Hotell och restaurang

Hotell och Restaurang är fackförbundet som riktar sig till yrkesverksamma inom hotell, restaurang, bar, café eller personalmatsal. Förbundet grundades år 1918 och dess 50 000 medlemmar är idag verksamma inom mängder av olika yrkesgrupper.

Som medlem får du automatiskt tillgång till en hemförsäkring, grupplivförsäkring samt olycksfallsförsäkring. Inkomstförsäkring ingår dessvärre ej. Bland förmånerna finns särskilda medlemslån, gratis ekonomisk rådgivning, billig el samt resor till rabatterade priser.

Rådgivning och stöd kan fås genom Medlemsservice men avser då endast frågor om medlemskapet, så det kan tyckas att förbundet har mycket att arbeta på där. Support via e-post och telefon kan, under begränsade tider, fås rörande ansökan, lön eller anställning. De finns även tillgängliga på Facebook och Twitter, och personalen är såväl kunnig som trevlig.

Kort info om Hotell och restaurang

Medlemsavgift

199-346 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår ej

Medlemmar

38000 st

Centralorganisation

LO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

3.1 av 5
4.0/5

Hotell och restaurang erbjuder sina medlemmar bra förmåner. Ibland kan du till exempel behöva låna pengar och då är det en fördel att Hotell och restaurang har särskilda medlemslån genom Swedbank och Nordea. Om du behöver kan du också få en halvtimmes gratis rådgivning hos Swedbank om din hushållsekonomi. Du kan också få billigare el eftersom LO har tecknat avtal som gör det möjligt för dig att köpa förnyelsebar energi till ett bra pris. Dessutom kan du som medlem semestra till ett rabatterat pris i såväl Stockholms skärgård som i Italien.

Förmåner som ingår i Hotell och restaurangs medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
0.0/5
Hotell och restaurang erbjuder inga förmåner och får därför betyget 0.
3.5/5

Som medlem i Hotell och restaurang får du automatiskt ta del av vissa försäkringar. Du får till att börja med en hemförsäkring genom Folksam. Det är något alla bör ha och du kan även uppgradera den om du vill att den ska innehålla mer. Du får dessutom en grupplivförsäkring som är till hjälp för dina anhöriga om du skulle avlida eller för dig själv om du skulle förlora din arbetsförmåga. Till dina försäkringar som medlem hos Hotell och restaurang hör också en olycksfallsförsäkring. 

Försäkringar som ingår i Hotell och restaurangs medlemsskap

 • Barnförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Sjukförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

-
3.0/5

Hotell och restaurang erbjuder viss rådgivning och stöd till sina medlemmar, men en del saknas. Du kan inte få någon rådgivning om din pension och det finns heller inte tjänster för dig som är ute efter en anställning eller att utbilda dig till ett visst yrke. De har dock en medlemsservice som är öppen mellan 08:45-11:45 samt 13:00-14:00 måndagar till fredagar. Där kan du få rådgivning om frågor som exempelvis rör ditt medlemskap hos förbundet. Om du föredrar att skicka e-post går även det bra.

Rådgivning som ingår i Hotell och restaurangs medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Även om Hotell och restaurang har en del att jobba på när det gäller rådgivning och stöd är deras support riktigt bra. Medlemsservicen är som sagt öppen 08:45-11:45 samt 13:00-14:00 under vardagar. Dit kan du vända dig om du har frågor om exempelvis din ansökan eller om du har fått en ny lön eller anställning. Det är också positivt att Åsa Hersén, som är ansvarig för medlemsservicen, har såväl telefonnummer som e-postadress utlagt.

Om du av någon anledning föredrar att skicka e-post går det givetvis bra. Kom bara ihåg att uppge namn och personnummer. Oavsett vad du väljer möts du av kunnig och trevlig personal. Hotell och restaurang finns även på Twitter och Facebook, vilket är ett plus.

HRF är till för dig som jobbar inom hotell, restaurang, café, personalmatsal och bar. Du som studerar en utbildning inom hotell- och restaurangbranschen kan också bli medlem. Jobbar du extra inom ett branschrelaterat yrke finns möjligheten även för dig att bli medlem hos HRF.

Om Hotell och restaurang

Hotell och restaurang är fackförbundet för dig som bland annat arbetar på hotell, restaurang, barservering, café eller personalmatsal. Branschen är väldigt bred och av de 38 000 medlemmar som facket har, ingår alla möjliga yrkesgrupper. Några av yrkesgrupperna som finns med förbundet är croupierer, kockar, garderobiärer, serveringspersonal och många fler. Innan 1910 hade det funnits flera olika förbund som arbetade för sina medlemmars intressen, men det fanns inget fack som engagerade sig för hela branschen. Eftersom intresset för förbunden var så litet, lades förbunden ner. År 1918 hade intresset ökat ordentligt och ett nytt fackförbund för hotell- och restaurangbranschen startades.

Idag har fackförbundet över 38 000 medlemmar och är Sveriges största förbund inom yrkesområdet. Förbundet arbetar flitigt för att du som arbetstagare ska få rättvisa arbetsvillkor, rätt lön och bra säkerhet på din arbetsplats.

Varför ska jag bli medlem i Hotell & restaurang?

Som medlem i fackförbundet Hotell och restaurang får du alltid stöd och rådgivning när du behöver det. Kanske dyker det upp problematiska situationer på din arbetsplats som kan vara svåra att lösa på egen hand. Då finns fackförbundet som ett tryggt stöd i ryggen. Om ditt kollektivavtal inte följs eller om du anser att du har en felaktig lön, kan fackförbundet hjälpa dig förhandla.

Gå till Hotell och restaurang

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Hotell och restaurang

Hotell och restaurang har inga omdömen ännu