Vanliga frågor om Vision

Blir jag medlem i a-kassan när jag går med i Vision?
Nej, du blir inte medlem i a-kassan när du går med i Vision. Du måste ansöka specifikt om medlemskap i A-kassan Vision för att gå med och betala a-kassans avgift på 115 kronor i månaden.
Vilken lön ska jag ha som medlem i Vision?
Vision erbjuder både lönecoachning och lönestatistik som kan hjälpa dig ta reda på vad du ska ha för lön i ditt yrke.
Ingår det försäkringar hos Vision?
En inkomstförsäkring ingår i medlemskapet som kan ge extra ersättning i 160 dagar om du blir arbetslös. Några personförsäkringar ingår de första månaderna när du blir medlem, sedan får du välja själv om du vill ha dem eller inte. Du kan teckna fler försäkringar till medlemspris.
Kan jag teckna medlemslån via Vision?
Ja, du kan teckna medlemslån hos flera banker via Vision. Medlemslån kan ge en bättre ränta än ett vanligt lån.
Var hittar jag Visions kollektivavtal?
På Visions hemsida finns ett verktyg där du kan söka på avtalsområde och hitta kollektivavtal för din bransch.
Vilken avgift har Vision?
Visions månadsavgift är 60–299 kronor.

Visions förmåner

Som medlem i Vision får du en mängd olika rabatter. Du kan bland annat boka semesterboenden i Sverige och utomlands, resa med SJ och träna på Actic till bra priser. Du får också rabatt på Adlibris och Bokus, livsstilstidningen Camino samt glasögon och linser från Lensway.

Du får även rabatt på utbildningar och kurser hos utbildningsföretaget Lexicon, onlinekurser med Brillbee och hos studieförbundet Sensus i många av Visions regioner. Vision ordnar även egna träffar och seminarier, och du får tillgång till Mentorsnätverket där du kan knyta kontakter och utbyta erfarenheter med andra i din bransch. Det finns även stipendier att söka.

Genom Visions samarbete med SEB, Danske Bank och Nordea kan du som medlem få billigare och mer förmånliga medlemslån och bolån hos dessa banker. Tidningen Vision ingår gratis i medlemskapet, och för chefer även tidningen Chefen i fokus. Vision har även en profilbutik där du som medlem kan köpa deras rättvisemärkta, närproducerade och miljövänliga produkter.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Medlemstidningar
 • Studiestipendier

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Utbildningsrabatter
 • Bok- och tidningsrabatter

Visions inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen ingår i medlemsavgiften om du tjänar mer än a-kassans lägre tak, som ligger på 20 900 kronor. Blir du arbetslös kan du på så sätt få upp till 80 procent av din tidigare lön när a-kassan inte räcker till.

Du kan använda inkomstförsäkringen även om du inte är med i Visions a-kassa. Det viktiga är att du är medlem i någon a-kassa och har varit det i 12 månader. Inkomstförsäkringen gäller tills du fyller 65 år.

Det finns också en tilläggsförsäkring att köpa till genom Bliwa. Med den får du ytterligare 100 ersättningsdagar. Priset på tilläggsförsäkringen styrs av vilken månadslön du har.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:100 000 kr/mån
Max ersättningstid:160 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:100 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:260 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Visions övriga försäkringar

Hos Vision får du billigare pris på flera försäkringar hos Skandia. Du kan välja mellan en låg rad av olika personförsäkringar. Via Folksam kan du även teckna en hemförsäkring som är gratis om du blir arbetslös, samt en företagsförsäkring. Däremot är det ingen av dessa försäkringar som ingår i medlemsavgiften.

Har du tecknat någon personförsäkring har du också tillgång till samtalsstöd. Där kan du få stöd från kunniga experter i svåra livssituationer både på jobbet och på fritiden.

Väljs du som förtroendevald åt Vision blir du försäkrad i ditt uppdrag, exempelvis mot skador och ansvarsskyldighet.

Försäkringar med rabatterat pris

 • Olycksfallsförsäkring
 • Livförsäkring
 • Sjukförsäkring med hälsoförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Trygghetskapitalförsäkring med diagnosförsäkring
 • Familjeskydd
 • Barn- och gravidförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Företagsförsäkring

Visions rådgivning

Du kan få personlig rådgivning hos Vision Direkt, när det gäller frågor om arbetsrätt, facket och ditt eget arbete. Även pensionsrådgivning går att få hos Vision Direkt.

Blir du felaktigt behandlad på jobbet kan du få kostnadsfritt juridiskt stöd av Vision, från överklaganden och lokala förhandlingar med arbetsgivaren till tvister i Arbetsdomstolen. Det finns också en massa information, råd och svar på vanliga frågor samlade på Visions hemsida inom fackets områden.

Vision har en hel del att erbjuda när det kommer till vägledning för din karriär. Du kan boka telefonsamtal med en karriärrådgivare, träna på jobbintervjuer och få ditt CV eller din Linkedin-profil granskade. Vision ordnar även egna träffar och seminarier om yrkesutveckling.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridiskt stöd
 • Personlig rådgivning
 • Samtalsstöd
 • Lönecoachning
 • Karriärtjänster
 • Pensionsrådgivning

Visions studenterbjudande

Som studentmedlem i Vision betalar du bara 100 kronor i medlemsavgift för hela studietiden. För det får du möjlighet till god vägledning från facket när det gäller lön och karriär i kommande yrkesrollen.

Precis som ordinarie medlemmar får du tillgång till Mentorsnätverket och kan utnyttja övriga förmåner för medlemskapet. Det finns även särskilda stipendier för studenter att söka för uppsatsskrivande och studier.

Studentmedlemmar hos Vision under 39 år kan teckna en extra förmånlig hemförsäkring hos Folksam. Där ingår bland annat oturs- eller allriskförsäkring, visst reseskydd och hjälp vid ID-stöld. De tre första månaderna är gratis när du tecknar studenthemförsäkringen, och du kan också medförsäkra en partner eller lägga till en olycksfallsförsäkring till lågt pris.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemsavgift
 • Studenthemförsäkring att teckna
 • Stipendier för uppsatser och studier

Kort om Vision

Vision är fackförbundet för dig som leder, utvecklar och administrerar välfärden. Mer än 4 000 yrken finns representerade i Vision, bland annat personalvetare, ekonomer, administratörer, ingenjörer och präster. Närapå 15 000 av medlemmarna är chefer och cirka 60 000 är akademiker.

Målsättningen är att medlemmar ska få uppnå sina visioner för karriären och få ut så mycket som möjligt av arbetslivet. Vision arbetar för att skapa ett hållbart, jämställt, givande och framgångsrikt arbetsliv där man som arbetare värderas utifrån sina prestationer. Förbundet är med sina 200 000 medlemmar ett av Sveriges största, vilket ger dem mycket att säga till om gällande lön och arbetsvillkor.