Handels

3.7
 • 155 000 medlemmar inom i butiker och lager
 • Inkomstförsäkring ingår utan extra kostnad
 • Jobbar för trygga villkor och anställningar
Vem kan bli medlem i Handels?

Du kan bli medlem om du jobbar i butik eller på lager. Även anställda inom bland annat skönhetsbranschen, gymanläggningar, frisörer och florister kan gå med i Handels, samt tjänstemän i någon av arbetarrörelsens organisationer. Även studenter inom handelsområdet kan bli medlemmar.

GÅ TILL Handels

Handels har sitt fokus på de förutsättningar och problem som finns inom handelsbranschen och arbetar hårt med att hitta bra lösningar för alla medlemmar, oavsett anställningsform och ålder. Med medlemsavgiften får du en hemförsäkring, men bara ett mindre antal personförsäkringar.

Inkomstförsäkringen som ingår i medlemskapet ger full ersättning även för högre löner och kan med tilläggsförsäkring ge ersättning i hela 300 dagar. Däremot krävs det att du är medlem i Handels egna a-kassa för att kunna få ersättningen.

Varför ska jag gå med i Handels?

Oavsett vilken anställningsform du har arbetar Handels för att du ska få så bra förutsättningar på jobbet som möjligt, och att din arbetsplats ska teckna och följa kollektivavtal med bra villkor.

Fördelar
 • Jobbar för bra kollektivavtal
 • Hemförsäkring ingår i avgiften
 • Rabatter med Handelskortet
Nackdelar
 • Inkomstförsäkringen kräver medlemskap i den egna a-kassan
GÅ TILL Handels

Med Handelskortet får du en mängd rabatter och erbjudanden via LO Mervärde. Bland annat finns rabatter på resor, upplevelser och i en mängd butiker som Handels samarbetar med, nationellt och internationellt. 

Dessutom kan du teckna förmånliga medlemslån med låneskydd på upp till 350 000 kronor. Du kan även ansöka om att koppla medlemskortet till ett betal- och kreditkort, Handelskortet Mastercard. Dock går det inte att teckna bolån via Handels.

Medlemstidningen Handelsnytt ingår också i medlemskapet. Genom Handels kan du även gå fackliga utbildningar och få ersättning för inkomstbortfallet under studietiden. Det finns också ett flertal stipendier att söka hos fackförbundet.

Exempel på förmåner som ingår
 • Medlemstidning
 • Stipendier
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
Läs mer om förmånerna

En inkomstförsäkring ingår i medlemskapet hos Handels om du också är medlem i Handels a-kassa. Inkomstförsäkringen kan komplettera a-kassan och ge dig upp till 80 procent av inkomsten i 100 dagar om du blir arbetslös, oavsett vilken lön du hade innan. 

Vill du ha fler ersättningsdagar kan du köpa en tilläggsförsäkring. Den täcker hela a-kassans ersättningsperiod på 300 dagar. Kostnaden avgörs i förhållande till din månadslön. Med tilläggsförsäkringen finns dock en inkomstgräns, så du kan inte få mer än 80 procent av 80 000 kronor i ersättning per månad.

För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste du ha varit medlem i 12 månader före arbetslösheten, både i fackförbundet och i Handels a-kassa.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
Inget tak Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 40–258 Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

Tre försäkringar från Folksam ingår i din medlemsavgift: en hemförsäkring, en barngrupplivförsäkring och en olycksfallsförsäkring som gäller utanför jobbet, och därmed kompletterar skyddet du har via kollektivavtalet.

Du ansluts även till en sjuk- och efterlevandeförsäkring samt en höjd ersättning för olycksfallsförsäkringen när du går med i förbundet. De får du betala för om du inte tackar nej till försäkringarna.

Utöver dessa försäkringar går det också att köpa till försäkringar för din partner och en barnförsäkring hos Folksam.

Försäkringar som ingår
 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
Försäkringar med rabatterat pris
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring
 • Höjd ersättning i olycksfallsförsäkring
 • Sjuk- och efterlevande försäkring för din partner
 • Olycksförsäkring för din partner
 • Barnförsäkring

På Handels hemsida hittar du en lista över vilka lägstalöner som gäller för olika branscher inom Handels område. Lägstalönerna utgår från arbetsplatser som har kollektivavtal med Handels. Det är framför allt genom kollektivavtal som Handels driver sitt fackliga arbete, där såväl lönenivå som arbetsmiljöfrågor regleras.

Får du arbetsmiljörelaterade problem på arbetsplatsen är det din lokala avdelning du ska vända dig till, eller ditt arbetsplatsombud om ni har ett sådant. Det ska du göra oavsett om det gäller den fysiska arbetsmiljön som ergonomi och säkerhetsrisker, eller psykosociala aspekter som stress och diskriminering.

Handels regionala skyddsombud har även särskilt stöd vid rån och hot på arbetsplatsen. Händer något ser de över säkerheten och krishanteringen på arbetsplatsen för att förebygga att något liknande händer igen.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Juridiskt stöd
 • Personlig rådgivning
 • Stöd vid rån och hot

Läser du på gymnasiet eller en likvärdig utbildning inom Handels område kan du teckna ett elevmedlemskap. Det gäller om du går Handels- och administrationsprogrammet eller ett hantverksprogram som exempelvis frisör, stylist eller florist.

