Fackförbundet Scen & Film

3.9
 • Över 8 000 medlemmar inom scen och film
 • Anställda och frilansare i olika yrkesområden får gå med
 • Förmåner som hjälper dig framåt i karriären
Vem kan bli medlem i Fackförbundet Scen & Film?

Du kan bli medlem hos Teaterförbundet om du jobbar inom scen och film, eller med medier som radio, teve och bio. Förbundet riktar sig både till konstnärlig personal, personal som har administrativa och tekniska arbetsuppgifter och även till egenföretagare. För dig som studerar inom någon av dessa yrkesområden går det också att bli medlem.

GÅ TILL Fackförbundet Scen & Film

Teaterförbundet erbjuder en massa förmåner till sina medlemmar, både när det gäller ekonomisk trygghet och stöd och utveckling i arbetslivet. De erbjuder kompetensutveckling för de olika yrkesgrupperna de organiserar, och kan också hjälpa till med rättsliga tvister och frågor om upphovsrätt.

Utbudet av rabatterade försäkringar är brett, och via Folksam erbjuds medlemmar även pensionsrådgivning. Däremot saknar Teaterförbundet en inkomstförsäkring som kompletterar a-kassan. Öppettiderna för medlemsrådgivningen är också i kortaste laget.

Varför ska jag gå med i Teaterförbundet?

Jobbar du inom scen och film är det Teaterförbundet du ska gå med i. Förbundet arbetar för att du som kulturarbetare ska kunna leva på din lön och känna dig trygg i ditt yrke, oavsett om du är anställd eller frilansar. Du får också en massa förmåner som kan stärka dig i din yrkesroll.

Fördelar
 • Kompetensutvecklande förmåner
 • Rådgivning inom många områden
 • Egenföretagare kan gå med
Nackdelar
 • Ingen inkomstförsäkring
GÅ TILL Fackförbundet Scen & Film

Medlemmar i Teaterförbundet har gratis tillgång till Artistkatalogen. Där kan du som är konstnär eller upphovsman lägga upp CV-sidor och arbetsprov, och på så sätt marknadsföra dig själv. Det här är en unik förmån för just medlemmar i förbundet; andra måste betala 2 200 kronor i årsavgift.

Andra yrkesrelaterade förmåner du kan få är hjälp med att fakturera arbetsgivare när du inte har eget företag, och anslutning till Rättighetsbolaget. Det sista gör att du kan få förhandlingshjälp och rätt till ersättning när du har upphovsrätt på något verk. Det finns också en rad olika stipendier att söka från Teaterförbundet, både för att genomföra projekt och för att få ekonomiskt stöd.

Teaterförbundet erbjuder bolån och andra medlemslån hos Danske Bank och SEB, med extra bra ränta och förmåner. Du får även rabatt på semesterboenden: 25 procent på Elite hotel och 20 procent på Riva del Sole i Italien. Du får också extra lågt pris på resor med Viking Line och teaterbiljetter i mån av tillgång.

Förbundets medlemstidning heter Scen & film. Som hos de flesta fackförbund kan medlemmar också gå fackliga utbildningar hos Teaterförbundet.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Artistkatalogen
 • Stipendium
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Reserabatter
 • Teaterrabatter
Läs mer om förmånerna

Teaterförbundet erbjuder inte någon inkomstförsäkring till sina medlemmar. Blir du arbetslös kan du därför bara få ersättning från a-kassan och en eventuell privat inkomstförsäkring.

Tre försäkringar ingår i tre månader när du blir medlem i Teaterförbundet. De är olycksfallsförsäkring, livförsäkring och diagnosförsäkring. Du behöver vara fullt arbetsför för att få försäkringarna, men behöver inte lämna någon hälsodeklaration. Efter att de tre månaderna har gått får du välja om du vill ha kvar försäkringarna eller inte.

