Vanliga frågor om Sveriges Arbetsterapeuter

Vilken a-kassa ska jag gå med i som arbetsterapeut?
Sveriges Arbetsterapeuter är en del av Akademikernas a-kassa, och därför hänvisas medlemmar till att gå med i den. Du väljer själv om du vill gå med i a-kassan eller inte, men förbundets inkomstförsäkring gäller bara för medlemmar som också tillhör Akademikernas a-kassa.
Vilken avgift har Sveriges Arbetsterapeuter?
Medlemsavgiften är 192–318 i månaden. Är du pensionerad medlem betalar du bara 240 kronor per år, det vill säga 20 kronor per månad. Studenter betalar 200 kronor för hela sin studietid.
Vad innebär Sveriges Arbetsterapeuters etiska kod?
Den etiska koden är en uppsättning värderingar som medlemmar får ta del av. Värderingar definierar vilka mål, uppgifter och grundantaganden som arbetsterapeutyrket utgår ifrån. Sveriges Arbetsterapeuter tillåter inte att man är medlem i förbundet och samtidigt strider mot dessa värderingar.
Kan jag teckna hemförsäkring via Sveriges Arbetsterapeuter?
Ja, Akademikerförsäkring som delvis ägs av Sveriges Arbetsterapeuter erbjuder en förmånlig hemförsäkring till dig som är medlem.
Vilken ingångslön ska arbetsterapeuter ha?
Sveriges Arbetsterapeuters rekommendation för ingångslön baseras alltid på den gällande lönenivån i branschen. Vill du bilda dig en uppfattning om löneläget kan du använda Saco Lönesök, som samlar all lönestatistik i branschen. Tjänsten finns på förbundets hemsida.

Sveriges Arbetsterapeuters förmåner

Medlemmar i Sveriges Arbetsterapeuter har förmånen att hyra lägenhet i Klövsjö till extra lågt pris. Lägenheterna ligger nära både en skidanläggning samt bad- och fiskemöjligheter.

Du har även rabatt på böcker hos Adlibris och facklitteratur som ges ut av förlaget Studentlitteratur. Du får även prenumerera gratis på medlemstidningen Arbetsterapeuten och har fri tillgång till tidskriften Scandinavian Journal of Occupational Therapy.

Du kan teckna förmånliga bolån hos både Danske Bank och SEB. Andra medlemslån går också att teckna hos dessa banker, samt hos Swedbank och Nordea. 

Tips! Är du med i Sveriges Arbetsterapeuter kan du fördjupa din kompetens till ett lägre pris, eller specialutbilda dig helt gratis.

Medlemmar får rabatt på kurser hos Akademin, både med facklig inriktning och yrkesrelaterade. Du deltar även i den nordiska konferensen Arbetsterapiforum till ett billigare pris. När du har varit medlem i två år kan du gå förbundets specialutbildning för arbetsterapeuter helt gratis.

Du kan även få ytterligare förmåner via en internationell organisation för arbetsterapeuter som förbundet är med i.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Hyra lägenhet i Klövsjö
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Bokrabatter
 • Rabatt på kurser och konferenser

Sveriges Arbetsterapeuters inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen som ingår i medlemskapet ger dig mer ersättning om du blir arbetslös och a-kassan inte räcker till att ge dig full ersättning. Då kan du få upp till 80 procent av din inkomst, om du tjänar högst 50 000 kronor i månaden. Inkomstförsäkringen ger ersättning i upp till 120 dagar, motsvarande ungefär ett halvårs ersättningsdagar.

Du kan använda inkomstförsäkringen först när du har varit med i förbundet i 12 månader, eller om du har omfattats av en annan inkomstförsäkring under en del av kvalifikationstiden. Du måste också vara medlem i Akademikernas a-kassa; är du med i en annan a-kassa gäller inte inkomstförsäkringen.

