Hotell och restaurang

3.3
 • 30 000 medlemmar inom hotell och restaurang
 • Förhandlar bra kollektivavtal för medlemmar
 • Hemförsäkring ingår i avgiften
Vem kan bli medlem i Hotell och restaurang?

Hotell och restaurang är till för dig som jobbar inom hotell, restaurang, café och konditori, men också för nöjesföretag såsom turistanläggningar och bingoföretag. Du som studerar en utbildning inom hotell- och restaurangbranschen kan också bli medlem.

 

Det spelar ingen roll om du arbetar heltid eller är timanställd, eller vilken typ av anställning du har. Jobbar du extra inom hotell och restaurang medan du studerar ett annat ämnesområde kan du också bli medlem.

 

Avgift: 199–409 kr/mån
Gå till Hotell och restaurang

Genom sina samarbeten kan Hotell och restaurang erbjuda medlemmar mängder av rabatter och även förmånliga medlemslån. I medlemsavgiften ingår bland annat en hemförsäkring, vilket inte är särskilt vanligt bland övriga fackförbund.

Däremot har Hotell och restaurang inte någon inkomstförsäkring, vilket är ett av de vanligaste motiven till att gå med i ett fackförbund. Det finns inte heller något större utbud av andra försäkringar eller rådgivningsmöjligheter.

Varför ska jag gå med i Hotell och restaurang?

Genom att teckna och följa upp kollektivavtal arbetar Hotell och restaurang för att anställda i branschen ska ha schysta villkor. Ju fler medlemmar som är med, desto större inflytande kan fackförbundet ha på arbetsplatserna.

Fördelar
 • Många rabatter
 • Hemförsäkring ingår
 • Lång erfarenhet av fackligt arbete
Nackdelar
 • Ingen inkomstförsäkring
 • Litet utbud av försäkringar och rådgivning
Gå till Hotell och restaurang

Som medlem i Hotell och restaurang kan du teckna medlemslån med låg ränta hos Swedbank och Nordea. Lånet har bra villkor och ingen uppläggningsavgift. Däremot gäller erbjudandet inte bolån. 

Medlemmar kan hyra boende på semesteranläggningen Riva del Sole i Italien med 20 procent rabatt. Med ditt medlemskort får också mängder av andra rabatter på resor, upplevelser och varor i utvalda butiker, genom LO Mervärde.

Går du i en studiecirkel hos ABF kan du få viss ersättning för deltagaravgiften från Hotell och restaurang. Du får också hem medlemstidningen Hotellrevyn i brevlådan.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
 • Utbildningsrabatter
Läs mer om förmånerna

Hotell och restaurang erbjuder ingen inkomstförsäkring i sitt medlemskap. Blir du arbetslös kan du därför bara få a-kassans ersättning om du inte har tecknat en inkomstförsäkring privat.

I medlemskapet ingår en hemförsäkring och en livförsäkring hos Folksam. Dock ingår de inte om du är studerandemedlem. Hemförsäkringen kan du själv välja att uppgradera till någon av Folksams större hemförsäkringar. Du får också samlingsrabatt på andra försäkringar hos Folksam om du har denna hemförsäkring.

När du går med i Hotell och restaurang omfattas du automatiskt av en sjuk- och efterlevandeförsäkring samt en olycksfallsförsäkring. Dessa får du betala ett rabatterat pris på, och du måste tacka nej om du inte vill ha försäkringarna.

Har din arbetsplats kollektivavtal med Hotell och restaurang har du som vanligt visst försäkringsskydd även via kollektivavtalet.

Försäkringar som ingår
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
Försäkringar med rabatterat pris
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
*Du ansluts automatiskt om du inte tackar nej

För att få råd och stöd i situationer som uppstår i arbetet ska du vända dig till din lokala avdelning. Den lokala avdelningen kan även hjälpa dig i förhandlingar med din arbetsgivare, eller ge rättshjälp om ett ärende ska drivas till rätten. För dessa sistnämnda stöd behöver du dock ha varit medlem i minst tre månader. Du vänder dig också till lokalavdelningen om du vill delta i Hotell och restaurangs fackliga utbildningar.

Via ett samarbete med Swedbank kan medlemmar få gratis ekonomisk rådgivning. På hemsidan finns en del information om vad kollektivavtalet säger om olika villkor, bland annat om minimilöner för olika lönegrupper.

Hotell och restaurang har också tagit fram appen och webbplatsen Schysta villkor. Där kan du som vill jobba inom branschen hitta arbetsgivare som har tecknat kollektivavtal med förbundet.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Personlig rådgivning
 • Rättshjälp
 • Ekonomisk rådgivning

Studenter inom hotell och restaurang kan bli medlemmar i förbundet gratis. Du kan då få stöd och vägledning från facket och ta del av flera medlemsförmåner.

När du går det sista året på utbildningen kan du söka Hotell och restaurangs studiestipendium. Syftet kan vara en kurs, ett studiebesök eller material som ska användas för att höja din yrkeskompetens. 

Studerandemedlemmar får inte medlemsförsäkringarna som en förmån i medlemskapet, utan behöver i så fall lägga till dem för den lägsta medlemsavgiften på 199 kronor i månaden.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Gratis medlemskap
 • Studiestipendium

Hotell och restaurangs medlemsservice tar emot frågor som är kopplade till ditt medlemskap, till exempel när du vill gå med i förbundet. Du når dem via förbundets telefonväxel eller via mejl under större delen av arbetsdagen på vardagar.

När det gäller större ärenden och facklig rådgivning är det din lokala avdelning som du ska vända dig till. Kontaktuppgifterna till den avdelning du tillhör hittar du på Hotell och restaurangs hemsida.

Du kan även hitta Hotell och restaurang på Facebook, Instagram och Twitter.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Hotell och restaurang

LO-förbundet Hotell- och restaurangfacket (HRF) bildades 1918, och har därmed hunnit vara med om stora förändringar inom branschen. Förbundets främsta fokus är kollektivavtalet och att arbetsplatser ska erbjuda bra villkor för sina anställda, oavsett anställningsgrad.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Hotell och restaurang

Värdelösa avtal för de anställda, lönerna är under all kritik och ob-tilläggen lika så. Lägg sedan på en dyr medlemsavgift så förstår man ju varför de har så få medlemmar.
av Ida