Naturvetarna

Naturvetarna bildades 2009 som en sammanslagning av två tidigare fackförbund. Idag har förbundet cirka 32 000 medlemmar i såväl den privata som den offentliga sektorn, och riktar sig till yrkesverksamma miljövetare, matematiker, fysiker, arbetsmiljöingenjörer, bland andra. Deras uppdrag är att företräda naturvetarprofessionernas villkor, förutsättningar och positionering på arbetsmarknaden.

Som ny medlem erhåller du ett kostnadsfritt försäkringspaket i tre månader, bestående av en olycksfallsförsäkring och en livförsäkring. Du får dessutom automatiskt en inkomstförsäkring. Utöver detta kan du göra tillval på bil-, hem- och pensionsförsäkringar. Bland förmånerna kan du dra nytta av karriärservice, CV-hjälp, förhandling av kollektivavtal samt coachning vid lönesamtal - det mesta utom pensionsrådgivning.

Medlemmar får kostnadsfria tidningsprenumerationer, rabatter på resor och el samt möjlighet att delta i kurser och seminarier. Rådgivningstjänsten nås alla vardagar året runt på e-post eller telefon och svarar på de flesta frågor samt ger support kring löner, anställningsvillkor, arbetsmiljö, medlemskap och mycket mer.

Kort info om Naturvetarna

Medlemsavgift

90-240 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

32000 st

Centralorganisation

SACO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.7 av 5
5.0/5

Det finns många bra förmåner för medlemmar hos Naturvetarna. Professionell personal som hjälper dig med förhandling av kollektivavtal, karriärservice där du får hjälp med CV och personlig karriärrådgivning samt coaching om löner och lönesamtal. Dessutom har du möjligheten att teckna förmånliga försäkringar, banklån från många kända banker samt delta i kurser och seminarier. Du får även kostnadsfria eller rabatterade tidningsprenumerationer, rabatter på kryssningar med Viking line och rabatt på el från Mälarenergi. Dessutom hjälper de dig att skriva testamente och företagsavtal. Som student finns ett studentråd och speciella aktiviteter som bidrar till att lättare komma fram på arbetsmarknaden.

Förmåner som ingår i Naturvetarnas medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
4.5/5

Som medlem i Naturvetarna får du en inkomstförsäkring som ger dig en trygghet om du skulle bli arbetslös. Denna försäkring är ett komplement till a-kassan och ger dig 80 % av din a-kassegrundade inkomst. Skyddet gäller i 150 dagar och försäkringen har ett tak på 100 000 kronor i månaden. Det finns en tilläggsförsäkring som går att teckna om du vill förlänga ersättningstiden med 180 extra dagar, totalt får du då 330 ersättningsdagar. Premien räknas ut beroende på din inkomst. Viktigt att tänka på är att a-kassan inte ingår i ditt medlemskap hos Naturvetarna, utan det måste du ansöka om hos Akademikernas a-kassa.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 150 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 330 dagar Max ersättningsperiod 35-218 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
5.0/5

Ett försäkringspaket från Akademikerförsäkring får du i tre månader som ny medlem i Naturvetarna. Efter tre månader får du välja att ha kvar försäkringarna till ett förmånligt pris. I paketet ingår en olycksfallsförsäkring och en livförsäkring. Du kan även välja att utöka dina försäkringar så att de passar din livssituation. Det finns hem-, bil- och personförsäkringar till förmånliga priser. Vill du ha hjälp med försäkringar finns det ett test på deras hemsida som du kan göra eller så kan du ringa deras rådgivare.

Akademikerförsäkring är en försäkringsmedlare och ett oberoende bolag. Naturvetarna och Akademikerförbundet och flera andra Sacoförbund äger Akademiförsäkring, som är experter på gruppförsäkringar.

Försäkringar som ingår i Naturvetarnas medlemsskap

-

Försäkringar med rabatterat pris

 • Bilförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Tjänstegrupplivförsäkring
4.0/5

Naturvetarna har personlig rådgivning och bra support för dig och dina frågor. Här jobbar kunniga ombudsmän som hjälper dig med frågor om löner och anställningsvillkor, medlemskap och avgifter. Du kan boka tid för karriärrådgivning om du till exempel vill ha hjälp med att skriva CV eller bli coachad inför en intervju. Det finns även en speciell service till dig som chef eller företagare att kontakta. Rådgivningstjänsten når du alla vardagar året runt på telefon eller e-post.

Rådgivning som ingår i Naturvetarnas medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Naturvetarna erbjuder individuell service och supportar sina medlemmar genom att ge stöd, rådgivning och coachning så att du kan känna dig trygg på din arbetsplats med chef, kollegor, miljö och lön. Ombudsmännen har akademisk utbildning och mycket erfarenhet och är väldigt engagerade i sina medlemmar.

Rådgivningstjänsten har bra öppettider och du når ombudsmännen mellan 08:30-17:00 alla vardagar. Under juni-augusti kan du kontakta Naturvetarnas medlemsjour, medlemsservice och växel dessa tider: måndag till torsdag klockan 08:30-15:30 samt fredagar klockan 13:00-15:00. De har lunchstängt mellan 12:00-13:00.

Du kan bli medlem hos Naturvetarna om du studerar eller har minst en treårig examen inom ett naturvetenskapligt ämne. Som medlem hos Naturvetarna kan du bland annat jobba inom jord, skog och miljö, life science, matematik och fysik. 

Om Naturvetarna

Naturvetarnas fackförbund är ett fackförbund som som inkluderar flera olika yrkesområden, exempelvis fysiker, matematiker, arbetsmiljöingenjörer och miljövetare. Det är fackförbundet för dig som har en akademisk examen inom något av de naturvetenskapliga ämnesområdena. Naturvetarna bildades 2009 genom en sammanslagning av de tidigare fackförbunden Agrifack och Naturvetareförbundet. Idag har fackförbundet cirka 32 000 medlemmar som finns i såväl den privata som offentliga sektorn.

Naturvetarna är experter på naturvetares kompetens och arbetsmarknad och kan därför företräda och stötta naturvetare på hela arbetsmarknaden och genom hela arbetslivet. Naturvetarnas uppdrag gentemot medlemmarna består i att företräda naturvetarprofessionernas villkor, förutsättningar och positionering på arbetsmarknaden, inom forskning och utbildningssystemet samt lyfta fram betydelsen av yrkesområdet och forskningens betydelse för samhällsutvecklingen.

Varför ska jag gå med i Naturvetarna?

Naturvetarna är den enda organisationen i Sverige som främjar naturvetarens intressen på arbetsmarknaden och även arbetar för att höja naturvetenskapens status i samhället i stort. Som den främsta experten har fackförbundet möjlighet att påverka beslutsfattare i viktiga frågor för naturvetare. Genom ditt medlemskap bidrar du till att stärka inflytandet för alla inom yrkesområdet och du kan även få råd och stöd på individuell nivå om det uppstår några problem på din arbetsplats.

Gå till Naturvetarna

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Naturvetarna

Naturvetarna har inga omdömen ännu