Handels fackliga rådgivning har noterat en markant ökning av antalet frågor om vad som gäller vid egen uppsägning. Många anställda känner sig tvingade att lämna på grund av osäkra arbetsvillkor. Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com
ArbetsmarknadUnder sommaren har Handels fått in ovanligt många frågor om vad som gäller vid egen uppsägning, och när facket började nysta i de bakomliggande orsakerna är det framför allt hyvlingen av arbetstimmar, stress och frekventa schemaändringar som gjort att allt fler anställda tvingats säga upp sig. Det skriver Handelsnytt.
Det är inte ovanligt att Handels fackliga rådgivning får ta emot frågor om vad som gäller när man som anställd vill säga upp sig, och just i semestertiden brukar man se en ökning. Men i år var ökningen så pass stor att Handels reagerade.
– Vi brukar inte fråga varför man säger upp sig men då vi märkte att frågorna kring egen uppsägning ökade började vi göra det för att få en bild av situationen, säger Claes Larsson som är chef för Handels fackliga rådgivning.
Hyvlingen har fått många att tvingas lämna handeln
Det är många som uppger att det är hyvlingen av arbetstimmar som fått dem att tvingas lämna sina arbetsplatser. Claes Larsson menar att det är många i branschen som redan jobbar deltid, så när arbetstimmarna minskar ytterligare är det svårt att få lönen att räcka till.
Enligt Larsson är det tyvärr många som känner sig tvingade att säga upp sig trots att de trivs och vill jobba kvar inom handeln.
Ändrade arbetstider och ökad stress
Det är även flera handelsanställda som har uppgett att stress och ständiga schemaändringar ligger till grund för beslutet att säga upp sig. Enligt Claes Larsson har många helt enkelt fått nog av osäkra arbetsvillkor, och vissa har redan fått en ny anställning. Andra inte.
Saknas fortfarande statistik på hur många som vill lämna
Exakt hur många anställda inom handeln det rör sig om, och hur gamla de är, är enligt Handels inte ännu fastställt. Det är dock flera av dem som har arbetat i branschen ett par år.