Tidigare har Arriva hänvisat sina lokförare till att be trafikledningen om att få stanna tåget när de behöver gå på toaletten. Foto: Oleksiy Mark/Shutterstock.com
ArbetsrättEfter anmälan från huvudskyddsombudet tvingas tågbolaget Arriva införa regelbundna toalettpauser för personalen på Pågatågen. Arbetsmiljöverket anser att tidigare åtgärder inte är hållbara och att såväl tågvärdar som lokförare ska ha schemalagda toalettpauser efter två och en halv timme, skriver Sekotidningen.
Arbetsmiljöverket har beslutat att personal på Pågatågen ska få toalettpauser efter högst två och en halv timmes jobb. En inspektion i november förra året visade att det inte finns några schemalagda toalettpauser för personalen.
För tågvärdarna är det möjligt att gå på resenärernas toaletter. För lokförare är det däremot svårare att göra detta utan att riskera förseningar eller stoppa tåget.
Personalen tvingas anpassa sina toalettpauser
I nuläget är pesonalen tvungna att anpassa sig för att få möjlighet till toalettpauser. Till exempel behöver de planera in pauser och avstå från kaffe, vilket gör det stressigt och omständligt för personalen.
Arbetsgivaren Arriva har tidigare sagt att lokförarna kan be trafikledningen om lov att stanna tåget om de behöver gå på toaletten. Men det är det ingen som vill göra, menar skyddsombuden.
Kravet kan bli praxis om fler skyddsombud klagar
Efter klagomål från skyddsombuden införde Arriva toalettpauser efter tre och en halv timme. Men detta är inte tillräckligt, enligt Arbetsmiljöverket. Tidsgränsen på två och en halv timme är en bedömning av vad som är rimligt, menar Arbetsmiljöverkets sektionschef Ulrika Sholander.
Beslutet utgår ifrån den specifika arbetsplatsens förutsättningar, och därför är kravet inte är tvingande för andra tågbolag. Men om skyddsombuden på andra bolag ställer liknande krav kan det utvecklas en praxis för hur ofta tågpersonal har rätt till toalettpauser.
– Om arbetsgivaren överklagar vårt beslut till förvaltningsrätten har det också betydelse vad rätten anser, säger Ulrika Sholander.
Arriva kommer att överklaga beslutet
Senast i januari ska pausen vara införd på Pågatågen, mot ett vite på 80 000 kronor. Enligt kommunikationschef Christer Ekelund kommer Arriva att överklaga beslutet, men vad överklagan gäller vill han inte säga på förhand.
Sekos huvudskyddsombud på Pågatågen, Ola Brunnström, är glad över Arbetsmiljöverkets beslut.
– Det är skönt att Arbetsmiljöverket tar det på allvar och håller med oss om att vi behöver tid att gå på toaletten.