Elevmedlemskapet är gratis, och då ingår handelskortet med dess rabatter och förmåner samt tidningen Handelsnytt. Du kan få användbara råd och stöd inför att du ska börja jobba eller gå på praktik. Du får också delta i de fackliga kurser som Handels erbjuder, varav vissa är särskilt anpassade för unga medlemmar.

Är du frisörelev och klarar ditt gesällprov kan du ansöka om ett studiebidrag på 1 000 kronor.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Gratis medlemskap
 • Yrkesrådgivning
 • Studiebidrag för frisörelever

Handels kundservice heter Handels Direkt. Du kan ringa telefonväxeln oavsett vilka frågor du har, så kopplas du vidare genom knappval. Du kan välja att kontakta medlemsservice, facklig rådgivning eller Handels a-kassa. 

Handels har också en chatt dit som du kan använda för att fråga om medlemskapet, försäkringar eller lagar och kollektivavtal. Du kommer åt chatten genom att logga in på Mina sidor och klicka på chattikonen i övre hörnet på skärmen.

Handels Direkt har öppet varje vardag, men medlemsservice och a-kassan har något mer begränsade öppettider än den fackliga rådgivningen. Handels finns också på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Handels

Handelsanställdas förbund grundades år 1906 och är det största fackförbundet för detaljhandeln, med omkring 155 000 medlemmar. Många medlemmar är unga och särskilt utsatta för otrygga anställningsformer, vilket är en fråga som Handels jobbar med.

Förbundet arbetar hårt för att kollektivavtal ska upprättas inom alla branscher de organiserar, för att medlemmarna ska få så bra villkor kring lön och arbetstid som möjligt. Extra fokus ligger även på säkerheten på jobbet, eftersom handelsområdet är en bransch som är utsatt för rån, hot och trakasserier från kunder.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Handels

Handels Akassa är bland de mest värdelösaste akassa någonsin de tvingar på dig mer rapporterings tid än vad du någonsin har kommit ihåg detta är så onödigt hittills har de velat ha information om vad jag har gjort 4 år tillb aka. Utöver de har de gått ca 110 dagar och fortfarande inget beslut väldigt onödigt investerade pengar 6 år har jag betalat dem endast för att vänta så här länge tillbaka
av JJFK
När man går med är allt frid och fröjd, man blir lovad så otroligt mycket med förmåner hit och dit. När man sedan vill gå ur så finns det inte en suck att du får hjälp. För det första får du inte ens en bekräftelse på att ditt utträde är mottaget? Vilket är helt sjukt. För det andra så är personalen OTROLIGT jävla otrevlig i chatten. Och chatten är ju det som måste användas då telefontiden på köplats 1 är minst 25 minuter! Blir lovad att en handläggare ska ringa upp och sedan avslutas chatten abrupt innan man hinner ställa fler frågor. Ingen ringer upp. Försökte gå ur och de fick utträdet den 1/2 (skickat i slutet av Januari), och blir nu fakturerad för perioden 1/2-28/2. Ingen som helst hjälp med något och bara otrevlig attityd. Vad ni än gör, gå inte med i handels! Jag skulle hellre säga upp mig än att behöva gå med i handels en till omgång. Det absolut värsta bemötandet jag fått från någon kundservice någonsin.
av Aldrig mer handels
Sämsta någonsin har lagt ner otroligt mycket jobb med alla dessa intyg hit & dit för att fyra månader senare få reda på att jag inte är berättigad ersättning. Har varit med i 20år & blir nyligen arbetslös efter föräldraledigheten & hade inte möjligheten att jobba heltid innan så ingen ersättning där inte fast man jobbat heltid i nästan hela arbetslivet det är tacken.......
av Missnöjd
Riktigt dåligt förbund! Otroligt sträva människor, datasystem från 80-talet. Tänk er att posta brev för att säga upp er 2020 :D Stort fiasko! Jobbar du i butik som yngre, GÅ INTE MED, finns ingenting i detta för er att hämta.
av Daniel
Värsta jag varit med om, de nekade mig ersättning - fick bevisa att jag visst har rätt till ersättning vilket erkändes i förvaltningsrätten. Har varit utan ersättning i 6 månader nu, de verkar inte ha koll på mitt ärende alls, otrevliga, ingen koll på vad jag skickat in, sjukt svårt att få tag i telefon, ger mig uppgifter jag redan gjort DE HAR T O M PÅSTÅTT ATT JAG SAGT SAKER JAG INTE SAGT FÖR ATT VINNA ÖVER MÅLET. etc. listan är lång. De verkar så sjukt inkompetenta. Bortkastade pengar
av trött medlem
Vill nog påstå att handls ibland verkar köpta av arbetsgivare, arbetar bara för arbetare om de kommer i grupp är du ensam kan du glömma hjälp snarare tvärt om till och med håller med arbetsgivare även om arbetsgivaren bryter mot lagen
av besviken f.d
Det är helt bedragare!efter 8 månader betalning,man för ingenting!de tar dina pengar bara och aldrig ansvar om din arbetslöshet!
av David
Helt värdelös akassa. Tappar bort dina handlingar, tar 8 MÅNADER att få ett beslut om ersättning, kräver dig på uppgifter varje vecka trots att du sköter allt, svarar aldrig i telefon!!! (Undra varför?!) riktigt otrevliga när du väl får hjälp och verkar helt inkompetenta på sina jobb. Värderar inte sina medlemmar så att säga.
av Anonym