Hotell och restaurang

3.9
 • 30 000 medlemmar inom hotell och restaurang
 • Inkomstförsäkring ingår för upp till 50 000 kronor
 • Hemförsäkring ingår i avgiften
Vem kan bli medlem i Hotell och restaurang?

Hotell och restaurang är till för dig som jobbar inom hotell, restaurang, café och konditori, men också för nöjesföretag såsom turistanläggningar och bingoföretag. Du som studerar en utbildning inom hotell- och restaurangbranschen kan också bli medlem.

Det spelar ingen roll om du arbetar heltid eller är timanställd, eller vilken typ av anställning du har. Jobbar du extra inom hotell och restaurang medan du studerar ett annat ämnesområde kan du också bli medlem.

 

GÅ TILL Hotell och restaurang

Genom sina samarbeten kan Hotell och restaurang erbjuda sina medlemmar mängder av rabatter och förmånliga medlemslån. I medlemsavgiften ingår bland annat en hemförsäkring, vilket inte är särskilt vanligt bland övriga fackförbund. I den hemförsäkringen ingår dessutom juridisk rådgivning utan extra kostnad.

Hotell och restaurang har också en inkomstförsäkring, vilket är ett av de vanligaste motiven till att gå med i ett fackförbund. Medlemmar får flera andra försäkringar och rådgivningsmöjligheter, även om utbudet är något mer begränsat än hos många andra fackförbund.

Varför ska jag gå med i Hotell och restaurang?

Genom att teckna och följa upp kollektivavtal arbetar Hotell och restaurang för att anställda i branschen ska ha schysta villkor. Ju fler medlemmar som är med, desto större inflytande kan fackförbundet ha på arbetsplatserna.

Fördelar
 • Många rabatter
 • Hemförsäkring och inkomstförsäkring ingår
 • Lång erfarenhet av fackligt arbete
Nackdelar
 • Begränsat utbud av försäkringar
GÅ TILL Hotell och restaurang

Som medlem i Hotell och restaurang kan du teckna medlemslån med låg ränta hos Swedbank och Nordea. Lånet har bra villkor och ingen uppläggningsavgift. Däremot gäller erbjudandet inte bolån. 

Medlemmar kan hyra boende på semesteranläggningen Riva del Sole i Italien med 20 procent rabatt. Med ditt medlemskort får du också mängder av andra rabatter på resor, upplevelser och varor i utvalda butiker, genom LO Mervärde.

Går du i en studiecirkel hos ABF kan du få viss ersättning för deltagaravgiften från Hotell och restaurang. Du får också hem medlemstidningen Hotellrevyn i brevlådan.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
 • Utbildningsrabatter
Läs mer om förmånerna

Sedan februari 2020 ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet hos Hotell och restaurang. Blir du arbetslös och tjänar mer än a-kassans tak kan du med denna försäkring få upp till 80 procent av din tidigare lön i ersättning. Ett krav är dock att du är med i Hotell- och restauranganställdas a-kassa.

Om du tjänar mellan 25 025 och 50 000 kronor i månaden ger inkomstförsäkringen dig ersättning under dina första 100 dagar med a-kassa. Om du vill kan du förlänga denna försäkring med ett tillägg, så att du får ersättning för ytterligare 200 arbetslösa dagar.

Om du tjänar mellan 20 900 och 25 025 kronor i månaden ger a-kassan dig full ersättning de första 100 dagarna. Är du arbetslös längre än så ger inkomstförsäkringen dig den ersättning som saknas från dag 101 till dag 200. Du kan också teckna en tilläggsförsäkring för att kunna få ersättning resten av a-kasseperioden.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
50 000 kr/mån Max lön att försäkra 200 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
50 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

I medlemskapet ingår en hemförsäkring och en livförsäkring hos Folksam. Dock ingår de inte om du är studerandemedlem. Hemförsäkringen kan du själv välja att uppgradera till någon av Folksams större hemförsäkringar. Du får också samlingsrabatt på andra försäkringar hos Folksam om du har denna hemförsäkring.

Tänk på! Från och med den 1 april 2020 blir livförsäkringen frivillig. Då får du den alltså inte direkt i medlemskapet när du går med i förbundet.

När du går med i Hotell och restaurang omfattas du automatiskt av en sjuk- och efterlevandeförsäkring samt en olycksfallsförsäkring. Dessa får du betala ett rabatterat pris på, och du måste tacka nej om du inte vill ha försäkringarna.

