Varför ska jag bli medlem i ett fackförbund?

I princip alla svenska arbetstagare bör vara med i ett fackförbund eftersom det ger förmåner och hjälp vid besvärliga situationer på arbetsplatsen. Det kan innebära allt från bättre lön och villkor till hjälp vid en tvist mellan dig och din arbetsgivare. Fördelarna med ett medlemskap är många och dessutom är fackavgiften numera avdragsgill i deklarationen.

10 anledningar att bli medlem i ett fackförbund

  1. Var med och påverka. Som medlem i ett fackförbund får du själv chans att påverka dina arbetsvillkor.
  2. Få hjälp att förhandla om lönen. Ett fackförbund har större inflytande än den enskilde arbetstagaren och därför är förhandlingsmöjligheterna bättre.
  3. Inkomstförsäkring - extra arbetslöshetsförsäkring. Som medlem i ett fackförbund ingår ofta en inkomstförsäkring. Den fungerar som en extra a-kassa och försäkrar högre belopp.
  4. Vägledning genom hela din karriär. Du kan få stöd i din jakt på en ny arbetsplats. Fackförbunden erbjuder bland annat feedback på ditt CV och personliga brev.
  5. Få juridisk hjälp vid tvister. Vid eventuella tvister med din arbetsgivare kan fackförbunden erbjuda juridisk hjälp. Även om målet går till domstol kan du få rättshjälp.
  6. Medlemserbjudanden och förmåner. Som medlem i ett fackförbund kan du få tillgång till olika rabatter och andra förmåner som är kopplade till ditt medlemskap.
  7. Få hjälp med att finansiera kurslitteratur. Som student i ett fackförbund kan du få lägre medlemsavgift. En del fackförbund erbjuder dessutom olika former av studiestöd som hjälper dig att finansiera exempelvis kurslitteratur.
  8. Hjälp med arbetsrättsfrågor. Du kan få  hjälp från ditt fackförbund om du utsatts för diskriminering, blivit orättvist behandlad eller tvingas utföra sysslor under arbetsförhållanden som inte är acceptabla.
  9. Försäkringar med förmånliga villkor. Som medlem i fackförbund får du möjlighet att teckna försäkringar med extra förmånliga villkor.
  10. Fackförbunden växer sig starkare av fler medlemmar. Genom att bli medlem i ett fackförbund bidrar du till att stärka den fackliga rörelsen i Sverige. Ju starkare den fackliga rörelsen blir desto mer makt får du som arbetstagare på arbetsmarknaden.

Hitta bästa fackförbundet för ditt yrke

Fackavgiften är avdragsgill

Sedan juli 2018 har du rätt att göra skatteavdrag för delar av fackavgiften. Du som medlem har rätt att dra av 25 procent av årsavgiften till fackförbundet i deklarationen. Det gäller under förutsättning att du betalar minst 400 kronor per år i medlemsavgift.

Skatteavdraget innebär att en person som betalar 2 400 kronor om året i medlemsavgift får göra avdrag på totalt 600 kronor.

Alla över 15 år har rätt att vara med i facket

Alla som har fyllt 15 år har rätt att gå med i ett fackförbund. Vilket fackförbund man får gå med i beror ofta på vilket yrkesområde man arbetar inom. För många finns dock flera fackförbund att välja mellan.

För att hitta det bästa fackförbundet för dig rekommenderar vi att du först tar reda på vilka fackförbund du har möjlighet bli medlem i och därefter jämföra dina alternativ.

Hjälpte den här sidan dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka