Lärarnas Riksförbund

Lärarnas Riksförbund har verkat under sitt nuvarande namn sedan 1964 och har idag över 90 000 aktiva medlemmar som arbetar som lärare eller studerar vid yrkesförberedande utbildningar. Förbundet driver fackliga frågor som är viktiga för undervisningen samt lärarnas trygghet. De strävar i huvudsak efter att skapa en likvärdig skola för alla och att höja löner samt läraryrkets status.

I medlemskapet ingår en inkomstförsäkring och du får dessutom ta del av ett grundutbud på ett flertal av de vanligaste försäkringarna som är kostnadsfritt de första tre månaderna. Studenter kan även teckna den så kallade studerandeförsäkringen. Bland förmåner ser vi rabatter på kurslitteratur, friskvård, resor och låneavtal. Rådgivning inför din pensions erbjuds inte.

Rådgivning och stöd ges genom bland annat CV-hjälp, intervjuträning och karriärshjälp. Medlemsenheten tillhandahåller svar på frågor som gäller medlemskapet och fackliga frågor kan du vända dig med till din lokala avdelning.

Kort info om Lärarnas Riksförbund

Medlemsavgift

90-300 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

90000 st

Centralorganisation

SACO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.6 av 5
5.0/5

Med ditt medlemskap hos Lärarnas Riksförbund får du mängder av förmåner. Bland annat ingår många olika medlemsrabatter hos varumärken som Adlibris, Apollo och Cubus. Alla dina rabatter samlas enkelt i din smartphone, via appen Benify Sweden. Du får dessutom 10 % rabatt på träningskort hos Actic. Dessutom kan du ansöka om diverse fördelaktiga medlemslån hos Nordea och Swedbank. Detsamma gäller för både medlems- och bolån hos SEB.

Via Svenska Lärarfonder har du möjlighet att med bra villkor planera inför pensionen, där även anhöriga ingår. Det finns även särskilda rabatter för dig som är pensionär och medlem i förbundet. 

Förmåner som ingår i Lärarnas Riksförbunds medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
5.0/5

Genom att bli medlem hos Lärarnas Riksförbund får du också en inkomstförsäkring, vilket innebär att du får ersättning för förlorad inkomst om du blir av med jobbet. Inkomstförsäkringen täcker 80 % av din tidigare lön i upp till 200 dagar. Ersättningen gäller för dig som har haft en lön på max 60 000 kronor i månaden. Ersättningen gäller om du uppfyllt kraven från a-kassan, bland annat ska du ha varit betalande medlem i en a-kassa i minst 12 månader innan du blev arbetslös. Det kompletterar a-kassan som endast ger max 80 % av lönen upp till 25 000 kronor i 100 dagar.

Om du anslöt dig till förbundet innan 1 juli 2009 och då avstod från försäkringen till ett reducerat pris, kan du inte ansluta dig till försäkringen nu.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
60 000 kr/mån Max lön att försäkra 200 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
5.0/5

Förutom inkomstförsäkringen kan du dra nytta av ett antal ytterligare avtal på försäkringar som medlem hos Lärarnas Riksförbund. Du kan förhandla fram bra avtal på via Lärarförsäkringar. De samarbetar med förbundet och på så sätt aviseras info kring dina medlemsförsäkringar på bästa sätt. I grundutbudet ingår sjukförsäkring, livförsäkring, hemförsäkring och olycksfallsförsäkring för dig under 42 år. Är du äldre än så ingår inte sjukförsäkringen. Anslutningen sker utan hälsoprövning. Grundskyddet är kostnadsfritt de tre första månaderna.

Du som är student kan teckna en särskild studerandeförsäkring. Den består av en kombinerad olycksfalls- och livförsäkring som gäller dygnet runt. Ingår gör även ett inkomstkapital som ger ekonomiskt skydd vid långvarig sjukdom. Försäkringen kan tecknas till och med 29 års ålder, enda kravet är att du är studieför.

Försäkringar som ingår i Lärarnas Riksförbunds medlemsskap

 • Barnförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Gravidförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Sjukförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

-
3.0/5

Som medlem hos Lärarnas Riksförbund kan du få hjälp och råd i flera viktiga frågor. I medlemskapet ingår en kostnadsfri granskning av ditt CV, där du sedan får återkoppling med förslag på förändringar. Du kan också få gratis intervjuträning som du kan utnyttja inför arbetsintervjuer. Då får du göra en provintervju med en professionell intervjuare via telefon. Du kan också få hjälp på traven i din karriärbana. Genom samtal med en professionell karriärcoach kan du få hjälp med motivation, personlig utveckling, målbildande och liknande. 

Rådgivning som ingår i Lärarnas Riksförbunds medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

För fackliga frågor ska du i första hand kontakta din lokala avdelning, antingen fackombudet på din arbetsplats eller kommunombudet i din förening. Du kan även kontakta medlemsenheten via telefon eller e-post för medlemsfrågor. Vill du kontakta Lärarförbundet centralt kan du ringa telefonväxeln som har öppet under kontorstider, med en timmes lunchstängt. Det går även bra att skicka e-post eller brev, besöka kontoret eller fylla i det särskilda frågeformuläret.

Lärarnas riksförbund finns till för yrkesverksamma lärare och studievägledare. Du som studerar till lärare eller studievägledare har också möjlighet att bli medlem. 

Om Lärarnas riksförbund

Lärarnas riksförbund är fackförbundet för dig som arbetar som lärare eller som i nuläget studerar på en yrkesförberedande utbildning. År 1884 grundades Svenska Lärarsällskapet vars syfte var att tillvarata lärarnas intressen och verka för undervisning. Cirka 30 år senare skedde en ombildning och namnet Läroverkslärarnas Riksförbund antogs. Sedan 1964 har fackförbundet verkat under namnet Lärarnas riksförbund och har idag över 90 000 medlemmar.

Lärarnas riksförbund driver och frågor som är viktiga för undervisningen och lärare. Fackförbundet vill skapa en likvärdig skola för alla och höja läraryrkets status samt lönerna. En annan viktig fråga som Lärarnas rikförbund driver är att lärare ska få tid och möjlighet att tillämpa ny forskning i sin egen undervisning.

Varför ska jag gå med i Lärarnas riksförbund?

Genom ett medlemskap i Lärarnas riksförbund får du större möjlighet att påverka arbetsvillkoren på din arbetsplats och även chans att förbättra yrket i stort. I Lärarnas riksförbund får inga som arbetar som chefer, skolledare eller arbetsgivare vara med – endast lärare. Detta är fördelaktigt vid löneförhandlingar och liknande eftersom fackförbundet endast värnar om lärares intressen.

Gå till Lärarnas Riksförbund

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Lärarnas Riksförbund

Har fått bra stöd från lärarnas riksförbund i vilka bestämmelser som gäller och tydlig hjälp i frågor där jag varit osäker. Snabba svar från ombud både lokalt men också på högre nivå.
av Daniel Söderberg
Ett fackförbund som står på arbetsgivarens sida.
av Marianne Bystedt Kurnik