Handels

Handels grundades år 1906, har över 156 000 medlemmar och riktar sig till de som arbetar i butik eller på stormarknad. De viktigaste frågorna som drivs gäller löner, kollektivavtal och jämställdhet. I medlemskapet ingår hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och inkomstförsäkring. Du kan dessutom komplettera med försäkringar som gäller exempelvis sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet och föräldraskap.

Handels arbetar hårt för att kollektivavtal ska upprättas inom alla de branscher som omfattas av fackförbundet. Kollektivavtalet innebär många förmåner för de anställda såsom årliga löneökningar, ersättning vid övertid samt högre pension. Med det särskilda Handelskortet ingår massor av rabatter, regelbundna kampanjer och medlemsförmåner. Du kan även ansöka om stipendier samt ledighet för fackliga studier.

Trots detta verkar det å medlemmarnas vägnar saknas en del att önska vad gäller Handels inkomstförsäkring. För att kunna använda sig av inkomstförsäkringen är taket relativt högt. Förbundets ombudsmän ställer upp med professionell rådgivning inom alla olika ärenden. God support, information och stöd ges via telefon eller hemsidans frågeformulär.

Kort info om Handels

Medlemsavgift

118-641 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

156000 st

Centralorganisation

LO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.2 av 5
4.5/5

Som medlem i Handels ingår flera olika trevliga förmåner. I kollektivavtalet finns till exempel många fördelar som gynnar de anställda. Handels arbetar för att alla arbetsplatser inom de branscher som omfattas av fackförbundet ska ha ett kollektivavtal. I medlemskapet hos Handels kan du räkna med förhandlingshjälp, rådgivning, inkomstförsäkring, samt hem- och olycksfallsförsäkring. Handels arbetar också för årliga löneökningar, ersättning vid övertid och obekväm arbetstid, samt högre pension.

Du får hjälp med försäkringar och ekonomisk rådgivning, en halvtimmes gratissession. Med Handelskortet ingår flera medlemsförmåner, med rabatter och regelbundna kampanjer. Dessutom kan du via detta få förmånliga avtal.

Handelskortet går också att göra till betalkort, i samarbete med Mastercard. Som medlem hos Handels kan du också få rätt att ta ledigt, för till exempel fackliga studier. Du kan även söka stipendier för exempelvis folkhögskolestudier eller internationella stipendier.

Förmåner som ingår i Handels medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
3.0/5

Det Handels inkomstförsäkring gör är att den kompletterar med lön för dig som blivit arbetslös. Medlemmar hos Handels som tidigare haft en månadslön på över 25 025 kronor får arbetslöshetsersättning på ungefär 80 % av den tidigare lönen. Då ingår även försäkringsavgiften i medlemsavgiften. För de som tjänat under det beloppet ingår ingen inkomstersättning. För att få ersättning ska du ha varit medlem i både fackförbundet och Handels a-kassa i 12 månader innan du blivit arbetslös. Rätten till ersättning gäller inte om du endast varit medlem i Handels a-kassa. 

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
35 000 kr/mån Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.5/5

Handels arbetar för att du ska kunna känna dig trygg, oavsett situation. Det innebär bland annat ifall du skulle bli sjuk, arbetslös eller råka ut för en olycka. Därför ingår hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och inkomstförsäkring i ditt medlemskap. Handels har även förhandlat fram diverse avtalsförsäkringar i samband med kollektivavtalen med vissa arbetsgivare. Där ingår bland annat kompletterande försäkringar i samband med sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet och föräldraskap.

Via Folksam har du också rätt till sjuk- och efterlevandeförsäkring, samt så kallad höjd ersättning i din olycksfallsförsäkring. Gå in på Handels sida hos Folksam för att ta reda på mer samt ta del av dessa erbjudanden. Här kan du även teckna andra typer av försäkringar.

Försäkringar som ingår i Handels medlemsskap

-

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Livförsäkring
4.0/5

Handels har 19 olika avdelningar landet runt som företräder dig i olika fackfrågor. Här finns ombudsmän som representerar facket i olika förhandlingar. Du kan ta kontakt med ombudsmännen via Handels direkt för att få professionell rådgivning i olika ärenden. Via Handels direkt når du även Handels övriga supportavdelning. Du som medlem kan även få personlig rådgivning om olika ärenden, så kallade försäkringssamtal.

Rådgivning som ingår i Handels medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Genom att kontakta Handels direkt får du hjälp och information i ärenden som kan röra allt från medlemskap och ditt jobb till arbetslivet överlag. Du kan kontakta Handels via telefon, eller frågeformuläret, som du hittar på hemsidan, där du först ombeds välja kategori. Där kan du även få hjälp med tekniska frågor, som exempelvis rör dina personliga sidor hos Handels. Telefonväxeln är öppen varje vardag mellan 08:00 och 18:00. Observera dock ändrade öppettider under storhelger och liknande.

Du kan bli medlem om du jobbar i butik eller på lager. Även anställda inom bland annat skönhetsbranschen, gymanläggningar och florister kan ingå ett medlemskap hos Handels.

Om Handels

Handels fackförbund är fackförbundet för dig som arbetar i butik eller på en stormarknad. Fackförbundet grundades år 1906 och har sitt ursprung i de utkörarefackföreningar som startades år 1900. Handels är det största fackförbundet för just detaljhandeln med sina 156 000 medlemmar. Att gå med i Handels är smart eftersom det innebär en trygghet på din arbetsplats. Som medlem garanteras du ob-tillägg och du riskerar aldrig lönedumpning.

De viktigaste frågorna som Handels arbetar med är löner, kollektivavtal och jämställdhet på jobbet. När du är medlem i fackförbundet får du alltid råd och stöd vid problem och konflikter på arbetsplatsen. Att kunna alla dina rättigheter kan vara svårt, men Handels kan hjälpa dig med detta. Med stor erfarenhet av fackliga frågor som rör detaljhandeln, kan fackförbundet alltid hjälpa dig.

Varför ska jag gå med i Handels?

Om du är medlem i Handels förbund kan fackförbundet bistå med hjälp oavsett om det gäller löneförhandlingar, ob-tillägg eller något annat. Medlemskapet fungerar som ett skyddsnät eftersom du alltid kan få hälp av ditt fackförbund om det skulle uppstå problem på din arbetsplats. Förutom att du får större möjligheter att påverka din arbetsplats bidrar ditt medlemskap även till att stärka den fackliga rörelsen och därmed utvecklingen i samhället.

Gå till Handels

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Handels

Handels har inga omdömen ännu