GS

3.0
 • 50 000 företagsanställda medlemmar
 • Inkomstförsäkring på upp till 35 000 kronor
 • Förbättrar medlemmars villkor på arbetsplatsen
Vem kan bli medlem i GS?

I GS kan du som jobbar inom branscher för skog, trä och grafik bli medlem. Du som studerar en branschrelaterad gymnasieutbildning kan ingå ett elevmedlemskap.

GÅ TILL GS

GS är aktiva inom frågor som arbetsmiljö, diskriminering och jämställdhet, och som medlem kan du få god hjälp i dessa frågor. De samarbetar med andra industriförbund och med LO, vilket gör att de kan erbjuda bra rabatter och annat till medlemmarna.

Supporten är bra när det kommer till information om försäkringsfrågor, arbetsrättsliga frågor och frågor om medlemskap. Däremot erbjuder GS varken karriärs- eller pensionsrådgivning. Inte heller finns något medlemserbjudande för bolån hos GS.

Varför ska jag gå med i GS?

I GS är du med i ett nätverk inom industribranschen och får hjälp med arbetsrättsliga frågor på din arbetsplats. Du har också tillgång till en lång rad försäkringar, samt rabatter via LO.

Fördelar
 • Stort nätverk inom industribranschen
 • Flera försäkringar ingår i avgiften
 • Många rabatter och förmåner
Nackdelar
 • GS är inte öppet för egenföretagare
GÅ TILL GS

GS har ett medlemskort som är laddat med olika rabatter och andra förmåner. Kortet går att uppgradera till ett betal- och kreditkort genom att ansöka om att koppla det till Mastercard.

Genom sin anslutning till LO Mervärde och externa aktörer kan GS erbjuda sina medlemmar olika rabatter och erbjudanden på allt från resor och upplevelser till träning och hemelektronik. Bland annat ingår här medlemslån på upp till 350 000 kronor, med högst 12 månaders amorteringstid. Det är Swedbank och Sparbankerna som lånar ut pengarna.

Är du medlem i GS får du 20 procent rabatt när du hyr stuga i fritidsbyn Kloten i Bergslagen. GS har även en medlemstidning, Dagens Arbete, tillsammans med förbunden Pappers och IF Metall.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
Läs mer om förmånerna

GS har en inkomstförsäkring som du får när du går med i förbundet. För en stor del av GS medlemmar täcker a-kassan 80 procent av den tidigare lönen om de skulle bli arbetslösa. Men för dem där det inte räcker ger inkomstförsäkringen den ersättning som saknas i maximalt 200 dagar. Den högsta lönen som går att försäkra är 35 000 kronor i månaden.

För att utnyttja inkomstförsäkringen måste du ha varit medlem i fackförbundet sedan 12 månader tillbaka. Du behöver också ha vara medlem i a-kassan i 12 månader när du blir arbetslös.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
35 000 kr/mån Max lön att försäkra 200 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

I medlemsavgiften ingår ett försäkringspaket med ett antal försäkringar hos Folksam. Det är hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, barngrupplivförsäkring och en livförsäkring som kompletterar den försäkring som finns i ditt avtal på arbetsplatsen.

Studerandemedlemmar får samma försäkringspaket som ordinarie medlemmar. Pensionerade medlemmar omfattas också av hemförsäkringen och kan även få en särskild olycksfallsföräkring för 60-plussare.

Det finns tilläggsförsäkringar hos Folksam som går att köpa till dina grundläggande försäkringar. De omfattar även familjemedlemmar till dig som tecknar försäkringarna. Däremot erbjuds ingen rabatt på de försäkringarna genom GS.

Försäkringar som ingår
 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Kompletterande livförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
Försäkringar med rabatterat pris
  -

GS består av 15 olika lokala avdelningar över hela Sverige. För att få rådgivning gällande kollektivavtalet ska du i första hand vända dig till din lokala avdelning. Men du kan också kontakta förbundskontoret.

Från GS kan du få juridisk rådgivning om du har blivit felaktigt behandlad i arbetet, till exempel vid uppsägning eller löneutbetalning. Om du har skadat dig på jobbet kan du också få hjälp vid tvister med arbetsgivare eller försäkringskassan.

Du kan få information om dina försäkringar och andra medlemsförmåner hos GS. Det finns även information om löner och avtal på fackförbundets hemsida.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Juridiskt stöd
 • Försäkringsrådgivning

Studerar du på gymnasiet inom någon av branscherna som GS organiserar är du välkommen som medlem i fackförbundet. Du tecknar då ett särskilt elevmedlemskap som är helt kostnadsfritt.

Som elevmedlem har du tillgång till många av förmånerna som yrkesverksamma medlemmar har, såsom försäkringspaketet och medlemskortet med rabatter.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Gratis medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar

Du kan kontakta GS både på telefon och e-post, men även via brev och fax. På fredagar och under sommaren är öppettiderna något kortare än på övriga vardagar. Du kan nå din lokala avdelning via växeln, men varje avdelnings egna kontaktuppgifter går också att hitta på hemsidan.

Du kan också kontakta sakkunniga direkt inom det område som du har frågor om. GS har olika ombudsmän beroende på vad ditt ärende gäller, med avdelningar inom de olika avtalen som GS har. Det finns även politiskt sakkunniga att kontakta och anställda inom andra ärenden som du kan ha frågor om. Du hittar också GS på Facebook, Instagram och Twitter.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om GS

2009 bildades GS genom en hopslagning av Skogs- och Träfacket och Grafiska Fackförbundet Mediafacket. Därmed är GS ett av Sveriges nyaste fackförbund. GS har som målsättning att arbeta nära sina medlemmar och jobbar därför mycket utifrån sina lokala avdelningar.

GS samarbetar på flera sätt med andra svenska fackförbund inom industrin och inom LO. De är också med i två internationella federationer av fackförbund inom sina branscher.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om GS

GS har inga omdömen ännu