Det finns också en rad andra försäkringar som du kan teckna hos Folksam för medlemspris. Förutom ytterligare personförsäkringar och en hemförsäkring kan du även försäkra ett musikinstrument, eller ditt småföretag. Det finns också ett antal seniorförsäkringar som medlemmar över 60 år kan teckna.

Försäkringar som ingår
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Diagnosförsäkring*
Försäkringar med rabatterat pris
 • Sjukförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Instrumentförsäkring
 • Småföretagarförsäkring
 • Pensionsförsäkring för företagare
 • Seniorförsäkringar
*Ingår de första tre månaderna
Läs mer om övriga försäkringar

På Teaterförbundets medlemsrådgivning arbetar jurister som kan ge dig råd i frågor som rör din anställning. Det kan till exempel handla om lön, arbetsmiljö eller uppsägning. Loggar du in på hemsidan kan du se den senaste lönestatistiken för förbundets område. Via Teaterförbundets samarbete med Folksam kan du få rådgivning om ditt pensionssparande.

Teaterförbundet arbetar också genom olika initiativ och samarbeten för medlemmarnas kompetensutveckling. Du kan gå kurser, workshops och seminarier inom teater, dans, musik och andra områden. De ordnar också andra träffar och nätverk för medlemmarna.

Tips! Teaterförbundet kan hjälpa dig och ge råd om de flesta frågor och problem som kan uppstå i ditt arbete inom scen eller film.

Uppstår en tvist mellan dig och din arbetsgivare kan du få rättshjälp av Teaterförbundet, om facket bedömer att arbetsgivaren har brutit mot något avtal eller en lag. Teaterförbundet kan hjälpa dig att driva ärendet till domstol om det behövs. De kan också hjälpa till i tvister med a-kassan, Skatteverket eller Försäkringskassan.

Dansare och koreografer som bor och arbetar utomlands kan få samma rätt till facklig hjälp utomlands som i Sverige, genom det så kallade Danspasset. Teaterförbundet erbjuder också rådgivning och stöd riktade till medlemmar som frilansar och har eget företag.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Medlemsrådgivning
 • Rättshjälp
 • Lönestatistik
 • Kompetensutveckling

Du kan bli studerandemedlem hos Teaterförbundet om du läser en utbildning som leder till professionell yrkesverksamhet inom förbundets områden. Det gäller yrkes- och högskoleutbildningar med konstnärlig, administrativ eller teknisk riktning.

Studerandemedlemmar betalar 200 kronor per år för sitt medlemskap. För den avgiften ingår de flesta av medlemsförmånerna och innefattar även den yrkesavdelning som är aktuell för dig.

Är du yrkesverksam medlem men börjar studera får du en nedsatt månadsavgift, i stället för studentavgiften.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Billigare medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar

Du kan kontakta Teaterförbundet via telefon och mejl eller med kontaktformuläret på hemsidan. Växeln har öppet en stor del av arbetsdagen, men medlemsrådgivning och medlemsservice är tyvärr bara tillgängliga på förmiddagar.

Det finns lokala avdelningar för särskilda arbetsplatser som du också kan vända dig till. Även kontaktuppgifter till förbundets olika yrkesavdelningar finns på hemsidan. Dessutom kan du hitta Teaterförbundet på Facebook, Twitter och Instagram.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Teaterförbundet

Teaterförbundet är ett TCO-förbund som organiserar alla möjliga yrken inom teater och film, men också radio, teve och bio. Såväl artister och upphovsmän som tekniker och administratörer kan gå med i Teaterförbundet, oavsett om de är anställda eller frilansar. Varje medlem tillhör en särskild yrkesavdelning, och den som jobbar på en institution tillhör även en lokalavdelning.

Huvuduppgiften är att teckna kollektivavtal med medlemmarnas arbetsgivare och på andra sätt jobba för bra löner och anställningsvillkor. Teaterförbundet hjälper också medlemmar att bevaka upphovsrätter och ersättningar när verk som de har medverkat i används i andra sammanhang.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Fackförbundet Scen & Film

Fackförbundet Scen & Film har inga omdömen ännu