Forena

3.9
 • 14 000 medlemmar inom försäkringsbranschen
 • Inkomstförsäkring på upp till 60 000 kronor ingår
 • Få råd och juridiskt stöd från experter
Vem kan bli medlem i Forena?

Forena är öppet för alla som jobbar inom försäkringsbranschen. Det innefattar dem som är anställda eller chefer på försäkringsbolag, försäkringsförmedlare och banker som ägs av försäkringsbolag. Studenter kan bli medlemmar gratis och pensionerade medlemmar kan fortsätta sitt medlemskap till en lägre avgift.

GÅ TILL Forena

Forena är specialiserat på försäkringsbranschen och är därför experter på sitt område. Förutom råd och juridiskt stöd vid situationer i arbetet finns det olika karriärtjänster som du kan använda. De tjänsterna måste du dock betala för, men avgiften är lägre för medlemmar.

Du som går med i förbundet har ett relativt stort utbud av försäkringar att teckna till medlemspris. Däremot är det ingen försäkring utom inkomstförsäkringen som ingår i medlemsavgiften.

Varför ska jag gå med i Forena?

Vill du kunna få stöd i din arbetssituation av ett fackförbund som kan sin bransch är Forena något för dig. Förutom tryggheten i att inte stå ensam bidrar också flera av förmånerna du får till större trygghet.

Fördelar
 • Möjlighet att utöka inkomstförsäkringen
 • Bra rabatter på träning och semesterboende
Nackdelar
 • Bara inkomstförsäkring ingår i avgiften
 • Karriärtjänster kostar extra
GÅ TILL Forena

Medlemmar i Forena får flera rabatter hos träningskedjan Actic: dels 20 procent på årskortet, dels 50 procent på medlemsavgiften. Du kan även boka boende på en semesteranläggning i Italien, Riva del Sole Resort & Spa, eller utvalda hotellkedjor i Norden till ett lägre pris. Dessutom erbjuder Forena just nu rabatt på resor med SJ till sina medlemmar.

Forena samarbetar också med Danske Bank och SEB. Som medlem kan du teckna bolån eller andra medlemslån hos de bankerna, till lägre ränta och förmånliga villkor.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån och medlemslån
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Träningsrabatter
 • Rabatter på semesterboende
 • SJ-rabatt

Du som är yrkesverksam medlem får Forenas inkomstförsäkring, som försäkrar upp till 60 000 kronor i månaden i 120 dagar. Om du blir arbetslös innebär det att du kan få som högst 80 procent av din tidigare lön i ersättning, om inte a-kassan når upp till detta.

Vill du försäkra en högre inkomst eller att inkomstförsäkringen ska ge ersättning under hela a-kasseperioden kan du teckna någon av tilläggsförsäkringarna Inkomst och Tid. Tilläggsförsäkringarna tecknar du hos Bliwa.

För att kunna få ersättning måste du både vara med i Forena och i en a-kassa, och ha varit det sedan 12 månader tillbaka. Du kan även tillgodoräkna medlemstid från ett tidigare fackförbund om du hade en inkomstförsäkring där.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
60 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
100 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 78–82 Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

Du ansluts automatiskt till fyra personförsäkringar hos Folksam när du går med i förbundet, som ger dig ett grundläggande skydd. Du betalar medlemspris för försäkringarna, men de ingår inte i din medlemsavgift. Om du inte vill ha försäkringarna behöver du aktivt tacka nej.

Du kan också teckna fler försäkringar till ett förmånligt pris, däribland ett antal andra personförsäkringar, en barnförsäkring och en hemförsäking. Är du över 60 år finns särskilda försäkringsalternativ för seniorer som du också får till lägre pris.

Försäkringar som ingår
  -
Försäkringar med rabatterat pris
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Diagnosförsäkring*
 • Sjukkapitalförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Seniorförsäkringar
*Du ansluts automatiskt om du inte tackar nej
Läs mer om övriga försäkringar

I förbundet arbetar kunniga specialister på försäkringsbranschen som kan ge dig råd och stöd i olika situationer på jobbet. Har du frågor om lön, arbetsmiljö eller anställningsvillkor kan du ställa dem till rådgivarna, eller få juridisk hjälp i konflikter med din arbetsgivare. 

Forena erbjuder flera olika karriärtjänster till dig som medlem. Du kan boka en granskning av ditt CV eller din Linkedin-profil av professionella granskare. Granskningen kostar en avgift, men priset är nedsatt för medlemmar. Du kan också få billigare intervjuträning, där du blir intervjuad och sedan får feedback på hur det gick och vad du kan utveckla vidare.

Medlemmar kan även delta i ett jobbsökarprogram där du övar på att skriva ansökningar, skaffar kontakter och skapar en projektplan. Även detta kostar en billigare avgift för Forenas medlemmar. När du har blivit medlem kan du även se lönestatistik för försäkringsbranschen genom att logga in på Forenas hemsida.

Det finns även en hel del information att läsa om fackliga frågor på hemsidan.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Lönestatistik
 • Juridisk hjälp
 • Rabatt på karriärtjänster

Du kan gå med i Forena om du studerar på heltid, antingen på yrkeshögskola eller någon annan utbildning som riktar sig mot försäkringsbranschen. Medlemskapet är då gratis och du får tillgång till mycket av det som andra medlemmar får. Däremot ingår inte juridisk rådgivning eller förhandlingsstöd om du jobbar extra vid sidan av studierna.

Skriver du en uppsats som berör försäkringsbranschen kan du söka Forenas uppsatsstipendium. Stipendiet består av 25 000 kronor och delas ut en gång per år.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Gratis medlemskap
 • Uppsatsstipendium

För att få stöd på din arbetsplats kan du kontakta lokala företrädare för Forena. Har du mer generella frågor om arbetsrätt kan du höra av dig till Forenas rådgivare. Förbundet går att nå på både telefon och mejl. Det går även att hitta Forena på sociala medier.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Forena

Forena är det största fackförbundet i försäkringsbranschen och tar emot medlemmar oavsett yrke, utbildning eller befattning. Förbundet hette tidigare Försäkringstjänstemannaförbundet (FTF) men bytte namn 2018.

Forena arbetar nära medlemmarnas arbetsplatser genom sina lokala föreningar, och tecknar kollektivavtal med arbetsgivare i branschen. Förbundet tillhör centralorganisationen TCO.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Forena

Sämsta fackförbundet på att förhandla avtal när det gäller, viker sig för lätt. Hög avgift också
av Alex
Deras hemsida är garanterat topp 10 världens sämsta hemsidor.
av Anonym Anonymsson