FTF

FTF är fackförbundet för alla som är yrkesverksamma inom finans och försäkring. FTF är ett arbetsplatsnära förbund med över 13 000 aktiva medlemmar. Nya medlemmar erbjuds ett startpaket innehållandes livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukvårdsförsäkring och sjukförsäkring för endast 50 kronor i månaden. Andra förmånliga försäkringar kan tecknas, däribland inkomstförsäkring. Bil-, barn- samt gravidförsäkring är tyvärr inget som FTF erbjuder sina medlemmar.

Till förmånerna hör annars lån med låga räntor, rabatter på el, resor och friskvård med mera, samt medlemstidningen Finansliv. De anordnar dessutom trevliga events och aktiviteter för medlemmarna. Jourhavande ombudsmän finns alltid tillgängliga på kansliet i Stockholm för rådgivning, stöd och karriärtjänster.

Genom hemsidans frågeformulär eller via telefon och e-post får du tillgång till god support gällande löneavtal, uppsägningar, medlemskapet eller arbetsplatsrelaterade frågor. Utöver allt detta finns de även aktiva på Facebook, Instagram och Twitter.

Kort info om FTF

Medlemsavgift

150-250 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

13000 st

Centralorganisation

TCO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

3.8 av 5
4.0/5

Medlemmar i FTF kan ansöka om lån med extra billig ränta hos SEB, Swedbank och Nordea. Från SEB och Swedbank kan man få medlemslån på upp till 300 000 kronor till ett förmånligare pris. Medlemmar får även billigare el från elbolaget Bixia. I medlemskapet ingår tidningen Finansliv, som även organiserar olika sorters aktiviteter och event. Andra förmåner är till exempel rabatt på glasögon och linser, samt nedsatta priser på resor, hotell, träningskort och tidningsprenumerationer med mera.

FTF äger lägenheter på semesteranläggningen Riva del Sole Resort & SPA i Toscana, Italien där medlemmar kan bo och koppla av till ett rabatterat pris. Dessutom erbjuds 50 % rabatt på kurser från Diploma Utbildning.

Förmåner som ingår i FTFs medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
4.0/5

Som yrkesverksam medlem i FTF är du automatiskt ansluten till förbundets inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen försäkrar att du får 80 % av din inkomst per månad om du skulle bli arbetslös. Ersättningen som du kan få gäller för löner på max 80 000 kronor i månaden och i högst 120 dagar. Villkoren för att du ska kunna få ersättning från FTF:s inkomstförsäkring är att du är medlem i en a-kassa och att du har varit medlem i FTF i minst 12 månader innan du blir arbetslös.

Många inkomstförsäkringar hos andra fackförbund är likvärdiga med den från FTF, vilket innebär att du oftast kan räkna tillgodo tiden du varit medlem i ett annat fackförbund som kvalificeringstid för inkomstförsäkringen.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 45 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
3.0/5

Förutom inkomstförsäkringen kan medlemmar i FTF teckna förmånliga försäkringar hos försäkringsbolagen Förenade Liv och Folksam. Försäkringarna från Förenade Liv inkluderar bland annat en olycksfallsförsäkring, en sjukvårdsförsäkring, en sjukförsäkring och en livförsäkring.

Förenade Liv erbjuder nya medlemmar ett startpaket som består av fyra försäkringar. Dessa är en livförsäkring, en diagnosförsäkring, en sjukförsäkring och en olycksfallsförsäkring. Startpaketet kostar 50 kronor i månaden. Genom FTF:s avtal med Folksam kan medlemmar teckna en hemförsäkring till ett förmånligt medlemspris. 

Försäkringar som ingår i FTFs medlemsskap

-

Försäkringar med rabatterat pris

 • Grupplivförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Tjänstegrupplivförsäkring
4.0/5

Om du har frågor eller behöver stöd i konflikter eller problem som uppstår på arbetsplatsen kan du antingen kontakta en jourhavande ombudsman på FTF:s kansli, eller vända dig till en representant för FTF som finns nära dig. FTF erbjuder även karriärtjänster till sina medlemmar. I karriärtjänsterna ingår bland annat intervjuträning, CV-granskning (gratis), träffar med karriärcoach och ett jobbsökarprogram, som är uppdelat på tre träffar.

Jobbsökarprogrammet kostar 2 700 kronor för medlemmar. Som medlem i FTF har du även möjlighet att få juridiskt stöd i tvister som uppstår i arbetet. FTF erbjuder speciella kurser och seminarier som är ämnade för personer i chefsposition.

Rådgivning som ingår i FTFs medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
4.0/5

Det är väldigt lätt att kontakta FTF med frågor som man kan tänkas ha. Vem som helst kan kontakta FTF genom att fylla i sina personuppgifter och sitt ärende i frågeformuläret som finns på hemsidan. Man kan även ringa den arbetsrättsliga rådgivningen eller medlemsregistret på vardagar mellan 12:00 och 15:30, eller skicka mejl. Till rådgivningen kan man ringa om man har frågor som gäller arbetsplatsen, löneavtal och uppsägningar med mera.

Medlemsregistret har hand om ärenden som gäller medlemskapet i FTF. Man kan även följa FTF på Facebook, Instagram och Twitter. FTF:s kansli finns i Stockholm. 

 

FTF är öppet för alla som jobbar inom försäkringsbranschen. Det innefattar de som jobbar på banker som ägs av försäkringsbolag, försäkringsförmedlare och försäkringsbolag. Studenter kan bli medlemmar gratis och pensionerade medlemmar kan fortsätta sitt medlemskap hos FTF.

Om FTF – Finans & försäkring

FTF – Finans & försäkring är fackförbundet för dig som arbetar på ett försäkringsbolag, en bank som ägs av försäkringsbolag eller som försäkringsmedlare. FTF är ett så kallat arbetsplatsnära fackförbund som finns på arbetsplatserna där medlemmarna jobbar. Fackförbundet har idag cirka 13 000 medlemmar inom branschen. Att ha kunskap om alla avtal, och regler som gäller för din arbetsplats kan vara svårt, därför kan FTF hjälpa dig. På hemsidan kan du till exempel reda ut luddiga termer och få förklaringar på svåra ord.

FTF idé är att vara ett specialiserat fackförbund på de områden de är verksamma. Deras mål är att vara specialister på de villkort som gäller i branschen och starka i förhandlingarna för att kunna arbeta fram bra avtal för medlemmarna. Det finns lokala FTF-föreningar och FTF-klubbar på många arbetsplatser med förtroendevalda som är väl bekanta med förutsättningarna på arbetsplatsen. På så sätt är det enkelt för dig som medlem att göra din röst hörd så FTF kan driva en fråga dom du tycker är viktig.

Varför ska jag gå med i FTF?

Genom ditt medlemskap får du större möjlighet att påverka arbetsförhållanden på din arbetsplats samt mer inflytande över villkoren inom branschen i allmänhet. Medlemskapet ger en trygghet eftersom du har någon att vända dig till om det händer något på din arbetsplats. Ju fler medlemmar fackförbundet har desto större blir påverkan på arbetsförhållanden.

Gå till FTF

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om FTF

FTF har inga omdömen ännu