Du kan även utöka inkomstförsäkringen genom att köpa en tilläggsförsäkring. Du kan få ytterligare 180 ersättningsdagar med Tilläggsförsäkring tid, eller försäkra en högre inkomst på upp till 110 000 kronor med Tilläggsförsäkring lön.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:50 000 kr/mån
Max ersättningstid:120 dagar
Kostnad:192–318 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:110 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:300 dagar
Kostnad:35–218 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Sveriges Arbetsterapeuters övriga försäkringar

Sveriges Arbetsterapeuter är med i Saco-förbundens gemensamma bolag Akademikerförsäkring. Genom dem får du fyra personförsäkringar kostnadsfritt dina första tre månader som medlem. Sedan får du välja om du vill fortsätta ha försäkringar. Du kan även lägga till din partner som medförsäkrad.

För dig som har försäkringar hos Akademikerförsäkring ingår också samtalsstödet Tusen frågor – ett nummer. Du behöver inte heller deklarera din hälsa eller vara fullt arbetsför för att teckna sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring, vilket i vanliga fall är ett krav hos många försäkringsbolag.

Du får också rabatterat pris på ett antal andra försäkringar som medlem i Sveriges Arbetsterapeuter. Du får 5 procent rabatt på varje försäkring som du tecknar, upp till totalt 20 procent.

Försäkringar som ingår

 • Livförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Trygghetskapitalförsäkring*
*Ingår de första tre månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Fritidshusförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Hundförsäkring
 • Kattförsäkring

Sveriges Arbetsterapeuters rådgivning

För personlig rådgivning inför löneförhandling, anställningsavtal eller andra fackliga frågor kan du kontakta medlemsrådgivningen. Då får du prata med en ombudsman som är en expert på arbetsterapeuternas område. Du kan även få råd om pensioner och försäkringar. Det går också att vända sig till förbundets lokala företrädare för förbundet.

Du kan använda tjänsten Saco lönesök för att se unik lönestatistik över arbetsterapeutyrket. På så sätt kan du följa löneutvecklingen och jämföra din lön med andra arbetsterapeuter eller helt andra yrkesgrupper. Det kan vara värdefullt till exempel inför lönesamtal och jobbsökande.

Har du någon försäkring hos Akademikerförsäkring har du gratis tillgång till samtalsstöd. Då kan du få prata med en jurist, ekonom eller psykolog om olika ämnen som kan dyka upp i såväl privatliv som arbetsliv.

Särskilt stöd, förhandlingshjälp och aktiviteter finns för dig som är chef. Även egenföretagare kan få personlig rådgivning om sina behov. Det finns också en särskild Linkedin-grupp för egenföretagare inom Sveriges Arbetsterapeuter.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Personlig rådgivning
 • Samtalsstöd
 • Lönestatistik

Sveriges Arbetsterapeuters studenterbjudande

Du som studerar till arbetsterapeut betalar bara 200 kronor för hela studietiden när du går med i förbundet. För studentmedlemmar som är under 45 år ingår då en olycksfallsförsäkring i den avgiften, liksom samtalsstödet Tusen frågor – ett nummer.

Du får i stort sett samma förmåner som ordinarie medlemmar har. En sak som är extra relevant för studenter är rabatten på kurslitteratur som du har via Studentlitteratur. Du kan också få stöd, hjälp och kontaktmöjligheter inför att ge dig ut på arbetsmarknaden.

Studenter kan vara dubbelanslutna till flera fackförbund, till skillnad från yrkesverksamma medlemmar. Det kan vara intressant om du studerar till arbetsterapeut och arbetar med något annat vid sidan av utbildningen.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
 • Olycksfallsförsäkring
 • Rabatt på studielitteratur
 • Möjlighet att vara dubbelansluten

Kort om Sveriges Arbetsterapeuter

Sveriges Arbetsterapeuter är fackförbundet för alla som är utbildade arbetsterapeuter. Förbundet har också en etisk kod som medlemmarna behöver stå bakom. Sveriges Arbetsterapeuter är en del av Saco och tillhör även ett flertal internationella organisationer riktade mot arbetsterapeuter.

Förbundets mål är att medlemmarna får en arbetssituation som är tryggare, mer utvecklande och lönsam, och de driver nolltolerans mot ohälsosamma förhållanden på jobbet. De vill också öka kunskapen om yrket och den unika kompetens som arbetsterapeuter har.