Fysioterapeuterna

3.9
 • Facket för legitimerade sjukgymnaster och fysioterapeuter
 • Över 12 000 medlemmar i förbundet
 • Inkomstförsäkring ingår på upp till 50 000 kronor
Vem kan bli medlem i Fysioterapeuterna?

För att få bli medlem behöver du ha en godkänd sjukgymnast- eller fysioterapeutexamen och legitimation från Socialstyrelsen. Även du som studerar på grundutbildningen kan gå med i förbundet. Fysioterapeuter som är chefer eller har eget företag är också välkomna som medlemmar.

 

Du kan vara dubbelansluten till något av följande förbund samtidigt som Fysioterapeuterna: SULF, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Psykologförbund.

 

GÅ TILL Fysioterapeuterna

Många bra förmåner ingår i Fysioterapeuternas medlemskap, i form av såväl låneerbjudanden som möjligheter till kompetensutveckling och nätverkande. Även en inkomstförsäkring ingår i avgiften, som med tillägg går att anpassa efter en högre lön eller längre ersättningsperiod.

Däremot ingår inga andra försäkringar i medlemskapet utöver inkomstförsäkringen. Rådgivning erbjuds inte heller utöver det grundläggande fackliga stödet.

Varför ska jag gå med i Fysioterapeuterna?

Är du utbildad fysioterapeut eller sjukgymnast och jobbar som detta är Fysioterapeuterna fackförbundet för dig. De tecknar kollektivavtal och driver frågor som är relevanta för alla fysioterapeuter, både för anställda och egenföretagare.

Fördelar
 • Professionsrelaterade förmåner
 • Inkomstförsäkring med tilläggsmöjligheter
 • Erbjuder bolån
Nackdelar
 • Få försäkringar ingår
 • Bristande rådgivning
GÅ TILL Fysioterapeuterna

Fysioterapeuterna har avtal med flera olika banker, som kan erbjuda dig bolån och flera andra typer av lån med bra villkor och ränta. Bankerna är Danske Bank, SEB, Swedbank och Nordea. Medlemmar får också rabatt på elavtal hos Mälarenergi, och på utvalda seminarium, utbildningar och kurser runt om i Sverige.

Medlemstidningen Fysioterapi ingår i avgiften, liksom den vetenskapliga tidskriften European Journal of Physiotherapy.  Du kan också gå med i någon av Fysioterapeuternas 16 sektioner utan någon extra avgift, eller ansöka om att få din specialistkompetens godkänd. Förbundet delar även ut två årliga stipendium som kan användas till exempelvis forskning och utvecklingsarbete.

Tips! Fysioterapeuterna erbjuder ytterligare förmåner för dig som är egenföretagare eller chef.

Förbundet ordnar regelbundet professionsdagar som du kan delta i för en mindre avgift. Du får även tillgång till en databas som samlar fysioterapeutiska mätmetoder och e-postlistan Fysionord där du kan diskutera saker med andra medlemmar.

Jobbar du som chef får du Chefstidningen och anpassade förmåner för dig som medlem. Även egenföretagare har tillgång till ytterligare förmånserbjudanden från en rad olika samarbetspartner.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Stipendium
 • Arbetsverktyg
 • Medlemstidningar
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Utbildningsrabatter
 • Rabatt på elavtal
Läs mer om förmånerna

I ditt medlemskap ingår en inkomstförsäkring hos Folksam, som försäkrar löner på upp till 50 000 kronor i månaden under 120 dagars arbetslöshet. Inkomstförsäkringen gäller bara om du också är medlem i Akademikernas a-kassa och får ersättning därifrån. Du behöver även ha varit medlem i förbundet i minst 12 månader, alternativt ha tjänat in kvalifikationstiden hos ett annat fackförbund.

Om du vill kan du komplettera inkomstförsäkringen med en av två tilläggsförsäkringar. Tilläggsförsäkring tid ger ytterligare 180 ersättningsdagar och räcker därmed hela a-kassans maximala ersättningstid. Tillläggsförsäkring lön gör att du kan försäkra en lön på upp till 60 000 kronor mer än grundförsäkringens tak.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
50 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
110 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35–218 Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

Fysioterapeuterna samarbetar med flera olika försäkringsbolag. Genom dessa kan de erbjuda medlemmar att teckna förmånliga försäkringar, även om dem inte ingår i medlemsavgiften, som inkomstförsäkringen gör.

Länsförsäkringar står för personförsäkringar som du som medlem kan teckna till förmånligt pris. Hos Gjensidige kan du via fackförbundet teckna försäkringar för ditt hem, din villa eller din bil. Är du egenföretagare kan du också teckna en rad företagsförsäkringar som ger dig ett anpassat skydd.

Försäkringar som ingår
  -
Försäkringar med rabatterat pris
 • Livförsäkring
 • Sjukkapitalförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Sjukförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Företagsförsäkringar

Som medlem har du tillgång till tjänsten Saco Lönesök, där du hittar färsk lönestatistik för fysioterapeuter och olika branscher. Det är utifrån denna statistik som Fysioterapeuterna sätter sina lönerekommendationer.

Behöver du fackligt stöd, till exempel med förhandlingar med din arbetsgivare, ska du vända dig till ditt lokala ombud. För dig som är egenföretagare eller chef finns särskilda jourer som du kan kontakta.

På Fysioterapeuternas hemsida finns en hel del information om saker som är relevanta för medlemmarna. Några exempel på ämnen är anställningar, pension, kollektivavtal och jobbsökande. Däremot finns ingen möjlighet till rådgivning inom dessa områden.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Lönestatistik
 • Fackligt stöd

Studentmedlemmar som går på Fysioterapeutprogrammet betalar bara 200 kronor i medlemsavgift för hela sin studietid. Du får då tillgång till samma förmåner som övriga medlemmar i förbundet.

Fysioterapeuterna har en särskild studentsektion som har en egen röst i förbundet. De arbetar för att förbättra utbildningarna och skapa nätverk mellan fysioterapistudenter och med andra medlemmar.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Billigare medlemskap
 • Samma förmåner som övriga medlemmar

Via Fysioterapeuternas telefonväxel kan du kontakta förbundets medlemsjour, chefsjour eller företagarjour. Telefontiderna är dock mycket begränsade. Det går också att skicka mejl till respektive jour. För frågor om medlemskapet är det medlemsregistret som du ska kontakta.

Kontaktuppgifter till lokala ombud för varje distrikt finns listade på hemsidan. Fysioterapeuterna går också att hitta på sociala medier.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Fysioterapeuterna

Fysioterapeuterna startade år 1943 och hette tidigare Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund. 2014 infördes fysioterapeut som en skyddad yrkestitel för sjukgymnast, och därmed bytte även fackförbundet namn.

Fysioterapeuterna är en del av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. Som medlem kan du gå med i någon av de 16 professionsinriktade sektioner som förbundet har. Fysioterapeuterna har också ett dotterbolag, Fysioterapeuterna Service AB, som stödjer medlemmar med eget företag.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Fysioterapeuterna

Totalt värdelöst att man måste vänta på ett brev hemskickat, skriva under och posta för att gå ur. Det här är 2020, anpassa er.
av Henrik