Flera fackförbund har pratat med medlemmar som oroar sig över att bli smittade på jobbet
ArbetsrättMånga tjänstemän tillåts inte att arbeta hemifrån, trots att det är vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Unionen, Akavia och Vision har alla fått samtal från medlemmar som har önskat att jobba hemifrån, men får inte för arbetsgivaren, skriver SVT Nyheter.
Även Arbetsmiljöverket vittnar om liknande berättelser från arbetstagare som vänt sig till dem för råd.
Förutom riskerna med att befinna sig bland kollegor på arbetsplatsen är många också oroliga för att ta sig till och från jobbet. Det berättar Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen.
Ingen tillsyn för hur arbetsgivare följer rekommendationerna
De orsaker som arbetsgivarna uppger är exempelvis att tekniska lösningar för hemarbete saknas. Vissa menar också att det är solidariskt gentemot andra yrkesgrupper, som inte kan jobba hemifrån, att vara kvar på arbetsplatsen, berättar Visions pressekreterare Maria Martinsson.
I dagsläget finns inga direkta konsekvenser för arbetsgivare som går emot rekommendationerna. Akavias ordförande Lee Wermelin tycker att Arbetsmiljöverkets uppdrag att informera om hemarbetets risker bör utökas till att även följa upp hur rekommendationen efterlevs.
– Varenda en som kan jobba hemma men inte tillåts göra det är ett misslyckande, säger hon.
Regeringen skärper tonen mot arbetsgivare
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tycker inte att en sådan tillsyn är aktuell ännu. Däremot meddelade hon i tisdags att regeringen vill skärpa tonen mot arbetsgivare. Det är både allvarligt och förvånande att en del arbetsgivare inte har insett sitt ansvar i frågan, menar Eva Nordmark.
– Vi alla måste hjälpas åt och här har alla arbetsgivare ett ansvar att bidra till att deras anställda har så få fysiska kontakter som möjligt.
Både Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten ska nu ta fram tydliga instruktioner för arbetsgivare, dels gällande hemarbete och dels för att minska smittorisken på arbetsplatsen. Att bryta mot den vägledningen kan ytterst sett resultera i skadestånd, säger Eva Nordmark till SR Ekot.
Kontakta facket om du inte får jobba hemifrån
Den som vill arbeta hemifrån måste ha tillstånd för detta från sin arbetsgivare. Annars kan det betraktas som arbetsvägran, även om man gör det av rädsla för att bli smittad, skriver Unionens tidning Kollega.
Om du nekas jobba hemifrån trots att du kan det ska du kontakta ditt fackförbund i första hand, antingen ett ombud på arbetsplatsen eller förbundets medlemsrådgivning. Då kan du få hjälp att föra dialog med arbetsgivaren om saken och lösa situationen.