Musikerförbundet

3.7
Vem kan bli medlem i Musikerförbundet?

Musikerförbundet är till för dig som arbetar inom alla olika kategorier av musik. Du får även tillgång till ett medlemskap om du studerar och ämnar jobba med musik i framtiden.

Avgift: 75–340 kr/mån
Gå till Musikerförbundet

Musikerförbundet bildades år 1907 och har idag cirka 2 600 medlemmar som jobbar inom musik. Fackförbundet strävar efter att ge artister, kompositörer och musiker rådgivning och stöd genom hela karriären. Förbundet värnar om upphovsrättsskyddet samt schyssta arbetsvillkor.

Förbundet erbjuder bland annat tecknande av olycksfalls- och ansvarsförsäkringar som täcker de flesta händelser som kan inträffa. Förbundet erbjuder ej inkomstförsäkring eller rådgivning inför pensionen. Bland förmånerna ser vi exempelvis Musikerkortet som ger medlemmarna många trevliga rabatter. Andra förmåner är att förbundet kan hjälpa till med att granska avtal och kontrakt samt bistå med juridiskt stöd vid exempelvis upphovsrättsfrågor.

Rådgivning och stöd ges genom rättskyddsservice, juridisk service och hjälp med bland annat bokföring. Förbundet ställer även upp med support i akuta fall och nås då bäst via telefon, e-post eller på kansliet i Stockholm. Dessutom finns förbundet på Facebook och Twitter.

Fördelar
 • Flera försäkringar till förmånliga priser
 • Hjälp med att granska avtal och kontrakt
 • Musikerkortet med flertal rabatter ingår och kan användas som betalkort
Nackdelar
 • Erbjuder ingen inkomstförsäkring
Gå till Musikerförbundet

Musikerförbundet har många förmåner för sina medlemmar. Ett exempel är Musikerkortet, ett medlemskort som kan användas på många ställen för att få bra rabatter. Kortet är framtaget i samarbete med LO Mervärde och kan kopplas till ett MasterCard med betalfunktion. En av förbundets förmånliga tjänster är att hjälpa till med att granska avtal och kontrakt, så att medlemmarna faktiskt inser vad det är de skriver på.

Ett annat område där Musikerförbundet kan vara till stor hjälp är vid frågor om upphovsrätt, både för egna och andras verk. Förbundet kan de lagar som reglerar detta och kan bistå med juridisk hjälp om det behövs.

Exempel på förmåner som ingår
  -
Exempel på rabatter som erbjuds
  -
Musikerförbundet erbjuder ingen inkomstförsäkring.

För medlemmar i Musikerförbundet finns ett flertal försäkringar, bland annat:

 • Ansvarsförsäkring, som omfattar de allra flesta händelser som kan uppstå.
 • Olycksfallsförsäkring, som även gäller på fritiden. Den ger ett efterlevandeskydd på 40 000 kronor fram till dess att man fyller 67 år.
 • För seniormedlemmar finns Förenade Livs Seniorförsäkring, som kan tecknas från 65 år
 • A-kassa. I grunden är det en traditionell a-kassa, men Musikerförbundet har stor vana vid att beräkna rätt a-kassa för musiker. Ersättningen beror bland annat på normalt antal repetitionstimmar och många andra faktorer. Medlemmar kan få hjälp med att fylla i underlaget på rätt sätt, så att de får rättvis ersättning.
Försäkringar som ingår
  -
Försäkringar med rabatterat pris
  -

Musikerförbundet har en väl utbyggd verksamhet för att ge stöd och råd till sina medlemmar. En ofta förekommande fråga är lämplig storlek på arvodet. De allra flesta musiker har alldeles för dålig insikt i hur stort gage man behöver ta för att få ut en önskad lön. Exempelvis bör en musiker som vill ha ut en månadslön på 25 000 kronor och som räknar med engagemang 50 timmar i månaden ligga på ett timarvode på runt 800 kronor i timmen.

Man erbjuder också hjälp som är speciellt anpassad till de många egenföretagare som finns i branschen. För de som har enskild firma finns hjälp med bokföring, rättskyddsservice och juridisk service. Det är en uppskattad service för många musiker som egentligen inte är så roade av bokföringen, men som givetvis vill ha ordning på den.

Exempel på rådgivning som ingår
  -

Musikerförbundet ställer även upp med support i mer akuta fall. Det kan gälla arvode vid inställda spelningar, orimliga arbetsvillkor vid ett engagemang, ersättning som inte betalas ut i tid eller med hela summan. Förbundet kan nås på telefon eller e-post, och då man har korta beslutsvägar får man oftast omedelbar kontakt med rätt handläggare och dessutom oftast ett snabbt svar. Förbundets kontor finns i Stockholm för den som känner sig behöva göra ett personligt besök. Besöks- och telefontider är måndag-torsdag 10:00-12:00 och 13:00-15:00. Fredagar är växeln stängd, men besökstid är då 09:00-12:00. 

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Musikerförbundet

Musikerförbundet är fackförbundet för dig som jobbar med musik. Som professionell musiker finns det många saker att hålla reda på, exempelvis vad som ska gälla på ett skivkontrakt, hur man betalar fakturor utan ett företag och hur man löser en tvist. Musikerförbundet bildades som Svenska musikerförbundet år 1907 och idag har fackförbundet 2 600 medlemmar. De flesta medlemmarna är verksamma som artister eller musiker inom klassiskt, jazz och dansband, men här finns även de som arbetar som ljudtekniker, kompositör och discjockey.

Genom att gå med i Musikerförbundet kan du som arbetar som musiker få hjälp, stöd och rådgivning under hela din karriär. Musikerförbundet värnar om en stark upphovsrättskydd för skapare av musik. De arbetar även med att bevaka och förbättra arbetsmiljön på landets spelställen så att ingen musiker ska behöva lida av dåliga villkor på jobbet.

Varför ska jag gå med i Musikerförbundet?

Genom facklig och politisk kamp förbättrar Musikerförbundet deras medlemmars upphovs- och arbetsrättsliga villkor och verkar för att musiker ska få en rättvis del av det ekonomiska värde de skapar i samhället. Som medlem i fackförbundet kan Musikerförbundet finnas där för dig genom att exempelvis granska skivkontrakt innan du signerar något och om en arrangör inte betalar ut rätt lön eller tvingar dig att arbeta för många timmar i streck. Genom ditt medlemskap bidrar du även till att stärka den fackliga rörelsen och kan därmed förbätta yrket för alla aktiva musiker.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Musikerförbundet

Musikerförbundet har inga omdömen ännu