkringarna efter det får du medlemsrabatt på priset.

Det finns ett gäng andra försäkringar som du också kan teckna till lägre pris. Förutom ytterligare personförsäkringar finns även en förmånlig hemförsäkring. En särskild seniorförsäkring finns för dig som har uppnått den ålder när liv- och olycksfallsförsäkringen slutar gälla.

Även för frilansare finns det försäkringserbjudanden som du kan teckna via förbundet.

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Diagnosförsäkring*
 • Studenthemförsäkring (för studentmedlemmar)*
*Ingår de första tre månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

 • Tillägg till olycksfallsförsäkring
 • Sjuk- och olycksfallsförsäkring
 • Sjukkapital
 • Hemförsäkring
 • Studenthemförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Seniorförsäkring
 • Företagsförsäkringar
Läs mer om Journalistförbundets övriga försäkringar

Journalistförbundets rådgivning

På Journalistförbundets hemsida finns mycket användbar information om olika yrkesfrågor du kan ha som journalist. Bland annat kan du läsa om kollektivavtal och frilansavtal, löner och arvoden samt vad du kan göra om du blir arbetslös. Är det något du inte hittar svar på där kan du ringa Journalistförbundets förhandlingsjour, som svarar på fackliga frågor.

Du kan också vända dig till Journalistförbundet med frågor om försäkringarna som du har tecknat via förbundet. Som medlem får du även tillgång till Journalistförbundets lönestatistik. Är du frilansare finns det en särskild frilansjour där du kan få rådgivning om till exempel avtal, arvoden och moms.

Dock erbjuder Journalistförbundet ingen rådgivning på andra områden än dessa.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Facklig rådgivning
 • Lönestatistik
 • Frilansjour
Läs mer om Journalistförbundets rådgivning

Journalistförbundets studenterbjudande

Studerandemedlemmar i förbundet betalar 300 kronor i årsavgift för sitt medlemskap. Förutom rådgivningen och förmånerna som ingår får studerandemedlemmar också ett presskort. Det fungerar som en yrkeslegitimation för journaliststudenter och visar att du följer förbundets etiska regler för journalister.

Om du gör praktik på ett företag som har kollektivavtal med Journalistförbundet har du rätt att få praktiklön. Du blir också inbjuden till evenemang och föreläsningar för journalister som hålls i ditt område.

Via Folksam kan du teckna en särskild studenthemförsäkring till extra lågt pris. De tre första månaderna betalar du ingenting för hemförsäkringen. Du får också gratis tillgång till frilansverktygen Arvodesguiden och Frilanskatalogen, och kan knyta kontakter via Journalistförbundets olika frilansnätverk.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
 • Erbjudande på studenthemförsäkring
 • Presskort för studenter
 • Kollektivavtalad praktiklön
 • Frilansverktyg
Läs mer om Journalistförbundets studenterbjudande

Kort om Journalistförbundet

Svenska Journalistförbundet är till för dig som arbetar i mediebranschen, som journalist eller med andra arbetsuppgifter på en redaktion. Det spelar ingen roll om du är frilansare, chef, vikarie eller bemanningsanställd. Förbundet bildades 1901 under namnet Svenska Journalistföreningen och är en del av TCO.

Förbundet arbetar med frågan om den otrygghet som kan finnas i mediebranschen och hur den kan minska. De ställer krav på att medlemmar ska följa de etiska reglerna för journalister. De driver också viktiga frågor som yttrandefrihet, individuell upphovsrätt och stärkt arbetsrätt för journalister.