Fysioterapeuterna

Fysioterapeuterna riktar sig till sjukgymnaster och har över 12 000 aktiva medlemmar. Fysioterapeuterna grundades under 1940-talet och fungerar som både medlemsförbund och yrkesförbund, i huvudsak för rättvisa anställningsavtal.

Vid samtidigt medlemskap i AEA kan du teckna den förmånliga inkomstförsäkringen. Särskilda person-, student- och företagsförsäkringar finns också att välja mellan. Bland förmånerna ser vi medlemslån och bolån till låga räntor, möjlighet att ansöka om stipendier, kurser och seminarier, kostnadsfri tillgång till skriftligt material samt tidskriften Fysioterapi.

Ekonomiskt stöd går att söka från Fysioterapeuternas fonder och rådgivning och stöd kan du få via hemsidan eller genom centrala medlemsjouren/företagarjouren på telefon och e-post. Även tjänster som Saco Lönesök och Karriärportföljen har tagits fram. Personlig support kan du få via förbundets kansli som finns i Stockholm och är öppet alla vardagar (företagarjouren ej fredagar).

Kort info om Fysioterapeuterna

Medlemsavgift

150-280 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

12000 st

Centralorganisation

SACO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.1 av 5
5.0/5

Förmånerna som man får som medlem i Fysioterapeuterna är mycket bra. Medlemmar kan till exempel teckna bolån och/eller medlemslån hos bankerna Swedbank, Danske Bank, SEB och Nordea med en förmånlig ränta. Via hemsidan kan man även kostnadsfritt ladda ner eller beställa olika typer av skriftligt material som kan vara till nytta för verksamma inom branschen. Förbundet delar varje år ut stipendier till medlemmar.

Medlemmar får också rabatt på kurser och seminarier som ordnas av förbundet eller någon av dess samarbetspartners. Tidskriften Fysioterapi ingår i medlemskapet och utkommer nio gånger per år. Dessutom får medlemmar tillgång till nätutgåvan av tidningen European Journal of Physiotherapy.

Förmåner som ingår i Fysioterapeuternas medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
4.0/5

Inkomstförsäkringen är en av de viktigaste förmånerna du får som medlem i Fysioterapeuterna. Fysioterapeuternas inkomstförsäkring är ett komplement till ersättningen du får från a-kassan och är utarbetad i samarbete med Folksam. Du kan få ersättning från inkomstförsäkringen när du varit medlem i Fysioterapeuterna eller något annat fackförbund med en likvärdig inkomstförsäkring i minst 12 månader. Du måste också vara medlem i Akademikernas a-kassa.

En anmälningsblankett för inkomstförsäkringen skickas vanligtvis ut automatiskt till nya medlemmar. Inkomstförsäkringen ersätter löner på upp till 50 000 kronor i månaden, i max 120 dagar. Vid behov kan man ansöka om tilläggsförsäkring, som förlänger ersättningstiden med 180 dagar. Kostnaden för tilläggsförsäkringen är individuell. 

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
50 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35-218 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.5/5

Genom samarbetet med olika försäkringsbolag kan Fysioterapeuterna erbjuda sina medlemmar ett brett utbud av olika försäkringar till förmånliga medlemspriser. Förutom inkomstförsäkringen kan du även teckna personförsäkringar som omfattar en livförsäkring, en olycksfallsförsäkring och en barnförsäkring. Sakförsäkringar är framtagna i samarbete med försäkringsbolaget Gjensidige och omfattar bland annat en hem- och en bilförsäkring.

Studenter erbjuds ett försäkringspaket som består av en livförsäkring och en olycksfallsförsäkring. Priset är 46 kronor per månad och det går även att medregistrera till exempel sambo eller partner. För företagare finns det ett speciellt försäkringsprogram.

Försäkringar som ingår i Fysioterapeuternas medlemsskap

-

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
3.0/5

Förbundet erbjuder vägledning åt sina medlemmar genom informationen som finns på nätsidan om bland annat lönestatistik, kollektivavtal och pension. För mer akuta frågor kan man i första hand kontakta ett av förbundets lokala ombud, alternativt ta kontakt med den centrala medlemsjouren eller företagarjouren antingen via telefon eller genom att skriva ett mejl. Som medlem i Fysioterapeuterna kan man även dra nytta av tjänsten Saco Lönesök, till exempel som stöd inför kommande löneförhandlingar.

Ett nytt webbaserat program för kompetensutveckling som kallas Karriärportföljen har tagits fram i syfte att hjälpa nyblivna och verksamma personer inom branschen att utvecklas i sin karriär. Medlemmar har också möjlighet att söka ekonomiskt stöd i form av stipendier från någon av Fysioterapeuternas fonder.

Rådgivning som ingår i Fysioterapeuternas medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
4.0/5

Förbundets kansli finns i Stockholm och går att nå per telefon på vardagar kl. 8:30–17:00. För personlig rådgivning kan man kontakta någon av förbundets lokala ombud per telefon eller mejl. Kontaktuppgifterna finns på hemsidan. Fysioterapeuterna har också en telefontjänst som är till för medlemmar som är i behov av rådgivning och stöd. Tjänsten är öppet på måndagar, samt onsdag till torsdag mellan klockan 09:00 och 12:00. För företagare finns en företagarjour, som har samma öppettider som den vanliga medlemsjouren. Företagsjouren är dock stängd på fredagar.

Fysioterapeuterna är ett fackförbund till för alla fysioterapeuter och sjukgymnaster i Sverige. För att få börja ett medlemskap behöver du ha en godkänd sjukgymnast- eller fysioterapeutexamen samt legitimation från Socialstyrelsen. Även studenter som studerar på grundutbildningen kan ingå ett medlemskap.

Om Fysioterapeuterna

Fysioterapeuternas fackförbund är fackförbundet för dig som arbetar som sjukgymnast. Fackförbundet grundades under 1940-talet och har idag 12 000 medlemmar. Eftersom Fysioterapeuterna fungerar både som ett medlemsförbund och ett yrkesförbund, arbetar facket aktivt för fungerande och rättvisa anställningsavtal.

Förbundet arbetar även med yrkesutveckling. För att kunna gå med i Fysioterapeuterna bör du ha en godkänd sjukgymnast/fysioterapeutexamen samt legitimation från Socialstyrelsen. Studerande vid grundutbildning till fysioterapeut kan bli studerandemedlem.

Det är enkelt att hitta just din inriktning i facket eftersom Fysioterapeuterna är uppdelade i olika sektioner. Du kan välja bland sektionerna Andning & Cirkulation, Habilitering, Ergonomi och Veterinärmedicin med flera. I alla de olika sektionerna arbetar fackförbundet med forskning, håller i kompetensutveckling och sjukgymnastdagar för de som är medlemmar.

Varför ska jag gå med i Fysioterapeuterna?

Det finns många fördelar med att gå med i Fysioterapeuterna eftersom du aldrig kan veta om problem kommer dyka upp i ditt arbetsliv. Om en konflikt skulle uppstå på arbetsplatsen kan Fysioterapeuterna finnas som stöd och ge råd. Eftersom det finns många saker att hålla reda på i en anställning kan det kännas skönt med ett fackförbund som har koll. Med många års erfarenhet av allt som rör din arbetsplats, vet fackförbundet vilken hjälp du behöver. Fackförbundet kan bistå med hjälp när det handlar om löneförhandlingar, ditt kollektivavtal och många andra fackliga frågor.

Gå till Fysioterapeuterna

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Fysioterapeuterna

Fysioterapeuterna har inga omdömen ännu