Sveriges Veterinärförbund

Sveriges Veterinärförbund bildades år 1860, för att värna om veterinäryrket och tillvarata medlemmarnas intressen. Sveriges Veterinärförbund är en del av Saco och ingår också i ett antal internationella organisationer för veterinärer, djurhälsa och närliggande intresseområden.

Genom dessa samarbeten kan förbundet både erbjuda individuellt fackligt stöd till medlemmarna och jobba med arbetsmiljöfrågor på ett mer övergripande plan. De har också tagit fram en antibiotikapolicy för hur antibiotika bör användas i djurvården, etiska regler och andra riktlinjer för veterinärers arbete.

Vanliga frågor om Sveriges Veterinärförbund

Vilken avgift har Sveriges Veterinärförbund?
Det kostar 300 kronor att vara med i Sveriges Veterinärförbund som anställd. Företagare betalar en annan avgift, och pensionärer betalar en lägre avgift. Är du medlem i en sektion behöver du också betala en sektionsavgift på 25 kronor.
Var hittar jag Sveriges Veterinärförbunds kollektivavtal?
Sveriges Veterinärförbunds kollektivavtal inom olika områden finns listade på deras hemsida. Du kan även kontakta din lokala förening inom förbundet för att se vilket avtal som gäller på din arbetsplats.
Hur vet jag vilken lön jag ska ha som veterinär?
Sveriges Veterinärförbund har lönestatistik för veterinärer på sin hemsida som du kan ta del av som medlem. Du kan även söka lönerådgivning och få tips om vad du ska säga vid löneförhandling.
Har Sveriges Veterinärförbund någon tidning?
Ja, medlemmar får tidningen Svensk Veterinärtidning.
Ingår det försäkringar hos Sveriges Veterinärförbund?
Nya medlemmar får ett antal personförsäkringar gratis de tre första månaderna. Nylegitimerade veterinärer som varit medlemmar under studietiden får tre gratis försäkringar de första två åren: ansvarsförsäkring, livförsäkring och olycksfallsförsäkring. Medlemmar som arbetar och är med i Akademikernas a-kassa omfattas också av en inkomstförsäkring.

Sveriges Veterinärförbunds förmåner

Medlemmar i förbundet får gå in gratis på Orsa Rovdjurspark. Du får också rabatterat hos Vidilab och medlemskap i World Veterinary Association. Förbundet samarbetar också med SEB, Swedbank och Danske Bank för att ge förmånliga bank- och bolåneerbjudanden till sina medlemmar.

Svensk Veterinärtidning, som är förbundets medlemstidning, är den största regelbundna tidskriften för veterinärer. Den handlar om forskning, utbildning och praktik gällande veterinärmedicin, samt andra intressanta områden kopplat till branschen. Sveriges Veterinärförbund administrerar också specialistutbildningar inom veterinäryrket.

Via Sacos avtalsrabatter får du också flera olika rabatter på till exempel tågresor med SJ, utvalda hotellkedjor, utvalda kryssningar och böcker från Adlibris.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån
 • Medlemskap i World Veterinary Association
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Fri entré till utvalda djurparker
 • Resor och hotell
 • Böcker
Läs mer om Sveriges Veterinärförbunds förmåner

Sveriges Veterinärförbunds inkomstförsäkring

Du kan använda din inkomstförsäkring hos Sveriges Veterinärförbund när du har varit medlem i förbundet i minst 12 månader, eller om du har haft inkomstförsäkring via ett annat fackförbund i direkt anslutning till denna. Du måste också vara medlem hos Akademikernas a-kassa och ha beviljats ersättning därifrån.

Inkomstförsäkringen kan som mest ge dig 80 procent av din inkomst vid arbetslöshet, och gäller för löner upp till 60 000 kronor i 120 dagar. Du kan teckna tilläggsförsäkringar för att antingen höja inkomsttaket upp till det dubbla, eller utöka ersättningsdagarna till hela a-kassans ersättningsperiod.

Grundförsäkringen ingår i din medlemsavgift. Vad tilläggsförsäkringen kostar beror på hur mycket du tjänar och vilken av inkomstförsäkringarna du väljer.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:60 000 kr/mån
Max ersättningstid:120 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Läs mer om Sveriges Veterinärförbunds inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Sveriges Veterinärförbunds övriga försäkringar

Som medlem i Sveriges Veterinärförbund kan du teckna gruppförsäkringar hos Söderberg & Partners. Som ny medlem kan du teckna tre månaders gratis gruppförsäkringsskydd. Du får då några av försäkringarna utan kostnad de första tre månaderna av ditt medlemskap.

För egenföretagare och privatpraktiserande veterinärer finns två särskilda erbjudanden via Söderberg & Partners. Har du egen praktik kan du teckna en försäkring för det egna företaget, som omfattar alla dina anställda. Det finns också en ansvars- och allriskförsäkring för veterinärer som behandlar djur på sin fritid.

Tips! Blir du medlem som student får du flera försäkringar gratis i två år efter examen.

Om du nyss har tagit examen och fått din veterinärlegitimation är tre av försäkringarna gratis under dina två första år i arbetslivet. Det gäller olycksfallsförsäkringen, livförsäkringen och ansvarsförsäkringen. Du måste ha varit medlem sedan studenttiden för att detta ska gälla.

Försäkringar som ingår

 • Sjuk- och olycksfallsförsäkring*
 • Sjukvårdsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Barn- och ungdomsförsäkring*
 • Engångsbelopp vid långvarig sjukdom*
 • Inkomstförstärkning vid sjukskrivning*
Ingår första tre månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

 • Seniorförsäkring
 • Företagsförsäkring
 • Ansvarsförsäkring
 • Fordonsförsäkring för företag
 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Bilförsäkring
Läs mer om Sveriges Veterinärförbunds övriga försäkringar

Sveriges Veterinärförbunds rådgivning

Du kan vända dig till Sveriges Veterinärförbund med frågor om din anställning, ditt kollektivavtal eller andra arbetsrättsliga ämnen. Du kan också låta rådgivarna granska ditt anställningsavtal innan du skriver på, eller hjälpa till i en förhandling.

Förbundet har också lönestatistik för veterinärer runt om i landet. Du kan även få rådgivning inför löneförhandlingen och hjälp med att tolka statistiken. Hos förbundets sektioner kan du få ännu mer information om specifika yrkesfrågor inom just det specialområde du jobbar med, till exempel hästar, smådjur eller veterinär folkhälsa.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Medlemsrådgivning
 • Avtalsgranskning
 • Lönestatistik
 • Lönerådgivning
Läs mer om Sveriges Veterinärförbunds rådgivning

Sveriges Veterinärförbunds studenterbjudande

Du som studerar till veterinär får bli medlem i förbundet till en billigare medlemsavgift. När du har tagit examen och fått din legitimation får du dessutom liv-, olycksfalls- och ansvarsförsäkringen gratis i två år.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
 • Gratis försäkringar efter examen
Läs mer om Sveriges Veterinärförbunds studenterbjudande

För mer information om Sveriges Veterinärförbund