Har din arbetsplats kollektivavtal med Hotell och restaurang har du som vanligt visst försäkringsskydd även via kollektivavtalet. Om du inte omfattas av ett kollektivavtal med tjänstegrupplivförsäkring, får du en kompletterande sådan genom ditt fackmedlemskap.

 

Försäkringar som ingår
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
 • Kompletterande tjänstegrupplivförsäkring
Försäkringar med rabatterat pris
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Barnförsäkring
 • Seniorförsäkringar
*Du ansluts automatiskt om du inte tackar nej

För att få råd och stöd i situationer som uppstår i arbetet ska du vända dig till din lokala avdelning. Den lokala avdelningen kan även hjälpa dig i förhandlingar med din arbetsgivare, eller ge rättshjälp om ett ärende ska drivas till rätten. För dessa sistnämnda stöd behöver du dock ha varit medlem i minst tre månader. Du vänder dig också till lokalavdelningen om du vill delta i Hotell och restaurangs fackliga utbildningar.

Via ett samarbete med Swedbank kan medlemmar få gratis ekonomisk rådgivning. På hemsidan finns en del information om vad kollektivavtalet säger om olika villkor, bland annat om minimilöner för olika lönegrupper. Via den hemförsäkring som ingår i medlemskapet får du dessutom fem timmars juridisk rådgivning utan någon extra kostnad.

Hotell och restaurang har också tagit fram appen och webbplatsen Schysta villkor. Där kan du som vill jobba inom branschen hitta arbetsgivare som har tecknat kollektivavtal med förbundet.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Personlig rådgivning
 • Rättshjälp
 • Ekonomisk rådgivning
 • Juridisk rådgivning

Studenter inom hotell och restaurang kan bli medlemmar i förbundet gratis. Du kan då få stöd och vägledning från facket och ta del av flera medlemsförmåner.

När du går det sista året på utbildningen kan du söka Hotell och restaurangs studiestipendium. Syftet kan vara en kurs, ett studiebesök eller material som ska användas för att höja din yrkeskompetens. 

Studerandemedlemmar får inte medlemsförsäkringarna som en förmån i medlemskapet, utan behöver i så fall lägga till dem för den lägsta medlemsavgiften på 199 kronor i månaden.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Gratis medlemskap
 • Studiestipendium

Hotell och restaurangs medlemsservice tar emot frågor som är kopplade till ditt medlemskap, till exempel när du vill gå med i förbundet. Du når dem via förbundets telefonväxel eller via mejl under större delen av arbetsdagen på vardagar.

När det gäller större ärenden och facklig rådgivning är det din lokala avdelning som du ska vända dig till. Kontaktuppgifterna till den avdelning du tillhör hittar du på Hotell och restaurangs hemsida.

Du kan även hitta Hotell och restaurang på Facebook, Instagram och Twitter.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Hotell och restaurang

LO-förbundet Hotell- och restaurangfacket (HRF) bildades 1918, och har därmed hunnit vara med om stora förändringar inom branschen. Förbundets främsta fokus är kollektivavtalet och att arbetsplatser ska erbjuda bra villkor för sina anställda, oavsett anställningsgrad.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Hotell och restaurang

Har sökt akassa fra hotell og resturant. Gitt dom alle uppgifter men det händer ingen ting. Sverige har noe å läre av norge der en sånn prosess går 100x snabbare. Jeg har rätt på mine penger men ändå tar det evigheter. Jag vil inte anbefala någon til HRAK. De har ingen kontroll på interne beslut eller meldinger, jag har fått besked om att de har alt de trenger så skriver en annan at de måste ha fler uppgifter?
av Papy Brox
Fick ganska dåligt intryck av Karlstadavdelningen när jag behövde hjälp i våras. Kan ha varit pga COVID-19 men de gav ett trött och ovilligt intryck både på telefon och mejl. Ganska enkla frågor om kollektivavtalet lyckades de missförstå och behagade inte svara på trots akuta. Fick intrycket att jag var jobbig och dum. Generellt otrevliga och ointresserade I tonen. Inget man vill mötas av när man är orolig över sin framtid. Fick aldrig samma bemötande av Kommunal
av Caroline
Värdelösa avtal för de anställda, lönerna är under all kritik och ob-tilläggen lika så. Lägg sedan på en dyr medlemsavgift så förstår man ju varför de har så få medlemmar.
av Ida