Vilket fackförbund tillhör jag?

Vilket fackförbund du tillhör beror på ditt yrke. Det finns fackförbund som är knutna till specifika branscher, medan andra är gränsöverskridande. Vilket som passar bäst i din situation och hur många alternativ du har beror på vad du jobbar med just nu.

Fackförbund inriktar sig på olika yrkesområden

Många av de stora fackförbunden är inriktade på en bransch. I vissa fall är de enbart för ett specifikt yrke.

  • Arbetsroll. Vissa förbund riktar in sig på en specifik roll, oavsett vilken bransch den finns inom. Ledarna är ett av dessa, som riktar sig till chefer inom alla branscher.
  • Bransch. Andra fackförbund riktar sig till en generell bransch, såsom IF Metall. De riktar in sig på arbetande inom industribranschen.
  • Yrke. Det finns även de mest specialiserade fackförbunden, som hanterar en särskild yrkesgrupp. Fysioterapeuterna tar till exempel hand om yrkesgruppen sjukgymnaster. 

Om du vet vilket du vill gå med i redan, kan du hitta det på vår sida över alla fackförbund. Där har vi en lista på alla fackförbund samt kontaktuppgifter, om du skulle ha frågor att ställa direkt till dem.

Hitta rätt fackförbund utifrån ditt yrkesområde

Läs på och gör ett val

Det bästa du kan göra när du vet vilka du kan välja är att läsa på om dem. Jämför dem och se vilket som passar dina behov och förutsättningar bäst.

Skulle du fortfarande känna dig osäker, kan du fråga dina kollegor vilket förbund de är med i. Med största sannolikhet är det ett du kan gå med i.

Byt om du hittar bättre

Ett fackförbundsmedlemskap är inte bundet på livstid. Finns det ett alternativ som har ett bättre erbjudande – byt. Är du redan med i ett fackförbud men kommer fram till att ett annat passar dig bättre gynnar det dig att ta reda på hur du byter fackförbund

Ofta har fackförbund uppsägningstider och involverar din a-kassa. Därför är det bra att förstå villkoren ordentligt innan du byter. Skulle du välja ett nytt förbund att gå med i kan det vara så att ditt tidigare kontaktar dig. De kommer att undra varför du valde att byta. Du har ingen skyldighet att svara på det. Gör du det kan du dock hjälpa facket att bli bättre.

Hjälpte den här sidan dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka