Vilket fackförbund ska jag välja?

Vilket fackförbund du ska välja beror på vilket yrkesområde du arbetar inom. Fackförbunden inriktar sig ofta mot olika yrkesområden så för att ta reda på vilka fackförbund du kan bli medlem i måste du jämföra dem åt. Därefter kan du välja det fackförbund som passar dig bäst gällande förmåner och andra villkor.

4 saker du ska titta på när du väljer fackförbund

När du vet vilka fackförbund du kan bli medlem i bör du titta på vad varje fackförbund faktiskt erbjuder. Det finns några saker du bör titta lite närmare på:

  1. Medlemsavgiften. Det första du bör jämföra är medlemsavgiften. De flesta fackförbund baserar sin medlemsavgift på din inkomst. Fundera på hur mycket du är villig att betala och ta reda på vad som faktiskt ingår i den medlemsavgiften.
  2. Erbjuds juridiskt stöd eller rättshjälp. Många fackförbund erbjuder både juridiskt stöd och rättshjälp. Det innebär att du vid en tvist på arbetsplatsen kan få både juridiskt stöd och hjälp om tvisten skulle gå hela vägen till domstol. Det är svårt att förutspå huruvida du kommer hamna i en tvist och det kan därför vara bra att välja ett fackförbund som ger dig någon slags juridisk hjälp.
  3. Om inkomstförsäkring ingår. En inkomstförsäkring fungerar som ett komplement till a-kassan och täcker upp skillnaden mellan a-kassans inkomsttak och din nuvarande lön om du blir arbetslös. Hos en del fackförbund ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet medan du hos andra måste betala extra för att ta del av den. Det kan även vara bra att undersöka hur hög lön du kan försäkra och hur lång ersättningstiden är.
  4. Möjlighet till medlemslån. En del fackförbund samarbetar med banker och ger dig möjlighet att få billigare lån, så kallade medlemslån. Medlemslån har ofta en standardiserad ränta, och därför får de med normal eller god ekonomi ofta kompensera för låntagare med sämre ekonomi. Har du en stabil ekonomi kan det därför vara bättre att teckna ett vanligt privatlån. Har du sämre ekonomi kan ett medlemslån däremot vara ett bra alternativ.
Tips! Har inte fackförbundet någon inkomstförsäkring kan du teckna en privat inkomstförsäkring.

Alla fackförbund erbjuder olika förmåner, och du måste därför avgöra hur högt du värderar dessa förmåner. För att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt medlemskap i ett fackförbund bör du välja det fackförbund som prioriterar det du tycker är viktigt.

Hitta rätt fackförbund för ditt yrke

Hjälpte den här sidan dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka