Finansförbundet

Finansförbundet är ett av Sveriges äldsta fackförbund, grundat år 1887, och riktar sig till anställda inom finansbranschen. Förbundet driver fackliga frågor som rör exempelvis löner, diskriminering, reglering av arbetstider och orättvisor.

De erbjuder god rådgivning genom personliga möten, kurser och seminarier samt juridiskt och ekonomiskt stöd. Kansliet har öppet för support alla vardagar för frågor som gäller arbetssituation, löneförhandlingar, medlemsregistret, kursadministration etcetera.

Ett flertal förmåner tillhandahålls såsom billiga medlems- och bolånerabatter och dessutom rabatter på resor, hotell, tidningsprenumerationer och friskvård. Tidskriften Finansliv ingår också i medlemskapet. Medlemmarna omfattas av de vanligaste personförsäkringarna, men tyvärr erbjuder förbundet ingen försäkring vad gäller bil- eller inkomstförsäkring. Däremot erbjuds det en rabatt på dessa.

Kort info om Finansförbundet

Medlemsavgift

38-283 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

28000 st

Centralorganisation

TCO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.4 av 5
5.0/5

Finansförbundet erbjuder alla sina medlemmar många olika slags förmåner och erbjudanden, bland annat förmånliga medlemslån och bolån från Nordea, SEB och Swedbank. Medlemmar får också rabatt på till exempel glasögon och linser, båtresor, träningskort, hotell och tidningsprenumerationer. Dessutom kan man bo billigt på semesteranläggningen Riva del Sole Resort & SPA i Toscana i Italien.

Till förmånerna hör också ett stort antal kurser och seminarier som tar upp frågor som jämställdhet, löner och arbetsmiljö. Dessa ordnas av Finansförbundet och är gratis för alla medlemmar. Medlemmar får även rabatt på kurser från Sensus. I medlemskapet ingår medlemstidningen Finansliv, som utkommer 10 gånger per år.

Förmåner som ingår i Finansförbundets medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
4.0/5

Som medlem i Finansförbundet omfattas du automatiskt av förbundets inkomstförsäkring. Med inkomstförsäkringen ser du till att du behåller 80 % av din lön om du skulle bli arbetslös. Försäkringen från Finansförbundet ersätter löner på max 80 000 kronor och i högst 120 dagar. Du kan dock få en tilläggsersättning som förlänger försäkringstiden med 180 dagar och om du vill höja ersättningstaket till 100 000 kronor.

Du behöver inte ansöka separat om att omfattas av inkomstförsäkringen, den ingår automatiskt i medlemskapet. Förutsättningarna för att du ska få ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös är att du har varit medlem i Finansförbundet i minst 12 månader och att du är medlem i en a-kassa.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
60 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
100 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 75-450 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.0/5

Finansförbundet erbjuder genom ett samarbete med försäkringsbolaget Trygg Hansa person- och sakförsäkringar till förmånligare priser för sina medlemmar. Personförsäkringarna som medlemmar i Finansförbundet omfattas av är olycksfallsförsäkring, livförsäkring, sjukkapital, händelseförsäkring, sjukförsäkring, barnförsäkring, sjukvårdsförsäkring och seniorolycksfallsförsäkring. Utöver dessa kan medlemmar få rabatt på en hemförsäkring och en bilförsäkring.

Studerande som blir medlemmar i Finansförbundet kan ta del av ett studentpaket som bland annat innebär extra rabatt om de vill teckna en hemförsäkring. I studentpaketet ingår även en olycksfallsförsäkring och en händelseförsäkring som man kan teckna för 30 kronor per försäkring.

Försäkringar som ingår i Finansförbundets medlemsskap

-

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
4.0/5

Finansförbundet jobbar aktivt med att ge stöd och råd åt sina medlemmar. Genom att kontakta rådgivningen kan man till exempel boka in ett möte för personlig rådgivning eller förhandlingshjälp med någon av Finansförbundets ombudsmän. För medlemmar som vill bli förtroendevalda ordnas kurser och workshops som syftar till att utbilda dem som är intresserade av att verka som förtroendevald.

För personer i chefsposition arrangerar Finansförbundet kurser, seminarier och workshops i utbildningssyfte. Chefer kan få fackligt och juridiskt stöd och rådgivning av Finansförbundets ombudsmän och jurister. Studerande och andra medlemmar kan även ansöka om ekonomiskt stöd i form av stipendier från någon av Finansförbundets fonder.

Rådgivning som ingår i Finansförbundets medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Finansförbundet har många olika kontaktpersoner som svarar på olika typer av frågor. Kansliet har öppet från måndag till torsdag klockan 08:30-16:00, på fredagar klockan 08:30-15:00. För mer specifika frågor kan man också vända sig till den fackliga rådgivningen (för frågor rörande din arbetssituation, löneförhandlingar med mera), medlemsregistret (för frågor om medlemskapet i Finansförbundet), kursadministrationen (för frågor om kurser och resor med mera) och webbmastern (för frågor rörande webbplatsen och elektroniska utskick). På hemsidan hittar man även kontaktuppgifter till förtroendevalda inom olika områden i Sverige.

Hos Finansförbundet kan du bli medlem om du jobbar inom finansbranschen som innefattar ekonomi, försäkring och bank. Det gäller oavsett befattning och tidigare utbildning. Du som studerar ekonomi kan ingå ett medlemskap kostnadsfritt och medlemmar som gått i pension kan fortsätta sitt medlemskap till en billigare penning.

Om Finansförbundet

Finansförbundet är fackförbundet för dig som arbetar inom finansbranschen. Finansförbundet är ett av Sveriges äldsta fackförbund. Det bildades redan 1887 under namnet Svenska Bankmannaföreningen och har idag cirka 28 000 medlemmar med yrkesgrupper inom bank- och finansbranschen. Finansförbundet finns till för att föra fram fackliga frågor och intressen för just dig som arbetar inom branschen. Som medlem i fackförbundet får du hjälp och stöd när det uppstår problem på din arbetsplats. Det kan handla om allt från diskriminering, orättvisor, felaktiga löner och reglering av arbetstider till förhandlingar med din arbetsgivare.

Finansförbundet är en idéburen organisation som allt handlar om att deras medlemmar ska ha en arbetssituation som de mår bra av. Fackförbundet finns och arbetar på olika sätt på alla nivåer i företagen och på arbetsmarknaden. Finansförbundet engagerar sig även i lagstiftningsarbete angående frågor som berör de finansanställda. Det kan innebära att svara på remisser och påverka frågor om arbetsmarknad och finansmarknadsreglering.

Varför ska jag bli medlem i Finansförbundet?

Förutom de förmåner du får ta del av som medlem i Finansförbundet handlar medlemskapet till stor del om att du får ta del av vad som händer på din arbetsplats och du kan på så sätt även vara med och påverka din arbetssituation. Finns det kollektivavtal på din arbetsplats finns det fackliga representanter på uppdrag av Finansförbundet. Möjligheten att framföra din åsikt är därför lättillgänglig och din röst betyder lika mycket som de övriga medlemmarnas.

Gå till Finansförbundet

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Finansförbundet

Finansförbundet har inga omdömen ännu