Kommunal

3.7
 • 500 000 medlemmar inom kommun och välfärd
 • Försäkra en inkomst upp till 35 000 kronor
 • Driver frågan om rättvisa löner och rätten till heltidstjänst
Vem kan bli medlem i Kommunal?

Du kan bli medlem i Kommunal om du jobbar inom kommunen, landsting eller region, kyrkan, naturbruksområdet eller på ett kommunalt, kooperativt eller privat bolag.

 

Även gymnasieelever inom Kommunals verksamhetsområden kan bli medlemmar, det vill säga inom Naturbruksprogrammet, Barn- och fritidsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet. Studerar du på vuxenskola inom dessa områden kan du också bli medlem.

 

GÅ TILL Kommunal

Kommunal är ett av Sveriges större fackförbund och har därför stor möjlighet att påverka villkoren på svenska arbetsplatser. Som medlem får du ett generöst antal försäkringar med avgiften och en hel del andra förmåner att dra nytta av.

Inkomstförsäkringen är dock ganska begränsad, med bara 100 ersättningsdagar och ingen möjlighet till tilläggsförsäkring. Kommunal erbjuder inte heller någon pensionsrådgivning.

Varför ska jag gå med i Kommunal?

Jobbar du inom välfärden är Kommunal ett bra fackförbund för dig. Med många andra medlemmar i ryggen och kunniga fackliga rådgivare vid din sida kan du både få hjälp att förhandla upp din lön och bättre villkor på arbetsplatsen.

Fördelar
 • Stor mängd rabatter
 • Brett försäkringspaket
 • Stipendium för studieresor
Nackdelar
 • Begränsad inkomstförsäkring
GÅ TILL Kommunal

Kommunal erbjuder rabatter och förmåner genom LO Mervärde. Varje månad uppdateras ditt medlemskap med nya erbjudanden. Det kan gälla allt ifrån resor och upplevelser till mobilabonnemang och hemlarm. Där ingår även medlemslån upp till 350 000 kronor hos valfri bank, med låneskydd utan extra kostnad

Dina rabatter laddas på medlemskortet som du får när du går med i Kommunal. Kommunalkortet är helt utan årsavgift och går att uppgradera till betalkortet Kommunalkortet Mastercard. Betalkortet medför en del tilläggsförsäkringar vid exempelvis resor och elektronikköp.

Varannan vecka får du även medlemstidningen Kommunalarbetaren. Du kan dessutom ansöka om ett stipendium för att finansiera en studieresa. Det kan till exempel handla om fackliga studier, studier inom den offentliga sektorn eller språkstudier.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
 • Resestipendium
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
Läs mer om förmånerna

Kommunals inkomstförsäkring administreras av Folksam. Vid arbetslöshet kompletterar den a-kassan så att du kan få upp till 80 procent av din tidigare inkomst. Inkomstförsäkringen försäkrar en lön upp till 35 000 kronor i månaden och ger ersättning i som mest 100 dagar.

Du måste vara medlem i Kommunal i 12 månader utan avbrott för att kunna använda inkomstförsäkringen, och ha varit medlem i a-kassan lika länge. Det finns ingen tilläggsförsäkring att teckna för att förlänga ersättningsperioden eller höja taket.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
35 000 kr/mån Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad

I medlemsavgiften ingår ett försäkringspaket som innehåller både hemförsäkring och olika personförsäkringar. Eftersom du inte betalar någon extra avgift kan du spara flera tusen kronor på att ha försäkringarna via Kommunal.

När du blir ny medlem ansluts du automatiskt till en sjuk- och efterlevnadsförsäkring för dig och din registrerade partner, om du inte väljer att tacka nej till den. Detsamma gäller en utökad olycksfallsförsäkring som också gäller en registrerad partner.

Du kan sedan köpa tilläggsförsäkringar för att försäkra dina familjemedlemmar och skräddarsy ditt försäkringsskydd till ett förmånligt pris.

Försäkringar som ingår
 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Kompletterande livförsäkring
 • Barngruppförsäkring
Försäkringar med rabatterat pris
 • Olycksfallsförsäkring för sambo
 • Sjuk- och efterlevnadsförsäkring för sambo
 • Barnförsäkring
Läs mer om övriga försäkringar

Kommunal erbjuder olika verktyg och stöd för din yrkesutveckling. Bland annat har de jobbsökarverktyget Trampolin som skapar ett automatiskt CV och lägger ut det på jobbsökarsajter. Det finns också mycket information att hämta på hemsidan om jobbsökande, tips inför intervjun och vilken lön du kan begära.

Har du frågor om arbetsrätt kan du vända dig till supportavdelningen Kommunal Direkt. Rådgivarna på Kommunal Direkt kan svara på frågor om anställningsvillkor, försäkringar eller arbetsplatsregler. Du kan även låta rådgivarna granska ditt anställningsavtal.

Gäller ditt ärende en konflikt på arbetsplatsen är det bäst att kontakta ditt lokalkontor. Som medlem har du och dina familjemedlemmar möjlighet att få kostnadsfria stödsamtal med psykolog om du skulle ha blivit utsatt för våld.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Karriärtjänster
 • Juridiskt stöd
 • Personlig rådgivning
 • Stödsamtal

Kommunal har inget särskilt medlemskap för studerande. Studerande på gymnasiet och på andra nivåer kan gå med på samma villkor som andra medlemmar.

Exempel på erbjudanden som ingår
  -

Fackförbundets supportavdelning heter Kommunal Direkt. Under kontorstid på vardagar kan du ringa telefonväxeln för alla typer av frågor. Det går också att mejla till Kommunal Direkt. För frågor om medlemskapet kopplas du till Kommunals medlemscenter

När det gäller ärenden som har med ditt jobb eller din arbetsplats att göra hänvisar Kommunal i första hand till din lokala sektion. Du kan se vilken sektion du tillhör genom att logga in på Mina sidor. Kommunal finns även på sociala medier.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Kommunal

Kommunal är fackförbundet med fokus på välfärden och ett av Sveriges största fackförbund. Förbundet grundades 1910 och har i dag medlemmar från tolv olika branscher, med majoriteten inom vårdsektorn.

Lönen är den viktigaste frågan som fackförbundet driver enligt Kommunal. Förbundet hjälper sina medlemmar att utvecklas i sitt yrke, och också att utveckla själva jobbet. Bland annat driver Kommunal frågan om rättvisa löner och rätten till heltidstjänst.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Kommunal

Akta er för Kommunal- de är i samarbete med Folksam som utfärdar feta falska fakturor för olika tilläggsförsäkringar som medlemmar har aldrig signerat, utanför Medlemsavgifter! Nyligen har fått från Folksam fakturan på 8000 kronor för ”medförsäkrade” som jag känner inte till och andra tilläggsförsäkringar! Kommunal har signerat komplementära tillgägsförsäkringar bakom ryggen på medlemmar. Båda två stora organisationer vill inte säga upp de försäkringarna sen utan tvingar medlemmar betala EXTRA tusentals kronor utanför ordinare Medmemsavgifter. Kommunanställda jobbar inte för vanliga arbetarens skull utan för att lura ”medlemmar på pengar med deras korrupta kompisar på Folksam. Lita inte på att Folksam eller Kommunal ska ge någon kompensation för något som medlemmar "har rätt till" på PAPPER bara.
av Ajna
De har inte hjälpt med något utan bara skickar räkningar varje månad till studerande utan arbete. Jag har ansökt om utträdesblankett skickat till min folkbokföringsadress 5 gånger men har aldrig fått någon blankett. Kommunal kundtjönst och kansliet skriver likartad epost om att "ring oss, vis vill får förklara om olika saker, vi vill vara säker på att du förstår vad utträde från facket innebär och sen kan vi skicka en blankett om utträde". Respektlös attityd mot medlemmar och är inte intresserade för att förbättra det för medlemmar, för rättvisa.
av Al
slöseri av pengar och tid och hälsa. De svarar aldrig, är aldrig på plats, jobbet iaf de tiderna de ska vara tillgengliga. De jobbar för chefer mm men inte för arbetarna. jag har tydligt ärende där en apa ser att jag blev lurad och utnyttjad av min chef men de gjorde inget. nu är det dags att gå ut i medier. vad tar ni lönen för undrar jag?
av belma
Det enda de är duktiga på är att ta pengar av medlemmarna. Jag har inget gott att säga om detta fackförbund. När jag behövde hjälp fick jag nobben. Jag borde aldrig ha blivit medlem. Äntligen är man fri från detta.
av Dejan
Tyvärr har kommunal strulat massor gällande avgiften. Det har vart missar Internt när jag ringde in och meddelade höjd lön, vilket inneburit att jag inte betalat rätt avgift och därav behövt betala mer för att komma ikapp. Jag begärde sist autogiro men de drar fortfarande fel summa och jag måste åter igen betala in resten manuellt.
av Elin
Fick besök av IF-metall fack förra året. Han sa att jag måste skriva kollektivavtal vilket jag vägrade. Turena har varirt fram och tillbaka ett bra tag. De stämde oss på arbetsdomstolen. Första gånen på arbetsdomstolen kom de ingetvart ( vann inte ). De hittade plötsligt på att när de kallde på möte då hade jag en anställd som var med facket ( nu handlade inte om kollektivavtal utan om mötet ) och stämde oss på 50000kr. Nn har de begärt skadeståndet och rättegångskostnmad på69000 kr samt ränta på 8%.
av Mahmod Younesi, Akalla Garaget AB