Åldersgränsen för AGS-ersättningen hänger inte med i den höjda åldersgränsen för garantipension och sjukersättning. För vissa kan det innebära ett bortfall på över 3 000 kronor före skatt. Foto: Nattapol_Sritongcom/Shutterstock.com
LagarNytt för i år är att du måste ha fyllt 66 år för att få ta ut garantipension och bostadstillägg, jämfört med tidigare 65 år. Sjukersättningen betalas således också ut upp till 66 år, men det fackliga tillägget (AGS) tar däremot fortfarande slut vid 65 år. Det rapporterar SvD Näringsliv.
Garantipensionen höjs från och med i år från 65 till 66 år, vilket innebär att även sjukersättningen betalas ut tills dess att du fyller 66. Däremot släpar tillägget till ersättningen som fack och arbetsgivare har förhandlat fram, den så kallade AGS-ersättningen, efter och tar slut vid 65 år.
Enligt tidningen Arbetet är detta något som privatanställda arbetare födda tidigt på året redan har blivit varse. Renée Andersson, utredare vid LO, berättar att medlemmar fortfarande ser hur ersättningen från Försäkringskassan kommer in på kontot, medan AGS-ersättningen har upphört.
Upp mot 3 000 kronor mindre för 3 000 LO-medlemmar
Strax över 3 000 av LO:s medlemmar med sjukersättning fyller 65 år under 2023. I vissa fall kommer eftersläpningen innebära ett bortfall på cirka 3 000 kronor före skatt, och i andra fall handlar det om ännu mer.
Vill förhandla om att höja åldersgränsen för AGS
Enligt avtalssekreteraren Torbjörn Johansson har LO begärt om förhandling med Svenskt Näringsliv för att höja åldersgränsen för AGS-ersättningen. Svenskt Näringsliv ska ha svarat att en förhandling inte är aktuell innan löneökningsnivån för industriarbetsgivarna är satt i avtalsrörelsen under våren.
Torbjörn Johansson konstaterar att detta inte är en förhandlingsvägran, vilket innebär att de inte kan det vidare till domstol.
Åldersgränsen höjdes till 66 för kommunalt anställda
För kommunalt anställda höjdes däremot åldersgränsen för AGS-försäkringen till 66 år vid årsskiftet.