En chef på Textilia krävde 10 000 kronor för att förlänga en anställds kontrakt med sex månader. Foto: katenadm/Shutterstock.com
ArbetsmarknadEn anställd på Textilia i Rimbo tvingades betala 10 000 kronor för att få sitt visstidskontrakt förlängt. När ärendet senare togs upp hos facket visade det sig att kontraktet var oäkta, och den anställda som anmält ärendet har inte fått jobba kvar, skriver Dagens Arbete.
Den anställda hade till en början ett visstidskontrakt på bara ett par veckor. Den typen av korta kontrakt är vanligt på företaget, enligt Dagens Arbete.
Efter en tid bad den anställda att få sitt kontrakt förlängt för att kunna säkra sitt arbetstillstånd hos Migrationsverket. Mellanchefen svarade att han kunde få ett nytt kontrakt för sex månader – för 10 000 kronor, i kontanter.
Den anställda kände att han inte hade något val, och tog därför lån för att betala pengarna.
Berättade för företagsledningen – chefen sparkades
Efter dessa sex månader ville mellanchefen att den anställda återigen skulle betala 10 000 kronor för att få kontraktet förlängt. Men då sa den anställda nej. Mellanchefens respons blev att förlänga kontraktet med bara en dag, vilket inte räckte för att den anställda skulle få arbetstillståndet förlängt.
– Det var en markering. Han ville att jag skulle förstå att jag måste betala för att få jobba, uppger den anställda.
Men trots den besvärliga situationen berättade han för företagsledningen om vad som hade hänt. Kort därefter avslutades mellanchefens anställning med kort varsel, med motiveringen att han inte delat företagets värderingar.
Facket: Det är ett fake-kontrakt
IF Metalls fackklubb på Textilia har tittat närmare på sexmånaderskontraktet i fråga. Det visade sig då att kontraktet inte var äkta: allt utom slutdatumet är identiskt med den anställdas första tvåveckorskontrakt, inklusive namnteckningarna. Kontraktet registrerades aldrig heller i Textilias system.
– Det är ett fake-kontrakt. Det har aldrig existerat i verkligheten, säger Mikael Herrgård, ordförande för fackklubben.
Fackklubben begärde förhandling med arbetsgivaren, som inte hade någon förklaring till kontraktet. De konstaterade dock att det såg korrekt ut med brevhuvud, stämplar och namnteckning. Förhandlingen resulterade i att den anställda fick lön utbetalad för sexmånadersperioden det gällde.
Inga kommentarer från företagsledningen
Den anställda har efter händelsen inte fått mer jobb på företaget, och känner sig besviken över att han straffats när han försökt att hjälpa till. Textilias platschef i Rimbo menar att han inte känner till ärendet när Dagens Arbete sökt en kommentar, och HR-chefen som hanterat ärendet säger att hon inte kan kommentera enskilda överenskommelser.
Dagens Arbete hänvisas till kommunikationschef Anna Hallberg och får ett liknande svar därifrån, men att Textilia ser allvarligt på mellanchefens agerande.
– Om vi anser att det finns fog att misstänka oangelägenheter så kommer vi att omgående agera på detta enligt de etablerade rutiner vi har, skriver Anna Hallberg i ett mejl.