Jusek

Jusek grundades år 1969 och riktar sig till yrkesverksamma jurister, samhällsvetare, kommunikatörer, ekonomer med mera. De omförhandlar kollektivavtal, kämpar för centrala avtal om löner och driver övriga fackliga frågor för de anställdas välmående, trygghet och säkerhet.

Gemensam inkomstförsäkring finns, ersättning via åtal om tjänstefel samt en rad förmånliga försäkringsavtal som gäller bland annat sjukdom och olycksfall. Medlemmar har även rätt till professionellt stöd och rådgivning, bokrabatter, kostnadsfria tidningsprenumerationer, nätverksseminarium samt lån med låga räntor.

Jusek erbjuder rådgivning och stödtjänster till sina medlemmar oavsett om du är student eller egenföretagare. Du har alltid tillgång till samtal med utbildad och professionell personal såsom terapeuter, hälsopedagoger och jurister. Jusek erbjuder sina medlemmar en omfattande försäkring och det som kan saknas är då pensionsrådgivning samt telefonsupport efter vanliga kontorstider. Supportavdelningen går att nå via telefon eller e-post, och de finns tillgängliga på både Facebook och Twitter.

Kort info om Jusek

Medlemsavgift

98-341 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

80000 st

Centralorganisation

SACO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.7 av 5
5.0/5

Som studentmedlem hos Jusek får du tillgång till förmåner som ska stärka dig både under studierna och resten av karriären. Här ingår bland annat 30-50 % rabatt på nätbokhandeln Adlibris. Du har också rätt till professionell rådgivning och stöd av olika slag, samt rabatt på diverse försäkringar. I medlemskapet ingår även flera prenumerationer på olika tidskrifter. För dig som yrkesverksam ingår också rabatterade försäkringsavtal, rådgivning och stöd, samt prenumerationer. Du kan också få förmånliga avtal på diverse lån. Dessutom får du 50 % i rabatt för medlemskap i nätverket Svenskar i Världen.

Är du egenföretagare ingår de vanliga tryggheterna med till exempel bra avtal på försäkringar. Du får också billiga tidningsprenumerationer, samt professionell rådgivning och stöd. Du får även möjlighet att gå på seminarier med andra egenföretagare där du har chansen att nätverka. 

Förmåner som ingår i Juseks medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
4.5/5

Det är Juseks mål att garantera sina medlemmar trygghet vid eventuell arbetslöshet. Därför har de infört en gemensam inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen kan ses som ett komplement till det ersättningsstöd man får från a-kassan. Många av Juseks medlemmar har nämligen en betydligt högre månadslön än vad a-kassan betalar ut för. Juseks inkomstförsäkring utökar därför ersättningen upp till 80 % av månadslönen. Detta gäller för löner upp till 80 000 kronor under maximalt 120 dagar.

För att kunna dra nytta av försäkringen ska du ha varit medlem hos Jusek i minst 12 månader innan den ofrivilliga arbetslösheten träder i kraft. Om du har omfattats av inkomstförsäkring från ett annat fackförbund kan den tiden tillgodoräknas till de 12 månaderna. Då krävs att medlemskapet är i direkt anslutning till inträdet i Jusek.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35-218 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.5/5

Förutom inkomstförsäkring finns det flera andra viktiga försäkringar du kan teckna till rabatterat pris som medlem hos Jusek. Till exempel kan du få ersättning om du skulle bli åtalad för tjänstefel. Ersättningen innefattar alla som arbetar inom någon slags myndighet. Genom Folksam och Skandia kan du teckna flertalet förmånliga avtal inom bland annat sak- och personförsäkring. Det finns även speciella avtal för försäkringar vid allvarliga sjukdomar och olycksfall. Jusek erbjuder även specialanpassad försäkring specifikt för ditt företag. 

Försäkringar som ingår i Juseks medlemsskap

-

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
4.5/5

Jusek erbjuder flera stödtjänster för dig som medlem. För dig som är student finns ombudsmän du kan kontakta gällande frågor kring löner, avtal och arbetsmarknaden. Ombudsmännen är professionella inom just dessa frågor. Det finns även karriärtjänster som ska underlätta övergången från studier till arbetslivet. Dessutom kan du ingå i ett mentorskap där du kan utbyta erfarenheter, kontakter och idéer med yrkesarbetande.

För dig som yrkesarbetande ingår facklig rådgivning med professionella ombudsmän i ditt medlemskap. De kan även företräda dig vid arbetsrelaterade tvister. Du kan också få samtalsstöd om de flesta bekymmer du kan stöta på i livet, detta med terapeuter, jurister, hälsopedagoger och så vidare. För dig som är egenföretagare finns professionell hjälp att få kring affärsjuridik.

Rådgivning som ingår i Juseks medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Juseks supportavdelning går att nå via telefon, vilket är att föredra om ditt ärende brådskar. Växeln har öppet på vanliga kontorstider, med något tidigare stängning under sommarmånaderna. Annars går det att fylla i ett frågeformulär där du skriver vad ditt ärende rör. Det går även utmärkt att maila för enklare frågor, eller helt enkelt att besöka något av kontoren. För frågor kring ditt medlemskap finns ett särskilt telefonnummer du kan ringa.

För att ha möjlighet att bli medlem i Jusek behöver du studera eller arbeta inom områden som ekonomi, juridik, media och kommunikation, systemvetenskap och eller samhällsvetenskap. Som student ingår man ett studentmedlemskap.

Om Jusek

Jusek är fackförbundet är till för dig som arbetar som jurist, samhällsvetare, kommunikatör, ekonom eller inom en liknande yrkesgrupp. Jusek arbetar för att du som arbetar i branschen ska kunna utvecklas genom rätt kompetensutveckling, för att du ska få rätt lön och för att du ska kunna göra karriär på lika villkor. Fackförbundet grundades 1969 under namnet Jurist- och samhällsvetarförbundet vilket förkortades JUS. År 1979 ändrades namnet till Jusek för att tydliggöra att fackförbundet var för både jurister och ekonomer.

Juseks medlemmar finns i både offentlig och privat sektor och oavsett anställningsform kan du bli medlem. Juseks avtalsrörelse pågår året runt med omförhandling av kollektivavtal och centrala avtal om löner. Förutom den fackliga verksamheten arbetar Jusek internt med hållbarhet genom etiskt och miljömässigt ansvarstagande.

Varför ska jag bli medlem i Jusek?

Jusek finns för att du ska få möjlighet att påverka, förändra och förbättra arbetsvillkoren och samhället för dig själv och alla andera inom branschen. Du som medlem får hjälp med bland annat jobbansökningar, löneförhandlingar och annan rådgivning. Jusek har kunskap om fackliga frågor och genom att bli medlem kan du känna dig trygg på din arbetsplats och även på arbetsmarknaden.

Gå till Jusek

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Jusek

Jusek har inga omdömen ännu