Intresset för tågresor ser ut att bli rekordstort i sommar, men SJ:s brist på personal riskerar att skapa kaos i tågtrafiken. Foto: Michael715/Shutterstock.com
ArbetsmiljöSommaren står för dörren och intresset för att att resa med tåg ser ut att vara rekordstort. Men bristen på tågpersonal är påtaglig och enligt fackligt aktiva vid SJ är situationen nu ”otroligt ansträngd”. Det skriver Arbetet.
SJ hade ett riktigt rekordår 2019, men det verkar som att årets tågsommar kan ge ännu högre siffror. Dock så är bristen på både tågvärdar och lokförare ett faktum.
Enligt fackliga representanter från SJ är situationen mycket ansträngd för anställda som ansvarar för trafikplaneringen. Ofta saknas det personal till tåg som ska avgå dagen efter, vilket innebär att man måste hitta lokförare eller tågvärdar, eller både och, med väldigt kort varsel.
SJ kan behöva ställa in avgångar
Det exakta antalet lokförare och tågvärdar som fattas är i dagsläget oklart eftersom man nu håller på att lösa bemanningsstrulet, enligt SJ:s presskommunikatör Martina Nord.
– Vi gör allt för att vi kan för att undvika att behöva ställa in avgångar med kort varsel. Om avgångar ändå kommer behöva ställas in går inte att säga i nuläget, säger hon till Arbetet.
Kan bli aktuellt med ett sommartillägg
Tågpersonal som går med på att flytta semestern till andra tider på året får en extra månadslön, vilket är helt i linje med SJ:s kollektivavtal. Flyttar man tre veckor av fyra får man tre fjärdedels månadslön extra, och flyttar man två veckor blir det en halv månadslön mer i plånboken.
Men förutom detta har SJ beslutat att införa ett så kallat sommartillägg för dem som hoppar in och jobbar dagar då de annars skulle varit lediga. Martina Nord tillägger att det dock är för tidigt att säga hur beslutet har tagits emot.
Rekryteringen har inte kommit i fas
Personalbristen sägs vara en effekt av den stillastående rekryteringen under pandemin när resandet sjönk med besked. Tågresenärerna är tillbaka igen, men värre är det alltså med personalstyrkan.