Transport

Transport, eller Svenska Transportarbetareförbundet, bildades 1897 och var från början ett renodlat hamnarbetarförbund. I dag finns medlemmarna dock i flera olika yrkesområden inom transportnäringen.

Förbundet bevakar sina medlemmars intressen inom transportnäringen och relaterade yrkesområden. Förbundet har målsättningen att alla företag ska teckna kollektivavtal, för att lön och arbetsvillkor ska regleras. Kollektivavtalen sätter också ett lägstapris på arbetskraften som de anställda kommer överens om att inte underskrida.

Vanliga frågor om Transport

Var hittar jag mitt kollektivavtal?
Ditt kollektivavtal hittar du på Mina sidor när du har blivit medlem i Transport. En lista över avtal för olika branscher finns att läsa på Transports sida om kollektivavtal.
Vem kan bli medlem i Transport?
Transport tar emot dig som jobbar inom transportnäringen, exempelvis som chaufför. Men även du som jobbar med renhållning, i bevakningsbranschen eller med logistik kan gå med i förbundet. Även gymnasieelever och pensionärer kan vara med i Transport.
Ingår det försäkringar hos Transport?
Ja, hos Transport ingår hemförsäkring, inkomstförsäkring och barnförsäkring i avgiften till förbundet. Du som inte har kollektivavtal har även en kompletterande tjänstegrupplivförsäkring, och för tidningsbud med kollektivavtal gäller även ett paket med personförsäkringar.
Vilken avgift har Transport?
Transports medlemsavgift är 96–590 kronor i månaden beroende på inkomst. Pensionärers medlemsavgift varierar beroende på vilken lokal avdelning de tillhör. Studerande på gymnasiet eller yrkesutbildning blir medlemmar gratis.
Vad kostar det att gå med i Transports a-kassa?
Vill du gå med i Transports a-kassa tillkommer en avgift på 140 kronor, utöver avgiften för fackförbundet.

Transports förmåner

Liksom övriga LO-förbund erbjuder Transport billigare semesterboende i Riva del Sole i Italien. Flera lokala avdelningar erbjuder också medlemmar att hyra stugor till förmånligt pris, bland annat i Hemavan, Lofsdalen och Lyse-Berga. Det finns också särskilda boenden att boka specifikt för tidningsbud.

Du får också en hel del fler rabatter genom Transportkortet, som är kopplat till LO Mervärde. Det innebär att LO-facken tillsammans har förhandlat fram bra rabatter på allt ifrån upplevelser och träning till glasögon och böcker. Du får även medlemstidningen Transportarbetaren i brevlådan.

Genom LO Mervärde kan du också teckna medlemslån utan uppläggningsavgift eller krav på säkerhet. Facket har då redan förhandlat fram en lägre ränta och låneskydd. Erbjudandet gäller oavsett vilken bank du har. Du kan även få förmånliga bolån via LO Mervärde.

Det är möjligt att få konfliktersättning från Transport i samband med strejk på din arbetsplats.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Konfliktersättning vid strejk
 • Medlemstidning
 • Möjlighet att hyra lägenheter & stugor

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Resor och boende
 • Träning
 • Upplevelser
 • Butiksrabatter
Läs mer om Transports förmåner

Transports inkomstförsäkring

Blir du arbetslös täcker a-kassan 80 procent av din inkomst om du tjänar upp till 33 000 kronor i månaden. Tjänar du mer behöver du en inkomstförsäkring för att få full ersättning.

Transports inkomstförsäkring ger dig ersättning i upp till 100 dagar. Vill du kunna få ersättning under hela a-kassans ersättningsperiod kan du teckna en tilläggsförsäkring som ger dig 200 extra dagar. Kostnaden för tillägget beror på din månadslön.

Tänk på att du bara kan utnyttja inkomstförsäkringen om du har varit medlem i Transport i minst 12 månader. Har du haft en facklig inkomstförsäkring tidigare kan du räkna in den kvalifikationstiden när du byter till Transport.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:Ingen gräns
Max ersättningsperiod:100 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring - tid

Max ersättningsperiod:300 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Kostnad:Individuellt
Läs mer om Transports inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Transports övriga försäkringar

I medlemskapet ingår hemförsäkring och en barngrupplivförsäkring. Innefattas du inte av en tjänstegrupplivförsäkring via kollektivavtal ingår även en sådan försäkring i avgiften.

Du kan sedan välja till försäkringar till ett medlemspris. Exempelvis kan du teckna olycksfallsförsäkring och sjuk- och efterlevandeförsäkring till dig och din partner. Du kan också lägga till en barnförsäkring och en juristförsäkring.

Du som jobbar som tidningsbud har särskilda försäkringsförmåner. Då får du nämligen en grupplivförsäkring och en olycksfallsförsäkring, om din arbetsplats har ett gällande kollektivavtal. Det finns också särskilda seniorförsäkringar för medlemmar över 60 år.

Försäkringar som ingår

 • Hemförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
 • Kompletterande livförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Juristförsäkring
Läs mer om Transports övriga försäkringar

Transports rådgivning

Transport kan hjälpa dig att tolka avtal och lagar för att försäkra att din lön och dina arbetsvillkor är godtagbara. De kan också stödja dig och dina kollegor när ni vill förbättra era arbetsvillkor. Skulle en konflikt uppstå med arbetsgivaren kan Transport ge dig juridisk hjälp.

Transport uppmuntrar också medlemmar att gå deras fackliga utbildningar, för att själv kunna driva ärenden på arbetsplatsen. På Transports hemsida kan du läsa om olika sätt att påverka ditt och kollegornas arbetsliv.

Du kan få råd om personliga ärenden från din lokala avdelning. Det kan exempelvis vara om din arbetsgivare inte följer kollektivavtalet på arbetsplatsen, om du vill gå en facklig utbildning eller vill ha information om försäkringar.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridiskt stöd
 • Tolka lagar och avtal
 • Personlig rådgivning
Läs mer om Transports rådgivning

Transports studenterbjudande

Studerar du på en gymnasielinje eller yrkesförberedande utbildning inom Transports område får du gå med i förbundet gratis. Elever får dock inga särskilda erbjudanden utöver de vanliga förmånerna som ingår.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis elevmedlemskap
Läs mer om Transports studenterbjudande

För mer information om Transport