Vanliga frågor om Sveriges Skolledarförbund

Vad är Sveriges skolledarförbunds etiska kod?
Sveriges skolledarförbund har en yrkesetisk kod, som fungerar som vägledning när medlemmarna behöver ta ställning i frågor som kan dyka upp i deras yrkesroll. Den säger bland annat att en skolledare ska respektera andra människor, ha elevernas bästa i fokus och arbeta för en god arbetsmiljö för andra på arbetsplatsen.
Vad ingår i Sveriges Skolledarförbunds gruppförsäkring?
En gruppförsäkring är en försäkring som ett fackförbund har förhandlat fram med försäkringsbolaget, och som alla medlemmar kan teckna. Hos Sveriges Skolledarförbund kan du själv välja mellan en rad olika personförsäkringar som ingår i förbundets försäkringserbjudande. Du har även rabatt på hem-, villa- och fritidshusförsäkring.
Var hittar jag Sveriges Skolledarförbunds lönestatistik?
På Sveriges Skolledarförbunds hemsida kan du se en översikt över medellönen för skolledare i Sveriges kommuner. Därifrån kan du också logga in på Saco lönesök om du är medlem i förbundet. Där finns fördjupad lönestatistik för skolledare och även andra akademiska yrken.
Vilka medlemsförmåner har Sveriges Skolledarförbund?
Sveriges Skolledarförbund har en inkomstförsäkring som ger skydd för högre löner än a-kassan täcker, och en rad fackliga stöd för dig som är chef inom skolan. Du kan teckna förmånliga medlemslån och bolån med flera banker och få rabatt på hotellvistelser och kryssningar. Du kan också teckna försäkringar till extra bra pris.
Vilken avgift har Sveriges Skolledarförbund?
Det kostar 80–335 kronor i månaden att vara medlem i Sveriges Skolledarförbund.

Sveriges Skolledarförbunds förmåner

Hos Danske Bank har du som medlem flera förmåner. Bland annat kan du teckna bolån med en av de lägsta räntorna på marknaden. Har du eget företag finns det ännu fler erbjudanden som du kan ta del av. Du kan även teckna andra typer av bolån hos SEB, samt andra lån med bra villkor hos Swedbank och Nordea.

Medlemmar får 20 procent rabatt på ett årsabonnemang på Förskoleforum. Det är ett forum för kompetensutveckling, nyheter och idéer för personal inom förskolan. Du får ytterligare 5 procent rabatt om du bokar abonnemang för två år framåt. Du kan också beställa handboken Modellen, med vägledning för rektorer och skolchefer som vill utveckla undervisningen, till rabatterat pris.

Andra rabatter du får är på privata och jobbrelaterade kryssningar hos Viking Line och Birka Cruises, och på boende hos Nordic Choice-hotell i Skandinavien. Du har även rabatt på elavtal hos Mälarenergi genom Saco, som Sveriges Skolledarförbund tillhör.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Rabatt på Förskoleforum
 • Rabatt på handbok
 • Kryssningsrabatt
 • Elrabatt

Sveriges Skolledarförbunds inkomstförsäkring

I ditt medlemskap ingår en inkomstförsäkring, som ger dig en ersättning som är närmare din tidigare lön än vad bara a-kassan kan ge dig. Tjänar du upp till 100 000 kronor i månaden kan du som mest få 80 procent av den lönen i ersättning.

Villkoret är att du måste ha varit medlem i Sveriges Skolledarförbund och en a-kassa i minst 12 månader. Sveriges Skolledarförbund rekommenderar Akademikernas a-kassa, men det är inte ett måste för att inkomstförsäkringen ska gälla. Något att tänka på är att du inte får tillgång till inkomstförsäkringen om du går med i förbundet efter 62 års ålder.

Inkomstförsäkringen ger dig ersättning i högst 150 dagar. Vill du kunna få ersättning längre tid kan du teckna ett frivilligt tillägg, som ger dig ytterligare 50 ersättningsdagar. Tillägget kostar dock en extra summa per månad, till skillnad från grundförsäkringen.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:100 000 kr/mån
Max ersättningstid:150 dagar
Kostnad:80–335 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:
Max ersättningsperiod:200 dagar
Kostnad:139 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Sveriges Skolledarförbunds övriga försäkringar

Utöver inkomstförsäkringen ansluts du till fyra försäkringar när du går med i förbundet: livförsäkring, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring och en försäkring för kritisk sjukdom. De tre första månaderna betalar du ingenting för dessa. Sedan får du välja om du betalar för att fortsätta ha försäkringarna eller inte.

Dessa försäkringar är så kallade gruppförsäkringar, det vill säga en samling försäkringar som du får till billigare pris genom ditt fackförbund. Det finns fler personförsäkringar som du kan köpa till för att utöka skyddet för dig, och även för din partner och dina barn.

Du får också 15 procent rabatt på hemförsäkring, villaförsäkring och fritidshusförsäkring hos If Försäkring via Sveriges Skolledarförbund.

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Försäkring vid kritisk sjukdom*
*Ingår de första tre månaderna.

Försäkringar med rabatterat pris

 • Trygghetskapital
 • Gravid- och barnförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Seniorförsäkringar
 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Fritidshusförsäkring

Sveriges Skolledarförbunds rådgivning

Ombudsmännen hos Sveriges Skolledarförbund kan svara på frågor om dina anställningsvillkor, din lön och andra saker som har med arbetslivet att göra. Du kan vända dig hit för personlig rådgivning, eller för att få hjälp i förhandlingar med din arbetsgivare. Det finns också många tips om exempelvis lön och karriär att läsa på förbundets hemsida.

Gällande arbetsmiljö finns lokala företrädare och skyddsombud på många arbetsplatser som du kan vända dig till. Du kan dock alltid kontakta kansliet för råd om du inte skulle få den hjälp du behöver lokalt.

Tips! Sveriges Skolledarförbund kan både hjälpa dig i fackliga ärenden och ge stöd när du söker ett nytt jobb.

Utöver lönerådgivning får du också tillgång till lönestatistik för just skolledare som yrkesgrupp, genom Saco lönesök. På så sätt kan du komma med väl underbyggda argument inför löneförhandlingen. Specifik lönerådgivning kan du boka på förbundets hemsida.

Innan du skriver på ett anställningsavtal kan du även boka en granskning av avtalet, eller om du redan har skrivit på ett avtal som du vill att förbundet ska titta närmare på.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Personlig rådgivning
 • Lönestatistik
 • Avtalsgranskning

Sveriges Skolledarförbunds studenterbjudande

Sveriges Skolledarförbund har inga studenterbjudanden, eftersom de riktar sig till dig som redan arbetar som ledare inom skolan.

Kort om Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbund är det ledande fackförbundet för ledare och chefer inom skola och utbildning. De har därför en central roll i att utveckla skolväsendet. De lägger stor vikt vid forskning och beprövad erfarenhet i detta arbete. Sveriges Skolledarförbund tillhör centralorganisationen Saco.

Förbundet arbetar för att medlemmarna ska ha en hälsofrämjande arbetsmiljö, och att deras löner och anställningsvillkor ska motsvara det ansvar som ledarrollen innebär. Sveriges Skolledarförbund är indelat i omkring 300 lokala avdelningar och 12 regioner som hjälper medlemmarna närmare deras arbetsplatser.