GS

GS är resultatet av en sammanslagning mellan flera olika förbund sedan 2009. GS riktar sig till de som är yrkesverksamma inom skogs- och träbranschen samt inom grafisk design.

GS arbetar aktivt med lönekartläggning, jämställdhetsfrågor, arbetsmiljö och kollektivavtal. Medlemsavgiften omfattar ett särskilt försäkringskort som ger dig rätt att teckna alla de vanligaste personförsäkringarna. Inkomstförsäkring finns och sedan september 2015 är det övre taket höjt. Du kan ta del av mycket förmånliga medlemslån, rättshjälp, kostnadsfri medlemstidning och alla typer av förmåner som omfattas av kollektivavtalet. Bolån erbjuds tyvärr inte.

Supportavdelningen är mycket stor och kan nås via telefon eller e-post för att svara på exempelvis politiska aspekter, försäkringsfrågor, förmåner samt ge allmän information. Däremot erbjuds varken karriärs- eller pensionsrådgivning. GS finns på både Facebook och Twitter.

Kort info om GS

Medlemsavgift

317-493 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

50000 st

Centralorganisation

LO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

3.8 av 5
4.0/5

Som medlem hos GS får du hjälp och stöd i alla frågor och diskussioner som kan dyka upp kring din anställning. Du kan också tillgodoräkna alla förmåner som omfattas av kollektivavtalet. Som medlem hos GS kan du även dra nytta av olika förmånliga lån, så kallade medlemslån. Blir du felaktigt behandlad på din arbetsplats, kan du dessutom räkna med rättshjälp från GS. Det innebär bland annat kvalificerade jurister vid din sida. I medlemskapet ingår 11 nummer av medlemstidningen Dagens Arbete per år.

Med GS-kortet kan du också dra nytta av mängder med rabatter och förmåner, med ett extra fördelaktigt erbjudande varje månad. GS-kortet går även att koppla till Mastercard och fungerar på så sätt som betalkort.

Förmåner som ingår i GSs medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
3.0/5

Inkomstförsäkringen som GS erbjuder till sina medlemmar ingår i medlemskapet och täcker inkomster på upp till 35 000 kr/mån. Vanlig a-kassa täcker inkomster på upp till 25 025 kr/mån men om du tjänar mer än så är en kompletterande inkomstförsäkring ett bra alternativ. Inkomstförsäkringen från GS ger ersättning i upp till 200 ersättningsdagar. Vid en oavbruten arbetslöshetsperiod gäller det alltså ungefär 10 månader. Detta är att beräkna som ett komplement till ersättningen från a-kassan och gör att du kan få ersättning på upp till 80 % av din tidigare inkomst vid eventuell arbetslöshet.

För att kunna få ersättning från GS inkomstförsäkring krävs det även att du är medlem i GS a-kassa. 

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
35 000 kr/mån Max lön att försäkra 200 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.0/5

GS erbjuder bland annat ett medlemsförsäkringskort. Med detta ingår flertalet förmåner. Du har till exempel rätt till försäkringar för olycksfall och fritid. Det ingår även barnlivsförsäkring och en särskild hemförsäkring. Studenter har samma förmåner. För pensionärer ingår olycksfallsförsäkring och hemförsäkring. Dessutom betalar fackförbundet in alla försäkringspremier till Folksam per automatik. Det krävs inte heller någon extra försäkringsavgift, utan denna omfattas av medlemsavgiften. 

Försäkringar som ingår i GSs medlemsskap

 • Barnförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Livförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

-
3.0/5

GS huvudsakliga mål är att alla medlemmar ska få information om hur deras försäkringar fungerar. Stort fokus ligger på att informera medlemmar, så att de inte går miste om några förmåner som de har rätt till. För att uppnå detta har man en ansvarig i varje avdelning, som ska ta hand försäkringsfrågor. I arbetsbeskrivningen ingår att planera och strukturera arbetet med försäkringsfrågorna. Man försöker även rekrytera nya försäkringsinformatörer kontinuerligt. Telefonsupporten är öppen under kontorstider, där du kan få hjälp med diverse försäkringsfrågor.

Rådgivning som ingår i GSs medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

GS har en omfattande supportavdelning, som du kan ta del av på flera sätt. Telefon, mail, brev eller fax är alternativen. Telefonväxeln är öppen 8:30–17:30 måndag-torsdag, samt 8:30–11:30 och 12:30-14:30 på fredagar. Observera dock att de har lite kortare öppettider under storhelger och liknande. GS har olika ombudsmän beroende på vad ditt ärende gäller, med avdelningar inom de olika avtalen som GS ombesörjer. Ombudsmännen går att nå via både telefon och e-post. Man har också anställda inom andra kategorier som ditt ärende kan handla om. Man har även politiskt sakkunniga att kontakta inom sådana områden.

I GS kan du som jobbar inom branscher för skog, trä och grafik bli medlem. Du som studerar en branschrelaterad gymnasieutbildning kan ingå ett elevmedlemskap.

Om GS facket

GS facket är till för dig som arbetar inom skogs- och träbranschen och med grafisk design. Om du är osäker på vilka yrken som platsar i fackförbundet är dessa yrkesgrupper några exempel: du som arbetar på tapetfabriker, annonsbyråer, virkesmätning och sågverk. Fackförbundet är resultatet av en sammanslagning av flera olika förbund som gick ihop år 2009 och arbetar för ett rättvist, demokratiskt och jämställt samhälle, där alla ska ha möjlighet till ett bra och tryggt arbete.

GS fackliga åtagande har solidaritet som ledsjärna. GS mål är att alltid vara nära sig som medlem. Det innebär att du enkelt ska kunna ta kontakt med fackförbundet för att göra din röst hörd. Fackförbundet arbetar aktivt med lönekartläggning och jämställdhetsplaner, förbättring av arbetsmiljö och kollektivavtal.

Varför ska jag gå med i GS facket?

Du som individ tjänar på att vara med i GS facket då du får någon att vända dig till om det skulle uppstå problem på din arbetsplats som du inte vet hur du ska hantera. Att vara medlem stärker även möjligheten att förbättra villkor för alla inom samma yrkesområde, eftersom fler medlemmar innebär att fackförbundet blir starkare förhandlare. Genom ditt medlemskap i GS facket bidrar du även till bättre villkor för arbetare i andra länder.

Gå till GS

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om GS

GS har inga omdömen ännu