Kommunal

Kommunal grundades år 1910 och har över 500 000 medlemmar som är verksamma inom cirka 230 yrkesgrupper, i huvudsak inom vårdsektorn. Fackförbundet kämpar bland annat för rättvisa löner baserade på kompetens, bra arbetsvillkor, jämställdhet och rätt till heltidstjänst.

I medlemskapet ingår ett flertal av de vanligaste personförsäkringarna, inklusive inkomstförsäkring. Det finns även tillvalsförsäkringar du kan teckna till mycket förmånliga priser. Bland övriga förmåner hittar vi rabatter på resor, hotell, hus och hem, friskvård och mycket mer. Prenumeration på facktidskriften Kommunalarbetaren ingår och du har dessutom möjlighet att ansöka om stipendier för att finansiera en eventuell studieresa.

Kvalificerad rådgivning kan fås genom att ringa eller maila Kommunals ombudsmän. Supportavdelningen Kommunal Direkt tar emot samtal med alla typer av frågor. Överlag är stödet till medlemmarna extremt bra, även om detaljerna kring inkomstförsäkringen kan förbättras.

Kort info om Kommunal

Medlemsavgift

106-609 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

500000 st

Centralorganisation

LO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.2 av 5
5.0/5

I medlemskapet hos Kommunal ingår flera förmåner och erbjudanden du kan utnyttja. Dels finns flera förmånliga avtal på olika försäkringar, vilket vi tar upp nedan. Kommunal erbjuder dessutom mängder av rabatterade priser, inom till exempel resor och hotell, nöje, hus och hem, samt motion och hälsa. Varje månad finns ett extra förmånligt erbjudande som går ut till samtliga medlemmar.

Du får också ett medlemskort av Kommunal. Det fungerar som medlemsbevis, och du behöver ha kortet för att kunna utnyttja dina erbjudanden. Det går även att koppla kortet till Mastercard och på så sätt aktivera en betalfunktion.

I medlemskapet ingår även en prenumeration på facktidskriften Kommunalarbetaren, som kommer ut varannan vecka. Du som medlem kan dessutom ansöka om ett stipendium för att finansiera din studieresa. Det kan till exempel handla om fackliga studier, studier inom den offentliga sektorn eller språkstudier. 

Förmåner som ingår i Kommunals medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
3.0/5

Hos Kommunal ingår inkomstförsäkring via försäkringsbolaget Folksam. Med försäkringen får du behålla upp till 80 % av din tidigare inkomst vid eventuell arbetslöshet. Har du tidigare haft en inkomst på minst 25 025 kronor har du skydd de första 100 dagarna av din arbetslöshet. Försäkringen är att betraktas som ett komplement till a-kassan. För att kunna utnyttja försäkringen ska du ha varit oavbruten medlem hos Kommunal i minst 12 månader innan arbetslösheten. 

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
35 000 kr/mån Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
5.0/5

I ditt medlemskap hos Kommunal ingår flera försäkringar. Dessutom kan du teckna och skräddarsy ytterligare försäkringsavtal och uppgradera de befintliga. I medlemsavgiften ingår hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, inkomstförsäkring, kompletterings-TGL (livförsäkring) och barngruppslivsförsäkring. Om du går med i Kommunal idag ansluts du dessutom automatiskt till sjuk- och efterlevandeförsäkring (för både dig och din äkta hälft), samt olycksfallsförsäkring för din äkta hälft.

Det finns även ett antal tillvalsförsäkringar som du kan uppgradera dig till. Dessa är olycksfallsförsäkring för sambo, sjuk- och efterlevandeförsäkring för sambo, samt barnförsäkring. Om du går i pension upphör också ditt medlemskap i Kommunal. Men via Folksam har du möjligheten att bli medlem i Svenska Kommunalpensionärernas förbund (SKPF) och på så sätt behålla vissa av de försäkringar du hade via Kommunal. 

Försäkringar som ingår i Kommunals medlemsskap

 • Grupplivförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Sjukförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
3.0/5

Som medlem i Kommunal ingår kvalificerad rådgivning som rör din anställning, regler och försäkringar. Via Kommunal Direkt kan du maila eller ringa professionella ombudsmän. Du har också möjligheten att boka en personlig rådgivare via Folksam. Där kan du få hjälp med frågor som till exempel rör dina försäkringar, pension eller familjejuridik. Rådgivningen är gratis och genomförs på en plats som passar dig. Du kan även ta kontakt med din lokala Kommunalavdelning för frågor och stöd.

Rådgivning som ingår i Kommunals medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Fackförbundets supportavdelning heter Kommunal Direkt och har kontor över hela landet. Du kan ringa telefonväxeln för alla typer av frågor. De är alla kontaktbara under normal kontorstid. Du kan också kontakta Kommunals medlemscenter för frågor som rör ditt medlemskap. Den telefonväxeln är tillgänglig under vardagar mellan 08.30 och 15.30. Du kan alltid vända dig till din lokala sektion eller avdelning, antingen via telefon eller genom att göra ett besök.

När du jobbar inom kommunen, kyrkan, landstinget, naturbruksområdet eller på ett kommunalt, kooperativt eller privat bolag har du rätt att bli medlem hos Kommunal. De erbjuder även fackligt medlemskap för dig som studerar Naturbruksprogrammet, Barn- och fritidsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

Om Kommunal

Kommunal är en av Sveriges största fackliga organisationer med över en halv miljon medlemmar. Fackförbundet grundades 1910 och representeras av cirka 230 olika yrkesgrupper med den största majoriteten inom vårdsektorn.

I fackförbundet Kommunal behandlas alla medlemmar på lika villkor, oavsett sexuell läggning, kön, religiös tillhörighet och etnicitet. Kommunal kämpar för att du som medlem ska få rättvisa arbetsvillkor, en lön som baseras på kompetens, arbetsuppgifter, ansvar och arbetsresultat.

Kommunals vision och mål är ett jämställt samhälle där män och kvinnor har rätt till lika löner. Lönen ska alltså baseras på kompetens snarare än kön. Fackförbundet arbetar även för rätten till heltid. Många som arbetar inom kommunal idag sitter på en halvtidstjänst trots att de ändå kommer upp i mer eller mindre heltidstimmar. Detta är något som Kommunal vill ändra på; heltidstjänster bör vara en rättighet och deltid en möjlighet.

Varför ska jag bli medlem i Kommunal?

Som medlem hos Kommunal får du rådgivning och hjälp när det dyker upp problemsituationer på din arbetsplats. Med fackets stöd i ryggen får du hjälp vid bland annat löneförhandling. Fackförbundet finns för att se till att din arbetsgivare sköter sig, följer era överenskommelser och regler. Genom medlemskapet bidrar du även till att stärka den fackliga rörelsen i Sverige och på så sätt kan arbetsvillkoren förbättras för både dig, dina kollegor och hela samhället.

Gå till Kommunal

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Kommunal

Fick besök av IF-metall fack förra året. Han sa att jag måste skriva kollektivavtal vilket jag vägrade. Turena har varirt fram och tillbaka ett bra tag. De stämde oss på arbetsdomstolen. Första gånen på arbetsdomstolen kom de ingetvart ( vann inte ). De hittade plötsligt på att när de kallde på möte då hade jag en anställd som var med facket ( nu handlade inte om kollektivavtal utan om mötet ) och stämde oss på 50000kr. Nn har de begärt skadeståndet och rättegångskostnmad på69000 kr samt ränta på 8%.
av Mahmod Younesi, Akalla Garaget AB