IF Metall

IF Metall är resultatet av två sedan år 2007 sammanslagna fackförbund och är idag med sina över 300 000 medlemmar ett av Sveriges största inom branschen för industritillverkning.

IF Metall jobbar för att de anställda ska få rättvisa arbetsförhållanden, inflytande på arbetsplatsen samt bra löner. Medlemmarna får ett automatiskt försäkringsskydd som innefattar ett flertal olika typer av försäkringar, detta går även att utökas vid intresse. Inkomstförsäkring erbjuds dock ej. Bland förmånerna finns medlemslån, rabatter på resor, friskvård och kultur samt en gratis medlemstidning.

IF Metall brister något i rådgivning och stöd till sina medlemmar, då den mesta informationen får hämtas från hemsidan. Personlig service och support får du endast om du vänder dig till din egen avdelning. Dock erbjuds du juridiskt stöd vilket är mycket fördelaktigt.

Kort info om IF Metall

Medlemsavgift

200-550 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår ej

Medlemmar

325000 st

Centralorganisation

LO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

3.3 av 5
4.0/5

Som medlem i IF Metall får du tillgång till bra förmåner. Till att börja med kan du ansöka om medlemslån hos Nordea eller Swedbank. Eftersom IF Metall redan har förhandlat om villkoren är de lika för alla. Medlemslånen innebär att du slipper avgifter samt får en låg ränta. Medlemskortet som du får från förbundet ger dig rabatt på vitt skilda saker som elektronik, teater och frisörbesök. Flera av de lokala avdelningarna har stugor och semesteranläggningar med lägre priser för sina medlemmar. Alla medlemmar får även medlemstidningen 10 gånger per år.

Förmåner som ingår i IF Metalls medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
0.0/5
IF Metall erbjuder inga förmåner och får därför betyget 0.
4.5/5

Alla medlemmar i IF Metall får ett bra försäkringsskydd som dessutom går att utöka om så önskas. De som är under 65 år har en medlemsolycksfallsförsäkring, en barngrupplivförsäkring samt en kompletterande livförsäkring. Du som fortsätter att arbeta efter 65 år har en olycksfallsförsäkring som gäller på fritiden. Du ges då dessutom möjligheten att teckna en kompletterande livförsäkring. Barngrupplivförsäkringen gäller däremot oavsett ålder. Dina försäkringar kan täcka bland annat rehabiliteringskostnader eller om du skulle avlida, då dina efterlevande får en ersättning. 

Försäkringar som ingår i IF Metalls medlemsskap

 • Barnförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Gravidförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Sjukförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

-
3.0/5

IF Metall ger sina medlemmar godkänd rådgivning och stöd. Den som särskilt är ute efter rådgivning om pensionen kan tyvärr inte hitta det. Detsamma gäller för den som är ute efter att göra karriär. Den som vill ha personlig service ombeds i första hand att ta kontakt med sin egen klubb eller avdelning. I andra hand går det att vända sig till förbundskontoret eller att fylla i ett formulär och låta dem kontakta dig. Alternativet finns också att mejla din fråga till förbundskontoret. IF Metall erbjuder även en juridisk hjälp till sina medlemmar och kompenserar till viss del sin begränsade rådgivning med att de har vanliga frågor och svar på sin hemsida.

Rådgivning som ingår i IF Metalls medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

IF Metall har en mycket bra support för sina medlemmar. De svarar gärna och snabbt på dina frågor. I första hand ombeds du använda kontaktformuläret när du har frågor, men det går även bra att ringa. Telefontiderna kan variera beroende på vilken avdelning du väljer att kontakta. Vanligtvis har man vanliga kontorstider, det vill säga 08:00-16:00 med en timme lunchstängt mellan 12:00-13:00. Om du behöver prata med någon på IF Metall utanför kontorstid finns det ett journummer du kan ringa på mellan 16:30-18:00 (16:00-18:00 under sommaren) på vardagar. IF Metall finns även på Facebook och Twitter, vilket är positivt. 

IF Metall är fackförbundet för dig som jobbar inom industritillverkning. Det finns även plats för studerande och tidigare medlemmar som gått i pension att bli medlemmar.

Om IF Metall

IF Metall eller Industrifacket Metall, är ett av landets största fackförbund inom branschen för industritillverkning. Fackförbundet arbetar för en rättvis och bättre arbetsmiljö för sina medlemmar. Fackförbundet bildades 2007 genom en sammanslagning av två fackförbund och har idag över 300 000 medlemmar. Deras medlemmar hittas i stora företagskoncerner som Volvo, Ericsson och ABB men även i mindre verkstads- och industritunga företag.   

IF Metall arbetar ständigt för att alla arbetare på ett företag ska ta del av fackförbundets verksamhet och samtidigt ha möjlighet att vara med och utveckla organisationen. För att du som arbetar i branschen ska kunna få bättre arbetsvillkor, jobbar IF Metall bland annat hårt för bättre löner, för att du ska få arbeta under rättvisa förhållanden och för att du ska få inflytande på jobbet.

Varför ska jag bli medlem i IF Metall?

Att bli medlem i IF Metall betyder att du alltid kan få rådgivning, hjälp och stöd vid eventuella problem på arbetsplatsen. IF Metall vet vilka dina rättigheter är och kan svara på fackliga frågor. Att själv ha koll på allt är inte det lättaste och därför är det bra med ett stöd. Fackförbundets mål är ett jämställt och demokratiskt samhälle med rättvisa villkor, rättvis lön och trygghet på arbetsplatsen.

Gå till IF Metall

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om IF Metall

legendariskt
av Kingen
De kommer till jobbet o trakasserar en för att man har en annan politisk åsikt än dem.. förjävligt rent ut sagt!!!!!
av Andreas