utsidan av en Ica Nära-butikVia sajten Personalica kan arbetsgivare inom Ica-koncernen sätta betyg på anställda med emojis och se om en medarbetare söker andra jobb. Att sådan information förmedlas utan medarbetarens kännedom kan vara ett brott mot lagen. Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com

Arbetsrätt

En bemanningssajt som används inom Ica-koncernen låter arbetsgivare sätta betyg på sina medarbetare i form av emojis. Betygen och annan information om de anställda är dessutom tillgänglig för andra arbetsgivare. Enligt Handels kan det här systemet innebära ett lagbrott, skriver Handelsnytt.

En anställd i en av Icas butiker i Stockholm, Jeanette Danielsson, sökte nyligen jobb i en annan butik. För detta använde hon sajten Personalica – ett slags bemanningsföretag för personer som söker arbete just inom Ica.

Men vid ett telefonsamtal från butikschefen i den butik som hon sökte jobb hos, fick Jeanette Danielsson veta att hennes nuvarande chef hade gett henne två ”röda tummar ner”. Det visade sig alltså att behöriga chefer har kunnat uppge intern information som är synlig för andra arbetsgivare inom koncernen.

Dessutom kunde den nuvarande arbetsgivaren se att Jeanette Danielsson hade sökt jobb i en annan butik, trots att hon inte hade meddelat detta. Hon gissar att det är detta som är anledningen till det dåliga betyget.

– Det här känns oerhört kränkande, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Icas HR-direktör tar avstånd från sajtens betygssystem

Ica Sveriges HR-direktör Ann Hennicks tar avstånd från händelsen i en kommentar. Hon påpekar att det inte är Ica som har betygsatt medarbetaren, utan att sajten drivs av ett helt fristående bolag.

– Vi tror inte att man kan bedöma medarbetare på ett så kortfattat sätt, säger Ann Hennicks.

Ica-chefer kan se information om anställda i andra butiker

Enligt ansvariga för sajten ska det inte vara möjligt för chefer att skicka intern information till varandra. Men det stämmer inte, menar den chef som kontaktade Jeanette Danielsson.

Hon berättar att hon som arbetsgivare kan se allt, däribland betyg på arbetssökande och om den egna personalen söker andra jobb. Hon säger också att detta känns olustigt och att hon informerat sina anställda att hon tyvärr har kunnat se saker hon inte borde kunna se.

Integritetskränkande och möjligen lagbrott, säger Handels

Den här typen av system kan vara ett brott mot lagen. Särskilt om de anställda inte känner till saken anses det vara integritetskränkande. Det menar Sören Söderman, ombudsman på Handels.

Han uppmanar medlemmar som råkat ut för något liknande att kontakta dels Handels, dels Datainspektionen. En annan sak att tänka på är att inte skriva på avtal om utlämning av personuppgifter ifall man är osäker.