Vanliga frågor om ST

Vilken avgift har ST?
ST:s medlemsavgift är 152–272 per månad.
Vem kan bli medlem i ST?
ST är fackförbundet för dig som är statligt anställd, exempelvis på myndigheter, universitet och högskolor, affärsverk, bolag med statliga uppdrag och statsfinansierade stiftelser. Även studenter, doktorander och pensionärer kan bli medlemmar. ST är också öppet för chefer.
Hur går jag med i ST:s a-kassa?
För att gå med i ST:s a-kassa måste du skicka en separat ansökan dit. A-kassan och fackförbundet ST är separata organisationer med två olika medlemskap.
Vilken lön ska jag ha som medlem i ST?
Lönestatistik för ST:s olika yrkesgrupper finns på förbundets hemsida. Du kan söka på ditt arbetsområde och få reda på vad du borde tjäna. Du kan också få rådgivning från ST angående lön.
Har ST en inkomstförsäkring?
Ja, ST har en inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. Den räcker i 150 ersättningsdagar från a-kassan och ger dig 80 procent av din tidigare lön, upp till 80 000 kronor före skatt. Du kan teckna en tilläggsförsäkring om du vill utöka antalet ersättningsdagar.

STs förmåner

Genom TCO erbjuder ST en lång rad förmåner till sina medlemmar. Du får du rabatt på Elite Hotels, Nordic Choice Hotels och Riva del Sole Resort & Spa i Italien. Du har också möjlighet att boka boende i ST:s fjällstuga i Klövsjö till ett bra pris. Dessutom får du rabatt på tågresor med SJ och kryssningar med Viking Line.

ST har förhandlat med Danske bank och SEB för att ge medlemmar lån med extra bra villkor. Du kan låna mellan 20 000 och 350 000 kronor utan uppläggningsavgift. Hos SEB kan du även teckna bolån med extra bra ränta.

ST ger medlemmarna 25 procent rabatt på kurser och studiecirklar hos Sensus och 20 procent rabatt på alla möjliga onlinekurser hos Brillbees. Det finns även två stipendier du kan söka: ett för att delta i konferenser inom det laborativa området och ett för fackliga studier utomlands. Du får också medlemstidningen Publikt samt rabatt på Adlibris och Actic-gym.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Medlemstidning
 • Stipendium

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Kurser och utbildningar
 • Avtal och rådgivning hos Avtal24

STs inkomstförsäkring

Du ansluts automatiskt till en inkomstförsäkring hos Bliwa när du blir medlem i ST. Du kan försäkra en lön upp till 80 000 kronor under 150 dagar. Med tilläggsförsäkring för en mindre avgift får du hela 300 ersättningsdagar, vilket alltså täcker hela den perioden som det är möjligt att få arbetslöshetsersättning.

Det är dock inte alla medlemmar som har behov av inkomstförsäkringen. Om du har arbetat ett till två år på myndighet, universitet eller högskola omfattas du troligen av ett omställningsavtal. Det innebär att du får motsvarande skydd via avtalet utan att behöva teckna någon inkomstförsäkring eller tilläggsförsäkring.

För att kunna använda inkomstförsäkringen måste du ha haft den i 12 månader före arbetslösheten, men det går att räkna med kvalifikationstiden från en annan facklig inkomstförsäkring. Försäkringen gäller tills den månad du fyller 65 år, och den ingår inte om du är student- eller pensionärsmedlem. 

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:80 000 kr/mån
Max ersättningstid:150 dagar
Kostnad:152–272 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:
Max ersättningsperiod:300 dagar
Kostnad:42 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

STs övriga försäkringar

Dina tre första månader som medlem får du ett försäkringspaket från Trygghansa helt gratis. Därefter får du själv välja om du vill behålla försäkringarna och därmed betala premien. Du får också billigare försäkringar för hemmet och bilen, samt ett paket med personförsäkringar för din partner och dina barn.

Eftersom du ansluts automatiskt till försäkringarna krävs ingen hälsoprövning hos försäkringsbolagen. Det är alltså möjligt även för medlemmar med hälsoproblem att få bra försäkringsskydd. Om du blir arbetslös en längre tid är det möjligt att slippa betala försäkringspremien tills din ekonomi är stabil igen.

Medlemmar som går i pension kan teckna särskilda liv- och olycksfallsförsäkringar för seniorer.

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Sjukkapitalförsäkring*
 • Händelseförsäkring*
*Ingår de första tre månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

 • Hemförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Gruppförsäkringar

STs rådgivning

Hos ST finns ombudsmän och jurister som kan svara på frågor om dina rättigheter i arbetslivet. De kan också företräda dig om en konflikt skulle uppstå eller om du skulle riskera åtal för ett brott i din anställning.

ST erbjuder också en lång rad tjänster för dig som letar efter ett nytt jobb. Du kan få hjälp att utforma ditt CV och din Linkedin-profil för att de ska bli mer uppseendeväckande hos arbetsgivare. Du kan också öva på arbetsintervjuer och på begåvningstester som ofta görs i samband med rekrytering, samt boka ett gratis coachsamtal om din yrkesutveckling hos Go Monday.

ST erbjuder dock ingen pensionsrådgivning till sina medlemmar, även om information om att gå i pension finns på hemsidan.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridiskt stöd
 • Karriärtjänster
 • Lönerådgivning
 • Rättshjälp

STs studenterbjudande

Som studentmedlem betalar du ingenting i medlemsavgift under din studietid. När du övergår till ett yrkesaktivt medlemskap kostar det bara 100 kronor för det första året. Du har också möjlighet att söka ett uppsatsstipendium om du vill skriva uppsats utomlands om ett fackrelaterat ämne.

Du får 20 procent extra rabatt på hemförsäkringen under de tre första studieåren. Du betalar också studentpris för de tre gruppförsäkringarna (olycksfall, liv och sjukkapital), nämligen bara 33 kronor i månaden.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Uppsatsstipendium
 • Försäkringsrabatter

Kort om ST

ST, Statstjänstemannaförbundet, är det största fackförbundet för statligt anställda. Deras motto är att anställda på en arbetsplats tjänar mer på att samla sig i ett fackförbund, snarare än att dela upp sig i olika yrkesförbund. Fackförbundets rötter går tillbaka till 1904, då Extra ordinaries förening grundades, men fackförbundet i sin nuvarande form bildades 2003.

ST driver medlemmarnas intressen i arbetslivet, men de lyfter också medlemmarnas perspektiv på politisk nivå i frågor som påverkar dem. ST jobbar bland annat för att trygga anställningar och att statligt anställda ska ha inflytande över sin löneutveckling.